ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε ξεκινά την νέα χρηματοδότηση

Ασφυκτικές πιέσεις από το Ταμείο για το ασφαλιστικό

Αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Αθήνα και προβάλλει και απαιτήσεις, εντούτοις έχει να ανοίξει το .. «πουγκί» και να εκταμιεύσει δόση προς την Ελλάδα εδώ και … σχεδόν 19 μήνες!

Ρόλο «παρατηρητή» … αλλά με αξιώσεις, έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές, χωρίς να έχει βάλει ούτε ευρώ για το ελληνικό Πρόγραμμα από τον Απρίλιο του 2014!

Αν και οι ευρωπαίοι δεν κρύβουν πως θα ήθελαν να μετάσχει το Ταμείο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, η όποια εμπλοκή του αναβάλλεται διαρκώς.. Και αυτό γιατί η Ουάσιγκτον αξιώνει την διευθέτηση του χρέους, πριν βάλει και πάλι το χέρι στην «τσέπη», αλλά αυτό μάλλον δεν αναμένεται να γίνει σύντομα καθώς οι σχετικές συζητήσεις δύσκολα θα αρχίζουν πριν τα τέλη Φεβρουαρίου της νέας χρονιάς.

Παρόλα αυτά, την πεποίθησή του ότι «στις αρχές του έτους» θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια ακρόασής του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ξεκαθάρισε όμως (ερωτηθείς από τον αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη), ότι σε σχέση με το ελληνικό χρέος υπάρχουν «προθεσμίες» και «χρονοδιάγραμμα», σύμφωνα με το οποίο, πρέπει «πρώτα να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις» και «να εφαρμοστεί το πρόγραμμα».

Όπως ανέφερε, το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων εφαρμόστηκε και τώρα «βρισκόμαστε στη διαδικασία έγκρισης του δεύτερου πακέτου», καθώς απομένουν «φιλόδοξες και θαρραλέες» μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και το «συνταξιοδοτικό», ενώ σχολίασε λέγοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στη «σωστή κατεύθυνση» για περαιτέρω «εκταμιεύσεις» αλλά και την «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

«Πιστεύω πως στις αρχές του έτους θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος» υπογράμμισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, αφήνοντας ανοιχτό το πότε αυτή θα ολοκληρωθεί: Είναι εμφανές όμως ότι εάν το ΔΝΤ αναμένει πότε θα κλείσει αυτό το.. κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσει εκ νέου την Ελλάδα … θα χρειαστεί να περιμένει πολύ ακόμη.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δεν δίνει χρήμα στην Αθήνα, η Ουάσιγκτον έχει απαιτήσεις και μάλιστα πιέζει ασφυκτικά για επώδυνες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις..

Ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, τόνισε πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μακροπρόθεσμα ως στόχο να υπάρχει η συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο ίδιος εκτίμησε ακόμη πως μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, δεν είναι απαραίτητες περαιτέρω ανακεφαλαιοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.