ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «διαρροές» και ο πόλεμος φυλών στη γαλάζια παράταξη

Υπό έλεγχο τη Ν.Δ. θέλει ο Καραμανλής

Η σχεδόν τρίμηνη προεκλογική περιπέτεια της Νέας Δημοκρατίας είχε εξαρχής δύο βασικά διακυβεύματα, πρώτον το πρόσωπο του νέου αρχηγού και δεύτερον (και κυρίως) τον έλεγχο του κόμματος εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Το φιάσκο του Νοεμβρίου ανέτρεψε τους συσχετισμούς καθώς η μέχρι τότε άνετη, κατά την εκτίμηση στελεχών και δημοσκόπων, επικράτηση Μεϊμαράκη τέθηκε σε διακινδύνευση ενώ και ο υποψήφιος Πρόεδρος έκανε ό,τι περνά από το χέρι του για να εντείνει την αγωνία.

Στο μεσοδιάστημα, συστήματα που ήδη επιχειρούσαν να ελέγξουν την εκλογή ενέτειναν τις προσπάθειες τους. Το μέτωπο δεν εντοπίζεται τόσο μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και οι διαφορές είναι πολλές, όσο μεταξύ Μεϊμαράκη και Απόστολου Τζιτζικώστα. Η «επιθετική» τακτική του Περιφερειάρχη και, κυρίως, οι διαρροές που υπήρξαν περί
συνάντησής του με τον Κ. Καραμανλή και περί της αποστασιοποίησης του τελευταίου από το Μεϊμαράκη ήταν αυτές που οδήγησαν στην... έκρηξη.

Το καραμανλικό στρατόπεδο αντέδρασε με μία διαρροή που διαβεβαίωνε ότι ο Καραμανλής εξακολουθεί και στηρίζει, βασικώς, Μεϊμαράκη, η συνάντηση με Τζιτζικώστα διαψεύδονταν και βρέθηκαν τα κατάλληλα μέσα για να διασπείρουν το μήνυμα. Αυτό, ωστόσο, που διέσπειραν ήταν η κλιμάκωση της έντασης και η επιβεβαίωση ότι ο πόλεμος θα είναι μετωπικός.

Ο πόλεμος που δεν αφορά μόνον στο πρόσωπο αλλά κυρίως στον έλεγχο του κόμματος.

Η επιλογη των καραμανλικών να εγκαταλείψουν την εκ του ασφαλούς, σιωπηρή στήριξη Μεϊμαράκη και να βγουν στο μεϊντάνι συνιστά ένα λελογισμένο ρίσκο. Ακόμη κι αν ο Καραμανλής ουδέποτε έκανε τη δήλωση και την παρέμβαση που του αποδίδεται, η ταύτισή του είναι δεδομένη και εφόσον ηττηθεί η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη (κάτι που δεν πιθανολογειται αυτή τη στγμή), το κόστος θα είναι σημαντικό. Στον αντίποδα, συνομιλητές του Καραμανλή σχολιάζουν ότι ούτως ή
άλλως ενδεχόμενη ήττα του Μεϊμαράκη θα οδηγούσε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην αποκαραμανλοποίηση της ΝΔ. Κι αυτό διότι ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης είναι γνωστών θέσεων και τηρεί αποστάσεις από το καραμανλικό στρατόπεδο διαχρονικά, πίσω από τον κ. Απ. Τζιτζικώστα «βλέπουν» εκτός από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, οι τακτικές δημόσιες παρεμβάσεις του οποίου πείθουν ότι η διάθεσή του να εμπλακεί ενεργά, εντός ή εκτός ΝΔ, είναι δεδομένη και ισχυρή.

Συνεπώς, όσα εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ώρα, και θα συνεχιστούν μέχρι την ημέρα της κάλπης, δεν αποτελούν παρά μία σκληρή μάχη – μεταξύ φυλών και τζακιών της ΝΔ – για τον έλεγχο του κόμματος. Στην οποία δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος ο Καραμανλής. Διότι, μπορεί μεν ο ίδιος να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του με τη ΝΔ από ηγετικό ρόλο, ωστόσο η ύπαρξη του κόμματος έστω και ως οχήματος μετάβασης στην επόμενη φάση είναι κρίσιμη. Ή για νέα επεισόδια στο «γαλάζιο» σίριαλ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.