ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Έρευνα για ποινικές ευθύνες του Παπαντωνίου

Νέες διώξεις για Λιακουνάκο

Νέες ποινικές διώξεις για μία ακόμα υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων ασκήθηκαν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Η τελευταία δίωξη αφορά το αδίκημα της απιστίας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών και ασκήθηκε με παραγγελία της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου, μετά το πέρας της έρευνας που διενεργήθηκε για τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα της σύμβασης για την προμήθεια 12 ελικοπτέρων τύπου Απάτσι συνολικού κόστους 594 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατηγορούμενοι για το σκέλος αυτό της υπόθεσης είναι ο πρώην γενικός γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπ. Τραυλός, και επτά ακόμη υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας,που βαρύνονται με απιστία καθώς και ο ήδη προφυλακισμένος επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος διώκεται για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.

Η επίμαχη σύμβαση υπεγράφη το 2003, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, και για το λόγο αυτό οι εισαγγελείς , όπως έχουν υποχρέωση εκ του νόμου, στέλνουν αντίγραφα της δικογραφίας στη βουλή για να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και του πρώην υπουργού για την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης.

Όπως προέκυψε από την προκαταρκτική εξέταση και την έρευνα του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του γραφείου Διαφθοράς, η σύμβαση 22/2003 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα,
στην εν λόγω σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο ονομαστικής αξίας χαμηλότερης κατά $14 εκατομμύρια σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή λόγω της παρόδου χρόνου της ονομαστικής αξίας των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι χαμηλότερη κατά $2,5 εκατομμύρια σε
σχέση με εκείνη που θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις. Παράλληλα, τα προγράμματα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που είχαν ως αντικείμενο τον εκσυχρονισμό του συστήματος ΔΑΙΔΑΛΟΣ εκτελέσθηκαν κατά τρόπο ώστε η αξία των υλικών και υπηρεσιών που προσφέρθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο ήταν χαμηλότερη κατά περίπου $9 εκατομμύρια, αυτή τη φορά με αντίστοιχη ωφέλεια της εταιρίας SONAK, ιδιοκτησίας του Θωμά Λιακουνάκου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι η τέταρτη κατά σειρά με εμπλοκή του επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκου, μετά τα Α/Ω για τα άρματα μάχης Leopard, την σύμβαση των ραντάρ Εμπραέρ, και του προγράμματος Ηλεκρονικού Πολέμου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.