ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο διπολισμός και το «έπαθλο» του Κέντρου

Ανοίγματα σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει Συνεδρίου

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και η παλινόρθωση του διπολισμού, έτσι όπως διαφαίνεται, δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα και αλλάζει τον σχεδιασμό του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου.

του Γιώργου Μελιγγώνη

Επί της ουσίας, το επόμενο διάστημα, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν μία σκληρή μάχη για τον χώρο του Κέντρου, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Μία μάχη που θα κρίνει ποιος από τους δύο πόλους θα έχει το «πάνω χέρι» την νέα περίοδο που ξεκινά…

Πριν καν συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα κόμματα του Κέντρου αισθάνονται την πολιτική πίεση από την συγκεκριμένη εξέλιξη. Μάλιστα, κατά πολλούς, ο διπολισμός που έχει αρχίσει να παλινορθώνεται και το δίπολο «Αριστερά-Δεξιά» που αναμένεται να κάνει –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς- την εμφάνισή του το επόμενο διάστημα, θα αναγκάσει τα κόμματα του Κέντρου να πάρουν σαφή θέση.

Ιδεολογική αντιπαράθεση

Κυβερνητικά στελέχη με αίσθηση της στρατηγικής στην ανάλυσή τους, «βλέπουν» πως το επόμενο διάστημα, η διαμάχη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θα γίνεται με ιδεολογικούς όρους και θα υποχωρήσει εντελώς το, ούτως ή άλλως, στρεβλό δίλημμα «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο», που γέννησε πολιτικά τέρατα. Με άλλα λόγια, εφεξής Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναμετρώνται πολιτικά και ιδεολογικά, με τον πρώτο να προσπαθεί, στο ασφυκτικό πλαίσιο του Μνημονίου, να υπερασπίζεται αυτό που αποκαλεί «ταξικά μεροληπτικές» πολιτικές, και τον δεύτερο να ομνύει στην ανταγωνιστικότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και την «ρύθμιση» της αγοράς εργασίας.

Συν και πλην

Με βάση, λοιπόν, την αντιπαράθεση αυτή, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να θέσει τα κόμματα του Κέντρου και δη της Κεντροαριστεράς προ των ευθυνών τους και θα τους ζητήσει να πάρουν σαφή θέση. «Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι η συμμαχία τους με τους Συντηρητικούς και τους νεοφιλελεύθερους τους έφερε στην κατάσταση που είναι. Μένει να δούμε αν το καταλαβαίνουν αυτό και οι Έλληνες σύμμαχοί τους», λέει σκωπτικά κορυφαίος παράγοντας του Μεγάρου Μαξίμου.

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός και οι –ελάχιστοι- συνεργάτες με τους οποίους συνομιλεί για τέτοια θέματα, εξετάζουν τα «συν» και τα «πλην» της επιχείρησης διεύρυνσης προς το Κέντρο: το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ για να απευθυνθεί στα κόμματα της Κεντροαριστεράς είναι πως πρόκειται για «όμορο χώρο» σε σχέση με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, υπάρχει ένα πολύ βασικό μειονέκτημα: ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά –και, μάλιστα, εφαρμόζει Μνημόνιο και υποχρεούται να παίρνει δύσκολες, έστω και αναγκαίες, αποφάσεις.

Από το ΠΑΣΟΚ στο «Ποτάμι»

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός ετοιμάζει μετά τους δύσκολους κάβους του Ασφαλιστικού και του Αγροτικού και της πρώτης αξιολόγησης μία πολιτική «ανοιγμάτων» σε προσωπικότητες από τον χώρο του Κέντρου και σε πρώην βουλευτές, ωστόσο στο Μαξίμου εξετάζουν και όλα τα ενδεχόμενα σε κεντρικό επίπεδο: δηλαδή, πώς μπορεί να αντιδράσουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, έτσι όπως αυτή έρχεται με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, περισσότερες ελπίδες υπάρχουν με το ΠΑΣΟΚ παρά με το Ποτάμι. Στο Μαξίμου βλέπουν ήδη το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη να κάνει… ρελάνς «μεταρρυθμισμού» στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ είναι ταυτόχρονα σαφές ότι στο εσωτερικό του κόμματος έχουν πάρει το «πάνω χέρι» τα «νεοφιλελεύθερα» στελέχη (Αντιγόνη Λυμπεράκη, Χάρης Θεοχάρης κ.α.) αφήνοντας σε κατάσταση πολιτικής μοναξιάς τους προερχόμενους από την Αριστερά και την Κεντροαριστερά (Σπύρος Λυκούδης, Μίλτος Κύρκος κ.α.).

Μ’ άλλα λόγια, στο Μαξίμου δεν «βλέπουν» το Ποτάμι να ποντάρει στα αριστερά του. Την ίδια ώρα, όμως, δεν ισχύει το ίδιο για το ΠΑΣΟΚ. Κυβερνητικοί παράγοντες δεν έκρυψαν χθες την θετική τους αντίδραση στην διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου, αφού εκτίμησαν ότι η κίνηση της Φώφης Γεννηματά ήταν μία «ισχυρή απάντηση» στα σχέδια για «ευρωπαϊκό μέτωπο» και στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μ’ άλλα λόγια, στο Μαξίμου εκτιμούν –ή ελπίζουν ή και τα δύο…- ότι η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις της και ξέρει τι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ για να σώσει την κεντροαριστερή ψυχή του. Και την ιστορία του.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. N Bράχος 12:52 15/01/2016

    ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΛΕΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ,
    ΄Η,
    ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ??

    Ακούμε και βλέπουμε κάθε μέρα, ένα πρωτόγνωρο και άθλιο συνονθύλευμα , λόγων, νέων υποσχέσεων και βασανιστικά προκλητικών επαναλήψεων, ενός νέου τείχους της ντροπής.
    Μας θυμίζουν διαρκών οι βρικόλακες του ’’καπιταλιστικού σταλινισμού’’ , τόσο την βρόμικη προπαγάνδα , όσο και τις άθλιες καταστροφές που δημιούργησαν προκειμένου να εξαπατήσουν τον λαό, κατηγορώντας υπονομεύοντας και πυρπολώντας κάθε προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ,για να σωθεί η χώρα από την χρεοκοπία των καραμαλητών.
    Ισχυρίζονται χωρίς ΤΣΙΠΑ, ντροπή , φιλότιμο και συνείδηση, ότι ‘’εκτελούν τον πρόγραμμα’’ που ψήφισε ο λαός..
    Αν λοιπόν, έτσι έγιναν τα πράγματα και αυτός είναι ο σημερινός μας κυβερνήτης, γιατί παραπονούμαστε και αγανακτούμε που μας ‘’ΚΛΕΒΕΙ’’ συνειδητά και ισχυρίζεται ότι εμείς του δώσαμε, με την ψήφος μας, το δικαίωμα και την δυνατότητα να μας ξεπουλήσει κυριολεκτικά.
    *Εμείς του δώσαμε ‘’δικαίωμα’’ να μας βγάλει τα σπίτια στον πλειστηριασμό, τα σπίτια αυτά, που δώσαμε και δίνουμε το αίμα μας για να ξεπληρώσουμε? ?
    *Εμείς συμφωνήσαμε να μας φορολογήσει με ΝΕΟ ΕΝΦΙΑ?
    *Εμείς συμφωνήσαμε να υπογράψει ΝΕΟ μνημόνιο και μάλιστα αυξημένο πολλαπλά λόγω ανικανότητας ηλίθιας απόπειρας ‘’κουτσαβακισμού’’ στους Ευρωπαίους?
    *Εμείς συμφωνήσαμε να επιβάλει όλα αυτά τα γενοκτόνα μέτρα εθνικού ξεριζωμού?
    *Εμείς συμφωνήσαμε να φορολογήσει τη γή μας και τις ιδιοκτησίες μας, για να τα εγκαταλείψουμε, ώστε να τα πάρουν οι ξένοι ‘’για ένα κομμάτι ψωμί’’ και ταυτόχρονα να αποτρέψουμε την επιστροφή των νέων στην επαρχία, που θα αποτελούσε σωτήρια λύση για ένα μεγάλο μέρος νέων ανέργων και ταυτόχρονα θα αυξάναμε την αγροτοπαραγωγή μας και το εθνικό μας εισόδημα?
    ΟΛΑ αυτά και άλλα πολλά ακόμη ισχυρίζεται ο ‘’εν αγνοία του’’ πρωθυπουργός εις τρόπον ώστε να μας θεωρεί και ηλίθιους και ανθέλληνες.
    Συμφωνούμε ΟΛΟΙ ότι η συμπεριφορά του αυτή, τον χαρακτηρίζει σαν εθνοκτόνο, επικίνδυνο ανθέλληνα και πολιτικό ΑΠΑΤΕΩΝΑ ?
    Αλήθεια τι ‘’ΚΕΡΔΟΣ’’ έχουν οι Αμερικάνοι, ή όποιο άλλοι που τον έκαναν πρωθυπουργό?
    Μήπως για να καταστρέψει την Ελλάδα, ώστε να γίνουμε το κράτος μέλος της Ε.Ε που την διέλυσε?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.