ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθήνα και δανειστές παίζουν την … «κολοκυθιά»

Η νέα συμφωνία με το ΔΝΤ και το Μεσοπρόθεσμο - Διαπραγμάτευση ως το Πάσχα «βλέπουν» οι θεσμοί

Την «κολοκυθιά» παίζουν Αθήνα και δανειστές λίγο πριν την έλευση των επικεφαλής της αποστολής των δανειστών στην ελληνική πρωτεύουσα.

του Βαγγέλη Δουράκη

Οι Βρυξέλλες έριξαν μετά το Eurogroup το «μπαλάκι» στην Ελλάδα ζητώντας περαιτέρω στοιχεία για ασφαλιστικό και Μεσοπρόθεσμο και η Κυβέρνηση το επέστρεψε στο ΔΝΤ απαιτώντας να ξεκαθαρίσει την θέση του για το ασφαλιστικό.

Πέρα όμως από το «καυτό μέτωπο» του ασφαλιστικού, οι δανειστές αναμένουν στοιχεία και για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το σχέδιο δηλαδή βάσει του οποίου η Αθήνα θα φτάσει να παρουσιάζει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2018: Επιπλέον, εκκρεμεί η «νέα συμφωνία» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου αυτό να μετάσχει στο Πρόγραμμα με … «ζεστό χρήμα».

Τα τεχνικά κλιμάκια πιάνουν πάντως «δουλειά» και αναμένονται συναντήσεις μεταξύ της αποστολής των δανειστών και τεχνικών κλιμακίων του Υπ. Εργασίας, στο φόντο των οποίων θα είναι :

 

· Το αίτημα των θεσμών για περισσότερα στοιχεία σε σχέση με το κυβερνητικό προσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό

· Η απόδοση των μέτρων που θα ληφθούν μέχρι το 2018,

Οι θεσμοί φρόντισαν λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και σε υψηλότερο επίπεδο (οι επικεφαλής της αποστολής των πιστωτών αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα) «όλες» τις δεσμεύσεις της υπάρχουσας συμφωνίας ιδιαίτερα σε τρία σημεία: Ασφαλιστικό, αναδιάρθρωση δημόσιου τομέα και ιδιωτικοποιήσεων (Ταμείο).

Όσο για το ΔΝΤ, όπως ήδη διαφαίνεται, οι προθέσεις έχουν πλέον συγκροτηθεί σε συγκεκριμένους στόχους όσο αφορά το ασφαλιστικό  και δημοσιονομικό:

- Κατάργηση εφάπαξ και αντικατάσταση ΕΚΑΣ από την βασική σύνταξη η οποία όμως θα συναρτάται με εισοδηματικά κριτήρια, όπως και οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους βασικούς κανόνες συνταξιοδότησης.

- Επιπλέον μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, τόσο του προϋπολογισμού του 2016 (για τον οποίο διατυπώνουν επιφυλάξεις όσο αφορά τα πρωτογενή αποτελέσματα) όσο και για την διάρκεια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι τόσο από την πλευρά του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών όσο και από το ΔΝΤ, η σχετική προετοιμασία αντιμετωπίζεται χωρίς χρονικό... άγχος και προβλέπεται μάλιστα, υπό ομαλές συνθήκες, να τελειώσει την άνοιξη, ήτοι λίγο πριν από το Πάσχα.

Η διάρκεια αυτή συνδέεται βέβαια χρονικά και με την έκδοση των οριστικών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων του 2015 τον Μάρτιο.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το 2015 τελικά ήταν μία θετική έκπληξη σε σχέση με τα προβλεπόμενα και αλλάζει την βάση υπολογισμών τόσο για το 2016 όσο και για τα επόμενα χρόνια, με προϋπόθεση ότι το ΑΕΠ θα αρχίσει να αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς από τα μέσα του 2016.  Σε κάθε περίπτωση απ' ότι φαίνεται η διαδικασία αυτή ξεκινάει χωρίς την πρόθεση «εχθροπραξιών» ενδιάμεσα, ούτε με την μορφή «μονομερών» ενεργειών ούτε με την μορφή «αποχωρήσεων» αφού χαρακτηριστικό του κλίματος που καλλιεργείται είναι ότι ακόμα και στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου αναγνωρίζεται από πλευράς των στελεχών της κυβέρνησης «πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης» που δεν είχε ο Ινδός προκάτοχός της.

Εντωμεταξύ, η έκθεση συμμόρφωσης των Θεσμών για τα 13 προαπαιτούμενα και τις.. υποδιαιρέσεις τους που έπρεπε να γίνουν για να έρθει πριν τα Χριστούγεννα το 1 δισ. ευρώ της δόσης, αποκαλύπτει ότι και αυτή την φορά, υπήρχαν «αστερίσκοι».

Καταγράφονται εκκρεμότητες σε δράσεις για τις τράπεζες και τις αποκρατικοποιήσεις, που βαραίνουν πλέον την 1η αξιολόγηση.

Με αστερίσκους άλλωστε είχε λάβει η Ελλάδα και τη δόση του Νοεμβρίου των 2 δισ. ευρώ αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση τις δόσεις του 2014.

Με βάση την κατάσταση όπως αποτυπώνεται τον Δεκέμβριο στην έκθεση υπάρχει  ανάγκη για περαιτέρω δράση  στο σχέδιο  εφαρμογής για της ανεξάρτητης αρχής  για τα κόκκινα δάνεια,  στο πεδίο της στρατηγικής των κόκκινων δανείων (σ.σ. πήρε παράταση για 15/2), στον  ειδικό εκκαθαριστή της ΤτΕ αλλά και στο σχέδιο του ταμείου  ιδιωτικοποιήσεων.

Στις αποκρατικοποιήσεις μία από τις εκκρεμότητες είναι και η μεταφορά των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ με βάση όσα προβλέπει το μνημόνιο του προηγούμενου Αυγούστου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.