ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2,7% το 2017

ΔΝΤ: Σε ύφεση η ελληνική οικονομία και το 2016

Σε ύφεση θα παραμείνει η ελληνική οικονομία το 2016 εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις εαρινές του προβλέψεις, προβλέποντας ότι η οικονομία θα αρχίσει ν΄ ανακάμπτει από το 2017.
dnt

Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 0,2% το 2015, προβλέπει πως η ύφεση θα ανέλθει στο 0,6% του ΑΕΠ το 2016 και ότι το 2017 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%. Το ΔΝΤ αναμένει πως από αποπληθωρισμό 1,1% το 2015, το 2016 οι τιμές θα σταθεροποιηθούν (0% πληθωρισμός) και το 2017 θα αυξηθεί κατά 0,6%.

Όπως τονίζεται στην Έκθεση, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ στην Ουάσιγκτον, τα στοιχεία του 2015 για την Ελλάδα είναι προκαταρκτικά, καθώς και οι τελικές δημοσιονομικές προβολές δεν είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι είναι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους σε ένα δυναμικό νέο πρόγραμμα προσαρμογής.

Όσον αφορά στις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ προχώρησε σε μία επί τα χείρω αναθεώρηση προβλέποντας αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ 3,2% για εφέτος και 3,5% για το 2017, όταν τον περασμένο Ιανουάριο εκτιμούσε ανάπτυξη 3,4% το 2016 και 3,6% το 2017.

Το ΔΝΤ διαβλέπει κινδύνους και απειλές για την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες συνδέονται με το ξέσπασμα μιας νέας χρηματοοικονομικής αναταραχής, λόγω κλονισμού της εμπιστοσύνης προς το σύστημα. Στις πιθανές αιτίες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία νέα κρίση συγκαταλέγονται, επίσης, η παράταση της περιόδου χαμηλών τιμών ενέργειας, που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν περισσότερο τις προοπτικές για τις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, η απότομη κάμψη της ανάπτυξης στην Κίνα που θα έχει ισχυρές παρενέργειες στο διεθνές εμπόριο, τις τιμές των εμπορευμάτων και την εμπιστοσύνη και θα φρενάρει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία.

Επίσης το ΔΝΤ εκφράζει την ανησυχία του για μη οικονομικούς παράγοντες, όπως είναι οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι πολιτικές διαφωνίες, η τρομοκρατία, οι προσφυγικές ροές, ακόμα και ενδεχόμενες παγκόσμιες επιδημίες.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NM 23:59 12/04/2016

  ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΗ????
  ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ???
  Και ενώ όλοι γνωρίζουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν,
  ο πολιτικός εγκληματίας Καραμανλής… αλλάζει τους υπουργούς και βάζει στη θέση τους ένα έμπορα ειδών κιγκαλερίας. Δηλαδή ενώ το σπίτι είναι σάπιο και βουλιάζει, φέραμε ειδικό για τα… ’’χερούλια’’ στις πόρτες. Έτσι αποκρύπτουν την αλήθεια, δηλώνουν ψευδή ποσοστά για το έλλειμμα, αποκρύπτουν τις απόρρητες επιστολές και εντολές της Ε.Ε και συνεχίζουν να μας εξαπατούν σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Σήμερα ήλθαν στο φως οι απόρρητες επιστολές και ΕΝΤΟΛΕΣ των ευρωπαίων ειδικά στο Γιάννη Παπαθανασίου, και κανείς ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ δεν έχει ‘’κινηθεί’’ ακόμη?

 2. NB 23:51 12/04/2016

  «Τελικά το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά την Ελλάδα ή υλοποιεί την πολιτική του Σύριζα»

  «Το ερώτημα που προκύπτει από τις δηλώσεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Τελικά το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά την Ελλάδα (Σπίρτζης, Δρίτσας) ή υλοποιεί την πολιτική του Σύριζα (Πιτσιόρλας) ή μήπως ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη (Τσίπρας);», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΟΛΠ.
  Και συμπληρώνει:
  «Δεν περιμένουμε βέβαια απάντηση. Είναι σαφές ό,τι το μόνο που τους ενώνει είναι η εμμονή να μείνουν κολλημένοι στις καρέκλες τους γι” αυτό λένε ότι θέλει ο καθένας να ακούσει. Η κατάσταση της Κυβέρνησης αποτυπώνεται με μια λέξη: ΤΣΙΡΚΟ».

 3. Γιατί περίμενε η μήπως περιμένει κανείς ακόμα να δούμε προκοπή μεσα από τα μνημονια και να περάσουμε στην ανάπτυξη από την ύφεση; Ας συνειδητοποιήσει και ο τελευταίος πολίτης σε αυτή τη χώρα πως μονο όταν στείλουμε από κει που “ρθαν όλα αυτά τα κοράκια θα δούμε άσπρη μέρα!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.