ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επόμενη μέρα σε ΤΧΣ

Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στις τράπεζες - Τα νέα πρόσωπα

Μεθαύριο Πέμπτη 27 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας για την επιλογή του νέου προέδρου. Δυο είναι οι βασικοί υποψήφιοι: ο κ. Παγιώτης Θωμόπουλος στέλεχος με μακρά εμπειρία στην Τράπεζα της Ελλάδος,  εμπορικές τράπεζες αλλά και το ΤΧΣ καθώς και για Έλληνα του εξωτερικού, με επίσης μακρά εμπειρία και ο κ. Δημήτρης Τσιτσιράγκος, υψηλόβαθμό στέλεχος της World Bank με μακρά εμπειρία  σε πολλές εταιρίες του εξωτερικού.

Από την άλλη πλευρά ομιχλώδης παραμένει η κατάσταση στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία αποτελεί και την μεγαλύτερη εκκρεμότητα. Αν και υπάρχει συμφωνία για τη θέση του προέδρου στο πρόσωπο του Γιώργου Χατζηνικολάου ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα λύση για το ζήτημα του διευθύνοντος συμβούλου. Κατά πληροφορίες αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου τότε η τράπεζα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με τις εποπτικές αρχές οι οποίες και θα αναλάβουν άμεση δράση για την επίλυση της διοικητικής κρίσης. Σημειώνεται ότι η τράπεζα βρίσκεται με προσωρινή διοίκηση από τον Ιανουάριο του 2016 ενώ είχε προηγηθεί μεγάλο διάστημα εσωτερικής αναταραχής. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην αδυναμία συναίνεσης στην επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου λόγω ισχυρών αντιθέσεων μεταξύ μετόχων αλλά και στελεχών της τράπεζας. Πάντως τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι προσπάθειες και οι διεργασίες για την εξεύρεση συναινετικής λύσης αν και πολλοί αμφιβάλουν ότι είναι εφικτό να γίνει σε διάστημα λίγων ημερών ότι δεν έγινε τους προηγούμενους 10 μήνες. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των διοικήσεων από το ΤΧΣ έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές Ιουνίου ωστόσο η εξεύρεση νέων προσώπων αποδείχθηκε απαιτητική και χρονοβόρος προσπάθεια.

Παράλληλα στην τελική ευθεία βρίσκεται και η διαδικασία για την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στο ΤΧΣ το οποίο επίσης βρίσκεται με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχει επιλεγεί ο Βασίλης Κατσικιώτη, στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα (Credit Swiss, Bank of America κα) ο οποίος ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ. Για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου έχει επιλεγεί ο γαλλικής καταγωγής Έρικ Τουρέ ο οποίος είναι στέλεχος και εταίρος της EY (πρώην Ernst & Young) στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε από το ΤΧΣ η τοποθέτηση του Radovan Jelasity, σερβικής καταγωγής, ως νέο μη εκτελεστικό μέλος του Γενικού Συμβουλίου. Ο κ. Jelasity είναι διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Erste Bank στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία ενώ έχει διατελέσει επίσης διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.