ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξελίξεις σε Εθνική, Πειραιώς και ΤΧΣ

Σήμερα οι αποφάσεις για τις τράπεζες

Ημέρα σοβαρών διοικητικών εξελίξεων σε τράπεζες και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι η σημερινή καθώς έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, η Επιτροπή Επιλογής της Εθνικής Τράπεζας θα προτείνει τον νέο πρόεδρο ενώ αργά το απόγευμα θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ μετά την συγκρότηση της νέας διοίκησης.

Νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ τοποθετήθηκε ο Βασίλης Κατσικιώτης, στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα (Credit Swiss, Bank of America κα) ο οποίος ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ ενώ στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου τοποθετήθηκε ο γαλλικής καταγωγής Έρικ Τουρέ, στέλεχος και εταίρος της EY (πρώην Ernst & Young) στην Αθήνα. Έτσι τερματίζεται η μακρά μεταβατική περίοδος διοίκησης του ΤΧΣ, που βρίσκονταν με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο από τον περασμένο Αύγουστο, κάτι που ήταν απαραίτητο προκειμένου να μπορέσει το ταμείο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και την αποστολή του. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στις συστημικές τράπεζες οφείλεται σε κάποιο βαθμό στην διοικητική αρρυθμία του ΤΧΣ.

Το Δ.Σ. της Πειραιώς που θα συνεδριάσει σήμερα θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο καθώς και δυο νέα μέλη του Δ.Σ. Αντίθετα νέα ολιγοήμερη παράταση φαίνεται πως έχει δοθεί για το θέμα του νέου διευθύνοντος συμβούλου.  Αναλυτικότερα σε ότι αφορά τις αλλαγές στις συστημικές τράπεζες νέος πρόεδρος της Πειραιώς, εκτός απροόπτου θα είναι ο Γιώργος Χατζηνικολάου ο οποίος στο παρελθόν διατέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενώ έχει εργαστεί στην ISDA, τη Merrill Lynch, τη UBS κ.α. Σε ότι αφορά την εκλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου εντείνονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση κοινής λύσης την ύστατη στιγμή και την αποφυγή σύγκλισης έκτακτης γενικής συνέλευσης ενώ παραμένει ο κίνδυνος για μια δραστική επέμβαση των εποπτικών αρχών.  Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς βρίσκεται με προσωρινή διοίκηση από τις 20 Ιανουαρίου 2016. Σε ότι αφορά την Εθνική δυο είναι οι τελικοί υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου. Ο Παναγιώτης Θωμόπουλος, πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρ. εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΧΣ και ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος αντιπρόεδρος, με πολυετή εμπειρία σε διάφορες θέσεις, του IFC (International Finance Corporation).

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.