ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενώ οι ‘αναταράξεις’στο εσωτερικό συνεχίζονται…

Φύλλο και φτερό κάνουν την συμφωνία στο Κίνημα Αλλαγής

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος να δηλώνει ‘σίγουρος’ για την στήριξη των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής στη συμφωνία για το Σκοπιανό, στο ίδιο το Κίνημα Αλλαγής όμως φαίνεται ότι …διαφωνούν. Τουλάχιστον κάποιοι.

Στην πραγματικότητα,στο Κίνημα Αλλαγής, δεν βιάζονται να τοποθετηθούν επί της συμφωνίας. Αντίθετα, σκοπεύουν να αναλύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το κείμενο της συμφωνίας, διαβάζοντας κάθε γραμμή της -με το σκεπτικό ότι ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες- αλλά και ανάμεσα στις γραμμές. Στόχος τους είναι να διασφαλίσουνπως η συμφωνία είναι επ’ ωφελεία της χώρας, κάτι που ίσως να μην ισχύει αν δεν εξασφαλίζεται στην ολότητά του το erga omnes, με δεδομένη την αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας, αλλά και στον βαθμό που δεν προβλέπονται συνέπειες σε περίπτωση υπαναχώρησης από την πλευρά των Σκοπίων.

Χθες, μετά από σειρά παραπόνων για την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση του κειμένου συμφωνίας, όταν τελικά αυτή πραγματοποιήθηκε, στην Χαριλάου Τρικούπη σήμανε ‘συναγερμός’. Ειδική ομάδα νομικών και άλλων συμβούλων συνεδρίασαν αναλύοντας το κείμενο λέξη προς λέξη,προκειμένου να αποφανθούν στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που συνήλθαν αμέσως μετά για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

Η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τις ενστάσεις της, ειδικά για το θέμα της εθνικότητας και της γλώσσας. Δύο θέματα που, όπως είπε, δεν μπορεί να παραβλέψει. Αντίθετα, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιώργος Καμίνης υποστήριξαν ότι η συμφωνία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Παρότι κλήθηκαν και εμπειρογνώμονες για να εκφράσουν τις απόψεις τους, τελικά τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κοινή θέση. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης θεοχαρόπουλος και Γιώργος Καμίνης αποχώρησαν, ενώ Φώφη και Γιώργος παρέμειναν για ακόμη άλλα 30 λεπτά συζητώντας το σοβαρό θέμα διαφωνίας που ανέκυψε και με άλλα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο Θέμα 104,6, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, είχε επαναλάβει την πάγια θέση του κόμματός του υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης, επιφυλασσόμενος το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής να μελετήσει το κείμενο της συμφωνίας και το κόμμα να τοποθετηθεί επισήμως στηΒουλή. Δεν έχασε πάντως την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την ‘δικέφαλη’. «Ο κ.Καμμένος πενθούσε την ημέρα που οκ.Τσίπρας πανηγύριζε», είπε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας την παλιότερη πρόταση της Φώφης Γεννηματά για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για εθνική γραμμή που θα μπορούσε σήμερα να είχε δώσει πολύ μεγάλη δυναμική στις διαπραγματεύσεις.

Στην ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος,κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκ των πραγμάτων έχει ήδη δεσμεύσει τη χώρα, πριν καν την υπογραφή της συμφωνίας, αφού «προσπαθώντας να δημιουργήσει προβλήματα στην αντιπολίτευση και όχι να χειριστεί από το ύψος που πρέπει ένα μεγάλο εθνικό θέμα, δεν αφήνει περιθώρια βελτιώσεων που χρειάζονται σε ένα κείμενο, τοοποίο νομικά δεν έχει υιοθετηθεί, αλλά στην πραγματικότητα ήδη παράγει αποτελέσματα και δημιουργεί τριβές», όπως είπε, ζητώντας και εκείνος εθνική συναίνεση και ενότητα για την επίλυση μεγάλων ιστορικών ζητημάτων.

Στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής πάντως, οι αναταράξεις συνεχίζονται. «Δεν εννοώ δυνατότητα δύο διαφορετικών στάσεων στο θέμα. Αλλιώς νοθεύεται το μήνυμα και σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της κοινωνίας να είμαστε ενωμένοι»,είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω τη δημόσια κόντρα μεταξύ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Σπύρου Δανέλλη, με τον πρώτο να δηλώνει πως «η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα» προς τον βουλευτή του Ποταμιού όταν εκείνος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας, καλώντας το Ποτάμι να ξανασκεφτεί την συμπόρευση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αν το κόμμα της Φώφης Γεννηματάαποφασίσει διαφορετικά.

Απέναντι στον Σπύρο Δανέλλη βρέθηκε και ο Χάρης Καστανίδης, που σημείωσε με νόημα στο Twitter ότι δεν υπάρχει λόγος ο βουλευτής τουΠοταμιού να ‘απειλεί’ με χωρισμό των δρόμων τους, αφού «κοινή μεν πατρίδα μπορεί να έχουμε, αλλά ουδείς μας υποχρεώνει στο ίδιο κόμμα»…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.