ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συμφωνία των Πρεσπών «κλειδί» για τις εξελίξεις

Το ΝΑΤΟ «έβγαλε»… κάλπες λόγω Μακεδονικού

Μπορεί η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και οι οικονομικές εξελίξεις να είχαν εκτοπίσει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το Μακεδονικό και τη συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο αν συνάγεται ένα βέβαιο συμπέρασμα από την χθεσινή, πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αυτό είναι πως αν στην πΓΔΜ ολοκληρωθούν όλα τα περιγραφόμενα βήματα στη συμφωνία, η Ελλάδα θα οδηγηθεί, αργά ή γρήγορα, σε εκλογές.

Ο Πάνος Καμμένος επέμεινε και χθες στη διαφωνία του με τη συμφωνία, ενώ δεν έκρυψε ότι αισθάνεται «άβολα» και δυσφορεί με την παρουσία του σε μία Σύνοδο κατά την οποία δίνεται πρόσκληση –έστω και υπό αίρεση- στην πΓΔΜ.
Μάλιστα, σε «πηγαδάκι» με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επέμεινε στην εκτίμησή του ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δε θα καταφέρει ούτε το δημοψήφισμα να κερδίσει, αλλά ούτε και το όνομα της χώρας στο Σύνταγμά της να αλλάξει. Επί της ουσίας, ο Πάνος Καμμένος για μία ακόμη φορά έδειξε πού ποντάρει: στην αδυναμία της άλλης πλευράς να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις. Ως εκ τούτου, μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επέμεινε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δε θα έρθει ποτέ στην ελληνική Βουλή. Και αμέσως μετά, όταν του ετέθη το θέμα των εκλογών, κάλεσε τους συνομιλητές του «να μην περιμένουν εκλογές όσο δεν έρχεται στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών». Αυτό, όμως, διαβάζεται… αυτονοήτως και ανάποδα: ότι επιμένει, δηλαδή, στην άποψή του ότι αν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή, τότε ο ίδιος θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, οδηγώντας σε απώλεια της δεδηλωμένης και σε πολιτικές εξελίξεις.

Το κομβικό χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα πως αυτό είναι το απώτατο όριο της πολιτικής του αντοχής –ότι, δηλαδή, δεν μπορεί να μην αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση αν φτάσει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Με άλλα λόγια, αν ο Ζόραν Ζάεφ καταφέρει να ολοκληρώσει όλα τα βήματα στη γείτονα χώρα, τότε θα ξεκινήσει στην Ελλάδα μία… πολιτική τρικυμία. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στην Αθήνα δεν βιάζονται καθόλου και στην κυβέρνηση ποντάρουν ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ θα κάνει προσεκτικές –και όχι βιαστικές- κινήσεις, όχι μόνο για να έχει θετικό αποτέλεσμα, αλλά και για να «ροκανίσει» τον χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον κερδηθεί το δημοψήφισμα στη γείτονα, στην κυβέρνηση δε θα έβλεπαν με καθόλου κακό μάτι το ενδεχόμενο… διεξαγωγής εκλογών, ώστε ο  Ζόραν Ζάεφ να καταφέρει να αυξήσει τους βουλευτές του στη Βουλή για να προχωρήσει στην συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό, εκ των πραγμάτων, θα οδηγούσε τις εξελίξεις περίπου ως τον Νοέμβριο και μετά, θα χρειάζονταν άλλοι 3 μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ. Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα έφτανε στον Φεβρουάριο-Μάρτιο έως ότου να αρχίσουν να εκκρεμούν οι υποχρεώσεις της από εδώ πλευράς, ήτοι η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή.

Χορεύοντας με το Σύνταγμα

Όταν, λοιπόν –και αν- φτάσουμε σε αυτό το στάδιο, η αρχική συνεννοηση μεταξύ Τσίπρα-Καμμένου προβλέπει τα εξής: ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα παραιτηθεί από την θέση του, θα αποσύρει όλα τα στελέχη  του από την κυβέρνηση και θα δηλώσει ότι «χωρίζουν οι δρόμοι μας» με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να δείξει ότι δεν αφήνει την κυβέρνηση να κυρώσει τη συμφωνία για το Μακεδονικό. Τότε, ευλόγως, η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής, η οποία όμως δε θα λάβει 151 θετικές ψήφους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνει η κυβέρνηση –ως κυβέρνηση μειοψηφίας- προκειμένου να εισαγάγει στη Βουλή και να ψηφίσει –με τη βοήθεια βουλευτών της Κεντροαριστεράς και ανεξαρτήτων- τη συμφωνία των Πρεσπών. Αμέσως μετά, ευλόγως, ο πρωθυπουργός θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, προσδοκώντας ότι διεκδικώντας την επανεκλογή του ως εκείνος που έλυσε το Μακεδονικό και οδήγησε τη χώρα εκτός Μνημονίου θα μπορέσει να γυρίσει το παιχνίδι…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.