ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Νοέμβριο εκκινεί η συνταγματική αναθεώρηση

Συνεδρίαση με το βλέμμα στραμμένο σε Φίλη, «53» και Κοτζιά

Στη σκιά της πρόσφατης σύγκρουσης Καμμένου-Κοτζιά, που οδήγησε στην εθελούσια έξοδο του πρώην υπουργού Εξωτερικών από την κυβέρνηση, διεξάγεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα, φυσικά, στραμμένο και στις εσωκομματικές διαφωνίες για το περιεχόμενο της αναθεώρησης.

Ως χθες το βράδυ, ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν είχε ανοίξει σε συνομιλητές του τα χαρτιά του κατά πόσον θα έδινε το «παρών» στη σημερινή συνεδρίαση –περιοριζόταν απλώς να υπενθυμίζει ότι ως υπουργός Εξωτερικών απέφευγε τέτοιες συνεδριάσεις. Παρά ταύτα, πλέον υπουργός δεν είναι και μένει να φανεί αφενός αν θα παραστεί, αφετέρου αν θα μιλήσει και αν, γενικότερα, θα «ανοίξει» στην κουβέντα το θέμα της κόντρας του με τον Πάνο Καμμένο.

Κόντρα διαρκείας

Σε κάθε περίπτωση, είτε ο τέως υπουργός Εξωτερικών μιλήσει είτε όχι, είναι προφανές ότι τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα σε εκείνον, αλλά και στις οριακές ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στην κυβέρνηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Πάνου Καμμένου, με καταλύτη τη διαφωνία κορυφής για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αναλόγως των τοποθετήσεων των βουλευτών αναμένεται να φανεί κατά πόσον έχει μεγαλώσει πολύ η εσωκομματική εκείνη κατηγορία που θεωρεί ότι η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει… εξαντλήσει τα πολιτικά καύσιμά της. Άλλωστε, στην κατεύθυνση αυτή ήταν απολύτως ενδεικτικά όσα είπε χθες ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου τόνισε πως η συμπεριφορά του Πάνου Καμμένου «σπαταλά το πολιτικό κεφάλαιο» της παρούσης κυβέρνησης.

Διαφωνίες επί του περιεχομένου

Βεβαίως, με δεδομένο ότι το «μενού» της συνεδρίασης θα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα και στις διαφωνίες που έχουν ήδη εκδηλωθεί εσωτερικά για συγκεκριμένες προτάσεις του Μαξίμου σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Για παράδειγμα, ο Νίκος Φίλης αλλά και συνολικά οι «53» θέλουν πιο τολμηρή «διευθέτηση» στη σχέση κράτους-Εκκλησίας, που φτάνει ακόμη και στην κατάργηση του άρθρου 3 περί «επικρατούσης θρησκείας». Στον αντίποδα, το Μέγαρο Μαξίμου προτιμά την «οριοθέτηση» των σχέσεων των δύο πλευρών, χωρίς όμως να προκληθεί μία νέα «βεντέτα» με την ελλαδική Εκκλησία. Πέραν αυτού, οι «53» διαφωνούν και με την πρόταση να εκλέγεται απευθείας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον λαό εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία συγκρότησης «προεδρικής» πλειοψηφίας στη Βουλή. Κάτι τέτοιο, εξάλλου, θα μπορούσε να «αλλάξει» την φύση του πολιτεύματος και να δημιουργήσει έναν Πρόεδρο με «υπερεξουσίες», που θα άλλαζε το κέντρο βάρους στο ελληνικό πολιτειακό σύστημα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.