ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η συνεδρίαση της ΚΟ του ΚινΑλ

Ποιος θα αντικαταστήσει την Φώφη Γεννηματά στη Βουλή

Τίτλοι τέλους αναμένεται να πέσουν σήμερα, με τη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, για πρώτη φορά μετά τον αιφνίδιο θάνατο της Φώφης Γεννηματά, στο ‘θρίλερ’ που ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη με το ποιος θα αντικαθιστά την εκλιπούσα ως επικεφαλής της ΚΟ στη Βουλή.

Το αρχικό σενάριο περί εκλογής νέου προεδρεύοντος μέχρι τις εκλογές φαίνεται ότι απομακρύνεται, με πιο …θεσμικές λύσεις να επικρατούν. Η πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κατάστασης ήρθε το πρωί της Παρασκευής από συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, που λάνσαραν την ‘υπηρεσιακή λύση’ ως τις εσωκομματικές εκλογές, ως την ενδεδειγμένη προς αποφυγή τριβών λίγες μέρες μετά την κηδεία της προέδρου του κόμματος. Ως υπηρεσιακή λύση, δε, για την οποία υπήρξαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, εννοούσαν την εκπροσώπηση του κόμματος στις ομιλίες από τους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Κατρίνη, και τη συνέχιση του έργου του Γραμματέα της ΚΟ από τον Βασίλη Κεγκέρογλου, παραπέμποντας σε συνεδρίαση της ΚΟ αύριο Δευτέρα για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Ο Βασίλης Κεγκέρογλου όμως, με δήλωσή του το απόγευμα της Παρασκευής, εισηγήθηκε στην ΚΟ να ασκεί ο ίδιος τα καθήκοντα προέδρου της ΚΟ και τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, κάτι που μένει να φανεί κατά πόσον θα γίνει αποδεκτό, αφού ήδη στο επιτελείο του Ανδρέα Λοβέρδου μιλούν για δημόσιες δηλώσεις που ‘δεν ωφελούν’… Αν πάντως, γίνει δεκτό, η συνεδρίαση θα είναι σύντομη και σε κλίμα συναίνεσης.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί μεγάλη συζήτηση για το ποιος θα αντικαταστήσει την Φώφη Γεννηματά ως επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής. Ότι αν οι εκλογές γίνουν κανονικά, δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα στην ΚΟ εκτιμούσαν στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι είναι ο Γραμματέας της ΚΟ που μπορεί να οδηγήσει το κόμμα μέχρι την εκλογή νέου προέδρου. Όσο για τις αιτιάσεις ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου θεωρείται ‘παπανδρεϊκός’, θύμιζαν ότι έχει εκλεγεί σε νεκρό πολιτικά χρόνο από τους υπόλοιπους βουλευτές και μετά από πρόταση της Φώφης Γεννηματά. Σε περίπτωση, πάντως, που προκρινόταν η λύση της εκλογής μεταβατικού προέδρου, τότε επιφυλάσσονταν να σκεφτούν τι θα πράξουν. Με ‘θεσμικές λύσεις’ απαντούσε στο ερώτημα ο Ανδρέας Λοβέρδος, υποστηρίζοντας όμως εκείνος ότι το κόμμα στη Βουλή εκπροσωπείται από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, που σήμερα είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης, και θυμίζοντας ότι και στο παρελθόν, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο ίδιος, χρειάστηκε να αντικαταστήσει στη Βουλή την Φώφη Γεννηματά δύο φορές. «Να ακολουθήσουμε όποια λύση προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και υπηρέτησα και εγώ», έλεγε. Ότι είναι και θέμα σεβασμού και θέμα ηθικό απέναντι στην Φώφη Γεννηματά να διατηρηθούν τα πρόσωπα που έχει επιλέξει η ίδια και μάλιστα πρόσφατα, υποστήριζαν στο επιτελείο του Χάρη Καστανίδη. «Οφείλουμε να πάμε σε λογική συναίνεσης, και όχι να ‘σκοτωθούμε’ λίγο μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά», έλεγαν στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη. «Η όποια λύση στη Βουλή πρέπει να είναι συναινετική και να εγγυάται την ενότητα», υποστήριζε η πλευρά Χρηστίδη, ενώ στη συζήτηση δεν έμπαινε καθόλου, ως μη κοινοβουλευτικός, ο Παύλος Γερουλάνος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.