ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε αναλυτικά

FT - Βρετανικό Μουσείο: Η σιωπή από την Ελλάδα δείχνει ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι κοντά

Ανταλλαγή αρχαιοτήτων μεταξύ Αθήνας-Λονδίνου προτείνει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου - Θέλουμε τη ζωφόρο πίσω μόνιμα, επιμένει ο πρωθυπουργός.

Η ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών με την Ελλάδα που αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα, μπορεί ακόμη να πραγματοποιηθεί παρά το σκάνδαλο με τις κλοπές αρχαιολοτήτων που ξέσπασε πρόσφατα, εξακολουθεί να πιστεύει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, γράφουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές από το περιβάλλον του.

Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους έχουν καταλήξει σε ένα καινοτόμο πλάνο που αφορά στον τμηματικό και μακροχρόνιο δανεισμό των Γλυπτών στην Αθήνα, κατόπιν ανταλλαγής με άλλους ελληνικούς θησαυρούς που θα σταλούν στο Λονδίνο ως «εγγύηση».

Αν και ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι επιθυμεί να επιστραφούν μόνιμα όλα τα λεγόμενα «Ελγίνεια Μάρμαρα» - και όχι να αποσταλούν στην Αθήνα τμηματικά με μακροχρόνια δάνεια- και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις είναι «συνεχείς και εποικοδομητικές».

Οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, νωρίτερα αυτό τον μήνα, για μια σειρά κλοπών αρχαιοτήτων και πολύτιμων λίθων από υπάλληλο του Βρετανικού Μουσείου -με ορισμένα αντικείμενα να εμφανίζονται μάλιστα προς πώληση στο eBay- προκάλεσαν επικρίσεις από Έλληνες υπουργούς και αξιωματούχους καθώς προκλήθηκαν φόβοι για πιθανή κλοπή ελληνικών αρχαιοτήτων ανεκτίμητης αξίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, ο Όσμπορν φέρεται να δήλωσε στους συναδέλφους του ότι είναι καθησυχασμένος πως ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για τα ηλικίας 2.500 ετών γλυπτά, δεν έχει «επιτεθεί» στο Βρετανικό Μουσείο για τις κλοπές.

«Μπορείτε να διαβάσετε πολλά από τη σιωπή», δήλωσε ένα στέλεχος του Βρετανικού Μουσείου. «Υπήρξε σημαντική αυτοσυγκράτηση στην καρδιά του ελληνικού κράτους». Ένας γνώστης του Μουσείου είπε ότι αυτή η στάση είναι σημάδι ότι η Αθήνα πιστεύει ότι μια συμφωνία είναι κοντά.

Ο κ. Όσμπορν έχει προτείνει μια σειρά από συμφωνίες δανεισμού που αφορούν τα μάρμαρα που αφαιρέθηκαν από την Ακρόπολη από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, οι οποίες θα μπορούσαν σταδιακά να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Όσμπορν, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε στάδιο συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την αξίωσή της για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ενώ το Βρετανικό Μουσείο σκοπεύει να στείλει στην Αθήνα ενδεχομένως το ένα τρίτο ή και περισσότερα από τα μάρμαρα για μια καθορισμένη περίοδο.

Σύμφωνα με τη λεγόμενη «Σύμπραξη Παρθενώνα», η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο θησαυρούς που δεν είχαν δει στο παρελθόν στο Βρετανικό Μουσείο, ώστε να αποτελέσουν το επίκεντρο εκθέσεων-μπλοκμπάστερ.

Στα τέλη του 2022, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον Όσμπορν ότι θέλει τη ζωφόρο πίσω μόνιμα, όχι ως δάνειο και όχι να παραδίδεται τμηματικά, αλλά και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι δυνατή.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει τον Ιανουάριο, πριν την επανεκλογή του στις εκλογές του Ιουνίου, ότι είχε την ελπίδα να επαναπατριστούν τα Μάρμαρα σύντομα: «Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μετά τις εκλογές», είχε δηλώσει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.