ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαίνια την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, 18:30-22:30

«Μεταίχμιο»: Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης της ομάδας ΕΝ ΦΛΩ στο χώρο τέχνης ETCH INK

Το ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ - PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ  Α.Μ.Κ.Ε. παρουσιάζει την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο “Μεταίχμιο”, της ομάδας ΕΝ ΦΛΩ στο χώρο τέχνης ETCH INK, που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου.

24 σύγχρονοι καλλιτέχνες διερευνούν και πειραματίζονται πάνω στην έννοια της αιχμηρότητας και του μεταίχμιου συγκεντρώνοντας πρωτότυπα εικαστικά έργα που δημιούργησαν ως αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας.

Μέσα από μια πολύμηνη ερευνητική διαδικασία καθώς και ένα πρόγραμμα artist residency στον καλλιτεχνικό σταθμό της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας στους Ψαράδες στην περιοχή των Πρεσπών, οι συμμετέχοντες συνέλεξαν προσωπικά εργαλεία, εικαστικά μέσα και υλικά τα οποία εναποθέτουν σε μια συλλογική εγκατάσταση. Με κεντρικές τις έννοιες της αιχμής, της υλικής αιχμηρότητας όπλων και εργαλείων, καθώς και του παράγοντα της φθοράς που παρεισφρέει με το χρόνο, παραμορφώνοντας το υλικό, διαβρώνοντας την επιφάνεια και οδηγώντας σταδιακά στην απώλεια της ενεργού λειτουργίας των αντικειμένων, το καινούριο project των ΕΝ ΦΛΩ επικεντρώνεται στην μεταιχμιακή κατάσταση των όπλων-εργαλείων του καλλιτέχνη, παρουσιάζοντας έναν σωρό από παροπλισμένα αντικείμενα. Η κατάθεση των όπλων συνεπάγεται συνθηκολόγηση ή μήπως μια απελευθέρωση από τη διαμεσολαβημένη συνθήκη προς την αμεσότητα της αδιαμεσολάβητης εικαστικής χειρονομίας;

Ο εννοιολογικός άξονας του project συνδυάζει την υλική και τη μεταφορική διάσταση του μεταίχμιου, που ενσωματώνεται και ως τίτλος της έκθεσης. Με τρόπο ελεύθερο και ενίοτε τυχαίο, κάθε εικαστικός εναποθέτει και παροπλίζει ένα ή περισσότερα εργαλεία, επιλέγοντας κατά βούληση το υλικό και το μέσο κατασκευής τους. Στοχαζόμενοι γύρω από την μεταιχμιακή κατάσταση των υλικών, αλλά και τις συνακόλουθες εννοιολογικές προεκτάσεις που εκδιπλώνονται εντός της καλλιτεχνικής πρακτικής, οι συμμετέχοντες δημιουργούν έναν σωρό από κάθε είδους ετερόκλιτα εργαλεία. Η έκθεση αυτή επιχειρεί να μετατοπίσει το βλέμμα του επισκέπτη προς τις επιμέρους όψεις και διαστάσεις των αντικειμένων, τις αιχμές, τις οπές, τα θραύσματα και την υλικότητα των εικαστικών μέσων που υποδεικνύουν συνάμα τον τρόπο, το λόγο και την αναγκαιότητα ύπαρξης του έργου.

Ακονισμένα, φθαρμένα, σκονισμένα, πολυκαιρισμένα, ελαφρώς ή υπερβολικά χρησιμοποιημένα, φροντισμένα ή ελαττωματικά, τα αντικείμενα αυτά συναρθρώνονται ως ένα ομαδικό οπλοστάσιο που ενεργοποιεί τον κεντρικό χώρο του ETCH INK και συνδιαλέγεται με τις επιμέρους ατομικές δημιουργίες των καλλιτεχνών. Ως απόρροια και παράγωγα του συλλογικού οπλοστασίου, στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, εγκαταστάσεις και ηχητικά έργα, συνδιαμορφώνοντας ένα πολυεπίπεδο αφήγημα πάνω στις μεταιχμιακές μορφές υλικότητας.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Σοφία Αντωνακάκη, Ρένα Βαλλιάνου, Ελένη Βασιλείου, Μαρία Γεωργιάδου, Φωτεινή Δαλκαβούκη, Ραφαέλα Δεληγιάννη, Θοδωρής Ζυρπιάδης, Μαρί Θεοφίλου, Χάρης Κοντοσφύρης, Μίνα Κουζούνη, Νέλα Κωνσταντίνου, Κυριακή Μαυρίδη, Τζοβινάρ-Γιεγίς Μοβσεσιάν, Όλγα Μοναχού, Κατερίνα Μπακογιάννη, Ηλίας Μπαρκαλής, Γιούρι Μπεργιόζκιν, Σταύρος Οικονομάκος, COM.ODD.OR, Αλεξάνδρα Σαββοπούλου, Σόνια Σαρκισιάν, Βασίλης Σέντζας, Δήμητρα Σιατερλή, Γιώργος Τσέλιος

Περισσότερα για τους ΕΝ ΦΛΩ

Η εικαστική ομάδα ΕΝ ΦΛΩ (προερχόμενο από το Εν Φλωρίνņ) σχηματίστηκε στις αρχές του 2011 από φοιτητές και διδάσκοντες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με σκοπό να είναι παρούσα με τις δράσεις και τις εκθέσεις της σε καίρια πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς και να κάνει γνωστή σε ευρείς κύκλους του καλλιτεχνικού κόσμου –και όχι μόνο- τη λειτουργία και τη δυναμική του Τμήματος «Καλών Τεχνών» της πόλης. Με την πάροδο του χρόνου μέλη της ομάδας είναι πλέον και απόφοιτοι της Σχολής, αλλά και καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με την ομάδα και συνδημιούργησαν. Η ομάδα χαρακτηρίζεται από την ανοιχτότητα, την οριζόντια οργάνωση και τη διαδραστικότητα, τόσο μεταξύ των μελών της όσο και με το κοινωνικό σύνολο εν γένει.

www.enflo-art.blogspot.com/  | [email protected]

Χώρος τέχνης ETCH INK

Αργυρουπόλεως 16, Λυκαβηττός, Αθήνα

Εγκαίνια: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, 18:30 έως 22:30

Διάρκεια έκθεσης: 29 Σεπτεμβρίου - 21 Οκτωβρίου 2023

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή 17.00- 21.00 & Σάββατο 11.00 - 15.00

Επικοινωνία: www.athens-printmaking.com | [email protected]

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.