ΕΛΛΑΔΑ

Από Δευτέρα σε λειτουργία η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα - Τσακαλώτος και Πέρκα αναμένεται να ενωθούν με τους 9 βουλευτές της τάσης «6 συν 6»

Ο Χαρίτσης επικεφαλής της νέας ΚΟ - Ρόλους και όνομα αποφασίζουν το Σαββατοκύριακο ομάδα Αχτσιόγλου και Ομπρέλα

Πρεμιέρα για την νέα ομάδα θα είναι η συζήτηση του προϋπολογισμού, όπου αναμένεται να τοποθετηθούν με βαρύ «οπλοστάσιο», σε επίπεδο πολιτικής και τεχνοκρατικής κριτικής.

Τη διανομή των κοινοβουλευτικών ρόλων αναμένεται να αποφασίζουν το Σαββατοκύριακο οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς μετά την σημερινή ανεξαρτητοποίηση των 9 βουλευτών της τάσης «6 συν 6», ακολουθεί η οργάνωση τους σε Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Οι συσκέψεις είναι ήδη πυρετώδεις, καθώς συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη σήμερα το μεσημέρι η «Ομπρέλα», οι δύο βουλευτές της οποίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα αναμένεται να ενωθούν τις επόμενες ώρες με τους 9 αποχωρήσαντες της τάσης «6 συν 6», συγκροτώντας νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ωστόσο, η τελική διάταξη μάχης της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένεται να καθοριστεί, κατά πληροφορίες, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε από Δευτέρα να έχουν λυθεί όλες οι σχετικές εκκρεμότητες.

Αίνιγμα το όνομα, επικεφαλής ο Χαρίτσης

Σε όσα θα αποφασιστούν στο Σαββατοκύριακο είναι και το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σαββατοκύριακο προγραμματίζεται να αποφασιστούν τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που θα αναλάβουν οι βουλευτές της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επικεφαλής της οποίας, κατά πληροφορίες, θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης.

Μάχες στη Βουλή

Ζητούμενο αποτελεί ο ρόλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του οποίου η δημόσια παρουσία υπήρξε ιδιαίτερα έντονη τις τελευταίες ημέρες, καθώς αφενός προανήγγειλε πως υπάρχουν 11-12 βουλευτές στα μέσα της εβδομάδας για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ απάντησε σε υψηλούς τόνους χθες στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, με φόντο τη δήλωσή του για τους «νοικυραίους». Δεν αποκλείεται ο κ. Τσακαλώτος να λάβει θέση του Γραμματέα της ΚΟ, αν δεν επιλέξει ρόλο Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, σηματοδοτώντας και την παρουσία της «Ομπρέλας» στο σχήμα.

Αυξημένο φόρτο θα έχουν και οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οπότε αναμένεται να φανεί αν θα δοκιμαστούν σε αυτό το ρόλο πρόσωπα που έχουν δοκιμαστεί στο πόστο, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ή ο Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά και η Έφη Αχτσιόγλου ή η Θεανώ Φωτίου, με μεγάλη κυβερνητική εμπειρία.

Πρεμιέρα για την νέα ομάδα θα είναι η συζήτηση του προϋπολογισμού, όπου αναμένεται να τοποθετηθούν με βαρύ «οπλοστάσιο», σε επίπεδο πολιτικής και τεχνοκρατικής κριτικής.

Ο κύκλος των αποχωρήσεων, άλλωστε, θα ανοίξει κι άλλο κατά πληροφορίες μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς, προοιωνίζεται κατά πληροφορίες μαζικό κύμα αποχωρήσεων από στελέχη της νέας γενιάς.

Ηλιόπουλος: Δεν ήταν εύκολο να αποχωρήσουμε αλλά φτάσαμε σε αδιέξοδο με τον Κασσελάκη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, το πρόβλημα είναι ότι η χώρα δεν έχει αντιπολίτευση» δήλωσε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος νωρίτερα το πρωί βρέθηκε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, μαζί με τον Αλέξη Χαρίτση προκειμένου να ενημερώσει τον Κωνσταντίνο Τασούλα για την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN για την επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση από το κόμμα και επικρίνοντας τις θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ο κ.Ηλιόπουλος τόνισε τα εξής: «Θελουμε πολιτικό σχεδιο που να μπορει να κεδρίσει τη ΝΔ. Στον προοδευτικό χώρο υπάρχει ένα έντονο πολιτικό κενό».

«Στη ζωή υπάρχουν και οι δύσκολες αποφάσεις» δήλωσε, πάντως, μετά την απόφαση της αποχώρησης.

Χαρακτήρισε αντιφατικές αλλά και συντηρητικές τις θέσεις Κασσελάκη, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του τελευταίου περί «επιστροφής στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα», ο κ.Ηλιόπουλος τόνισε ότι δεν έχουν σχέση με τις «αξίες για τις οποίες έχει παλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Με έμφαση επισήμανε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντί να συζητήσει, ανακάλυπτε «εσωτερικούς εχθρούς» και πρόσθεσε ότι οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν τρίτο κόμμα.

«Η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να παραδεχθεί το πρόβλημα» συμπλήρωσε ο κ.Ηλιόπουλος.

Υπογράμμισε, την ίδια στιγμή, «δεν θα κανουμε εμφύλιο ούτε με τον Πολάκη ουτε με τον ΣΥΡΙΖΑ» αλλά πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε «έναν σύγχρονο προοδευτικό χώρο».

«Το πρόβλημά μας είναι ότι η χωρα δεν έχει αντιπολίτευση. Θελουμε προοδευτικό αριστερό πόλο για να απαντήσουμε στον κ.Μητσοτάκη» επανέλαβε.

Μίλησε, δε, για έναν ΣΥΡΙΖΑ σε φθορά αλλά και για ένα «καθηλωμένο ΠΑΣΟΚ».

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να σχολιάσει τους χαρακτηρισμούς της «ομπρέλας» για τον Στέφανο Κασσελάκη. «Θα απαντάω σε χαρακτηρισμούς που έχω δώσει εγώ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σχολιάζοντας τη λέξη «βούρκος», είπε ότι πρόκειται για μία διαρροή την οποία διέψευσε.

Μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Είναι ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάω, έφερε την αριστερά στην κυβέρνηση».

Αυγέρη και Φάμελλος ζητούν από τους αποχωρήσαντες να παραδώσουν τις έδρες τους

Τις έντεκα έδρες των βουλευτών που έχουν μέχρι σήμερα αποχωρήσει, αναμένεται να ζητήσει άμεσα και δημοσίως το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή εν προκειμένω ο επικεφαλής της, Σωκράτης Φάμελλος, καθώς οι ίδιοι έχουν δεσμευθεί προεκλογικά ότι οι έδρες τους ανήκουν στο κόμμα, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου. Ένας λόγος παραπάνω μάλιστα είναι το γεγονός ότι οι τελευταίες εκλογές έγιναν με λίστα, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, με το ζήτημα να εξελίσσεται τις επόμενες ώρες.

Την ίδια ώρα, σε μια πρώτη αποτίμηση των στελεχών που έχουν αποχωρήσει, από τα 302 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (όπου συμμετέχουν ex officio o Πρόεδρος και ο Γραμματέας του κόμματος) έχουν αποχωρήσει μέχρι σήμερα 103, ενώ 24 είναι τα μέλη που παρέμειναν στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, από τα 42 συνολικά που αριθμούσε.

Υπενθυμίζεται ότι από την Πολιτική Γραμματεία αποχώρησαν 9 μέλη της «Ομπρέλας», 8 μέλη της τάσης «6 συν 6», αλλά και ο Στέφανος Τζουμάκας. Με δεδομένο ότι υπήρχαν μόνο 3 αναπληρωματικά μέλη, τα κενά δεν θα αναπληρωθούν άμεσα, αλλά αντίθετα θα εκλεγεί νέα Πολιτική Γραμματεία από το συνέδριο του κόμματος, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Σημειωτέον ότι με βάση την απόφαση του Συνεδρίου, ορίζεται ο τρόπος εκλογής των καθοδηγητικών οργάνων, όπως συνέβη τον Μάιο του 2022, οπότε και εξελέγησαν από τη βάση τα 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται στο δρόμο προς το Συνέδριο να εκλεγεί από την κομματική βάση και νέα Κεντρική Επιτροπή, με δεδομένο ότι το 1/3 της υπάρχουσας έχει ήδη αποχωρήσει.

Αναφορικά με τις…αφίξεις, υπολογίζεται ότι από την ώρα που έφυγε η «Ομπρέλα», 1.000 άτομα ζήτησαν να διαγραφούν από το κόμμα, ενώ τις τελευταίες ώρες, μετά δηλαδή και την αποχώρηση της τάσης «6 συν 6», έχουν γραφτεί 125 νέα μέλη, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην Πολιτική Γραμματεία ο Αναπληρωτής Γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης.

Πάντως, η Πολιτική Γραμματεία θα λειτουργεί και ως νέο Πολιτικό Κέντρο, όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Κασσελάκης, ζητώντας παράλληλα εξωστρέφεια, σε μια συνεδρίαση που το κλίμα περιγράφεται από τους συμμετέχοντες ως αμήχανο. Ανοιχτό παραμένει να αντικατασταθεί η Έφη Αχτσιόγλου από το Εκτελεστικό Γραφείο, όπου υπάρχει μία μόνο απώλεια, δεδομένου ότι πρόκειται για το κομματικό όργανο που συνεδριάζει συχνότερα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.