ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίεβο πιέζει την ΕΕ να "αυξήσει" τις παραδόσεις οβίδων

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, πίεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να "αυξήσει" γρήγορα τις παραδόσεις οβίδων πυροβολικού που χρειάζεται το Κίεβο προκειμένου να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις.

Ο υπουργός, που υποδέχθηκε τον επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε από τους "27" να "υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με (ουκρανικές αμυντικές) επιχειρήσεις", "να αναπροσανατολίσουν τα υφιστάμενα συμβόλαια για την παράδοση οβίδων στην Ουκρανία" και "να αυξήσουν τις εισαγωγές πυρομαχικών από τρίτες χώρες".

Ο Κουλέμπα εξέφρασε επίσης λύπη για την "ασαφή" κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου το Κογκρέσο δεν έχει καταφέρει, εδώ και μήνες, να ψηφίσει ένα κρίσιμο πακέτο βοήθειας για το Κίεβο απέναντι στη ρωσική εισβολή.

"Χθες βράδυ, έλαβα από την Ουάσινγκτον μια τελευταία αναφορά για τα πιθανά σενάρια, και ορισμένα από αυτά είναι άξια αστυνομικών μυθιστορημάτων", είπε ο Κουλέμπα. "Είναι όλα πολύ ασαφή, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να πηγαίνουν από δεξιά ή από αριστερά ή ολόισια", πρόσθεσε, κάνοντας λόγο επίσης για ένα "αξεδιάλυτο κόμπο".

Κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα και να δείξουν "την ηγεσία τους στην υπεράσπιση κοινών συμφερόντων".

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες να χορηγήσουν επιπλέον βοήθεια 50 δισ. ευρώ για τέσσερα χρόνια στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κάλεσε από την πλευρά του τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την Ουκρανία "με όποιο κόστος", λίγο μετά τα φονικά πλήγματα στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κίεβο, σε μια νέα "μαζική" ρωσική επίθεση σήμερα.

Ο Μπορέλ, όπως και μεγάλο μέρος των κατοίκων της πρωτεύουσας, οδηγήθηκε σε καταφύγιο, περιμένοντας τη λήξη του συναγερμού που διήρκεσε περίπου δύο ώρες. "Περισσότεροι από 40.000 συναγερμοί" αυτού του τύπου έχουν εκδοθεί αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, υπενθύμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους, αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα της χθεσινής νύχτας, πλάι στον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ.

"Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αντιπαραβληθούμε με τη θυσία σας αλλά μπορούμε να μείνουμε στο πλευρό της Ουκρανίας σε πλήρη αλληλεγγύη με τον λαό της" υπογράμμισε, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Κίεβο.

Η προμήθεια οβίδων πυροβολικού είναι προτεραιότητα για το Κίεβο, είπε ο Κουλέμπα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ζ. Μπορέλ.

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει άρα να δεσμευθούν να βοηθήσουν την Ουκρανία "με όποιο κόστος" και "επίσης όσο χρειαστεί", την ώρα που το Κίεβο ζητεί επιπλέον εξοπλισμό και πυρομαχικά στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ρωσίας, που εισέρχεται σε λίγο στον τρίτο χρόνο του.

"Αν ρωτήσετε έναν στρατιώτη τι χρειάζεται περισσότερο, πιστεύω πως θα απαντήσει: πυρομαχικά", πρόσθεσε. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πενταπλάσιο αριθμό οβίδων από τους Ουκρανούς πυροβολητές, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς. Είναι ως εκ τούτου επιτακτική ανάγκη να μπορούν να υπογραφούν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την αμυντική βιομηχανία, να ξεκινήσει μια αληθινή "ενιαία αγορά" άμυνας στην ΕΕ, υπογράμμισε.

"Εμείς αισθανόμαστε αυτό το έλλειμμα σε πυρομαχικά κάθε μέρα", αλλά η Ρωσία παρ΄όλ΄ αυτά δεν κερδίζει, πρόσθεσε.

Ο Μπορέλ υπενθύμισε πως οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να παραδώσουν στην Ουκρανία 1,15 εκατομμύριο οβίδες πριν από το τέλος του έτους. Δεσμεύθηκαν το περασμένο έτος να παράσχουν ένα εκατομμύριο οβίδες πριν από τα τέλη Μαρτίου, αλλά οι καθυστερήσεις έχουν συσσωρευθεί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.