ΚΟΣΜΟΣ

Τι ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος

Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν θέλει να εγγράψει την άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να εγγράψει την «ελευθερία καταφυγής» στην άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου όπως είπε «πλέον τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα μένουν να προστατευθούν».

«Διεξάγουμε αυτή τη μάχη στην ήπειρό μας, όπου αντιδραστικές δυνάμεις επιτίθενται κατ΄αρχάς και πάντα στα δικαιώματα των γυναικών προτού επιτεθούν στη συνέχεια στα δικαιώματα των μειονοτήτων, όλων των καταπιεσμένων, σε όλες τις ελευθερίες», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους στη διάρκεια μιας δημόσιας τελετής στο Παρίσι για την εγγραφή της εθελοντικής διακοπής της εγκυμοσύνης (IVG) στο γαλλικό Σύνταγμα.

Αυτή η εκδήλωση στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών, κάνει τη Γαλλία την πρώτη χώρα που εγγράφει το δικαίωμα στην εθελοντική διακοπή της εγκυμοσύνης στον θεμελιώδη νόμο της.

«Πέρα από την Ευρώπη, αγωνιζόμαστε ώστε αυτό το δικαίωμα να γίνει καθολικό και αποτελεσματικό», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο πρόεδρος επιθυμούσε μια «λαϊκή τελετή» που να σημαδεύει «την κατάληξη αυτή της συλλογικής μάχης» μερικές ημέρες μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος από το γαλλικό κοινοβούλιο. Επισκέφθηκε επίσης τους τάφους «μεγάλων μορφών» του φεμινισμού που συνέβαλαν στην αναθεώρηση του Συντάγματος, μεταξύ των οποίων η δικηγόρος Ζιζέλ Χαλιμί και η πολιτικός Σιμόν Βέιλ.

Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2000, περιλαμβάνει 54 άρθρα για τα ατομικά δικαιώματα των προσώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει την ίδια νομική αξία με εκείνην των συνθηκών και κάθε πολίτης μπορεί να τον επικαλεστεί σε περίπτωση μη τήρησης των δικαιωμάτων αυτών από ένα ευρωπαϊκό κείμενο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.