ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ... «ΦΕΥΓΕΙ», Η ΔΟΣΗ ΤΩΝ 5,2 ΔΙΣ.

Χοντραίνει το παιχνίδι από τους δανειστές μας. Σήμερα ή το πολύ αύριο- εκταμιεύεται μεν, η πρώτη δόση της δόσης των 5,2 δισ. ευρώ, όμως ανοικτό μένει έως το τέλος Ιουνίου το πότε θα δοθεί το υπόλοιπο 1δισ. ευρώ. Τα 4,2 δισ. ευρώ θα παραμείνουν λίγο στην Αθήνα και θα «μεταβιβαστούν» σε Φραγκφούρτη και ΕΚΤ.

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Σπαστή», αναμένεται να είναι η καταβολή του ποσού αφού μέχρι την Παρασκευή το αργότερο θα μπουν στα κρατικά ταμεία σχεδόν 4,2 δισ. ευρώ. Ανοικτή μέχρι το τέλος Ιουνίου παραμένει η ημερομηνία κατάθεσης για το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ. Η δεύτερη αυτή δόση ύψους 1 δισ. ευρώ, είναι αυτή που θα οδηγηθεί για την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Μέχρι το τέλος Ιουνίου, εκτιμούν οι δανειστές, θα έχει δοθεί τέλος και στο θέμα της ακυβερνησίας στην Ελλάδα, αφούπιθανή ημερομηνία για ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές είναι η 17η Ιουνίου.

Όσον αφορά στο δάνειο ύψους 4,5 δισ. ευρώ -ως επί το πλείστον-  θα αξιοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση παλαιών χρεών, με την Ελλάδα να πρέπει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 15 Μάιου να αποφασίσει εάν θα πληρώσει ή όχι ομόλογα ύψους 435 εκατ. ευρώ υπό ξένο δίκαιο που δεν εντάχθηκαν στο PSI.

Τρεις ημέρες αργότερα, την Παρασκευή 18 του μήνα  λήγουν και θα πρέπει να πληρωθούν ομόλογα περίπου 4 δισ. ευρώ τα οποία βρίσκονται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Θα απομένουν έτσι μέχρι 1 δισ. ευρώ για να «βγει» ο μήνας και να πληρωθούν και ομόλογα και έντοκα γραμμάτια που λήγουν στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για τρέχουσες υποχρεώσεις όπως επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά Ταμεία ή για την πληρωμή μισθών και άλλων εσωτερικών οφειλών του δημοσίου.

Η καταβολή της δόσης προχωρά κανονικά δεδομένου ότι είχε ήδη εγκριθεί από την τρόικα, αν και αρχίζει να επικρατεί αβεβαιότητα για το μέλλον του δανειακού προγράμματος της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.