ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ατόφιος» ο «κουμπαράς» των 11,4 δισ. ευρώ

Έρχεται η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια»

Μείον ένας «βραχνάς» για την κυβέρνηση που μετά τα αποτελέσματα των stresstest, μπορεί να παίξει το «χαρτί» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο εγχείρημά της για απεμπλοκή από το Μνημόνιο. Σκοπός δεν είναι άλλος από το «κερδίσει» -μαζί με την προληπτική γραμμή πίστωσης- «χαλαρότερους» όρους από τους Ευρωπαίους.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το μηδενικό κόστος που προέκυψε για τις ελληνικές τράπεζες από τα «τεστ αντοχής» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πέρα από το γεγονός ότι αναδεικνύουν το στοιχείο πως έχουν θωρακιστεί έναντι της κρίσης και είναι σε θέση να καλύψουν μόνες τους τις ανάγκες τους, «αφήνουν» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «ατόφιο» ποσό 11,4 δισ. € που μπορεί να αξιοποιηθεί για την εξόφληση του Δημοσίου Χρέους.

Χρήματα που η Αθήνα επιδιώκει να είναι ο «κουμπαράς» της προληπτικής γραμμής πίστωσης, ώστε να αποφύγει τους «σκληρούς όρους» που συνοδεύουν τα υπόλοιπα χρηματοοικονομικά εργαλεία που διαθέτουν οι Ευρωπαίοι για την αντιμετώπιση αναγκών ανάλογων με εκείνες που έχει η ελληνική πλευρά.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα η Ευρώπη φαίνεται να λέει Ναι υπό όρους: Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και να τηρήσει απαρέγκλιτα ένα σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα της επιτρέψει να κάνει ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση δεδομένου ότι δεν θέλει μετάβαση στην «επόμενη ημέρα» με «μνημονιακούς όρους», ετοιμάζεται να παρακάμψει πιθανές σκληρές απαιτήσεις των δανειστών μιλώντας για αξιοποίηση ποσών που ήδη έχουν διατεθεί στην Ελλάδα -αυτά δηλαδή που υπάρχουν ως «μαξιλαράκι ασφαλείας» στο ΤΧΣ- αλλά και για παρουσίαση ενός «ελληνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων» που θα εξασφαλίζει την μετεξέλιξη της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση οι πιστωτές κάθε εξάμηνο θα κάνουν έλεγχο των πεπραγμένων. Όπως και να έχει «κουβέντα» επί της ουσίας για την γραμμή πίστωσης, αλλά και για το χρέος θα γίνει προς τα τέλη του χρόνου: Όπως τόνισε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης «η συζήτηση με εταίρους και δανειστές για την περαιτέρω διευθέτηση του ελληνικού χρέους, την προληπτική πιστωτική γραμμή και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, θα αρχίσει επί της ουσίας μετά το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου 2014».

Βεβαίως θα έχει προηγηθεί η αξιολόγηση από την τρόικα με τους επικεφαλής της να αναμένονται στην Αθήνα αρχές Νοεμβρίου, από την οποία τα «αγκάθια» δεν λείπουν.

Προς το παρόν η ελληνική πλευρά, με τον «αέρα» των stresstestετοιμάζεται να διευρύνει τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ρύθμιση των «κόκκινων δανείων»: Μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τζίρο έως 2.500.000 ευρώ, από 900.000 ευρώ που ήταν το αρχικό σχέδιο και έχουν προς τις τράπεζες οφειλές σε καθυστέρηση τουλάχιστον 180 ημερών και μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ, θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Η ρύθμιση αυτή έρχεται να «κουμπώσει» με την αντίστοιχη για τα χρέη προς Ταμεία και Εφορία.

Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στην προωθούμενη ρύθμιση, με βάση το τελευταίο σχέδιο, είναι η επιχείρηση να έχει υποστεί μείωση του τζίρου της τουλάχιστον 20% κατά την περίοδο 1η/1/2011 έως 31-12-2013 και να συναινεί το 50,1% των πιστωτών.

Αίτηση υπαγωγής στην ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες με διαγραφή απαιτήσεων ως προς κεφάλαιο και τόκο μπορούν να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις έως τις 30 Ιουνίου του 2016. Εν συνεχεία ο οφειλέτης προσκομίζοντας βεβαίωση της τράπεζας ότι έχει λάβει «επιλέξιμη διαγραφή» δικαιούται να υπαχθεί σε πρόγραμμα εξυπηρέτησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής σε 100 μηνιαίες δόσειςκαι να λάβει πρόσθετη διαγραφή τωνπροσαυξήσεων και προστίμων ίση προς 20%.

Στην προωθούμενη ρύθμιση το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι μπορούν να υπαχθούν τουλάχιστον 160.000 επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.