ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη του υποψηφίου ευρωβουλευτή με το Κίνημα Αλλαγής, Γιάννη Δάλμα

Να γίνει η 26η Μαΐου η αρχή για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα

Σε διψήφιο ποσοστό και την εκλογή τριών ευρωβουλευτών, ανεβάζει τον πήχη για το Κίνημα Αλλαγής, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιάννης Δάλμας. Σε συνέντευξή του στο matrix24.gr, μιλά για μήνυμα ενότητας και επιστροφής του κόσμου στην πολιτική του οικογένεια, που λαμβάνει κατά την περιοδεία του ανά την Ελλάδα και εκφράζει την ελπίδα η 26η Μαΐου να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην χώρα μας.

Ασκεί σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις ‘καιροσκοπικές στρατηγικές’ που υιοθέτησαν προεκλογικά, βάζοντας το κομματικό πάνω από το εθνικό συμφέρον, όπως λέει, και αντιπαραβάλλει το πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής υπό την ονομασία «Σχέδιο Ελλάδα», αλλά και την εθνική συνεννόηση που πρεσβεύει το κόμμα του. «Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να πάει σε εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές προκηρυχτούν», λέει, σημειώνοντας πάντως ότι το δίλημμα θα είναι ‘προοδευτική ανατροπή με αλλαγή συσχετισμών ή διχασμός και νέα κρίση’…

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Δάλμα έχει ως εξής:

Πρώτη φορά υποψήφιος. Γιατί με το Κίνημα Αλλαγής και γιατί στην Ευρωβουλή;

Το Κίνημα Αλλαγής και κατ’ επέκταση το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιαστικό Κόμμα (ΕΣΚ) είναι οι μόνες πολιτικές δυνάμεις που έχουν πειστικές προτάσεις, προσαρμοσμένες στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Προτάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών με άξονες την κοινωνική συνοχή, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αειφόρα οικονομική ανάπτυξη.

Η Ευρωβουλή στην οποία εργάζομαι τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποτελεί προνομιακό χώρο για την πολιτική μας οικογένεια προκειμένου να δημιουργήσει μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη που θα βάζει στο επίκεντρο των πολιτικών της τον άνθρωπο. Ας θυμηθούμε άλλωστε πως η κοινωνική Ευρώπη του μεταπολεμικού κόσμου είναι δημιούργημα της δικής μας παράταξης.

Είστε ένας νέος άνθρωπος, θύμα κατά κάποιον τρόπο του brain drain. Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου στην Ελλάδα της κρίσης;

Ναι, είμαι κι εγώ θύμα του brain drain. Η πολύπλευρη κρίση είναι αυτή που καθόρισε και τη δική μου ζωή, όπως και χιλιάδων άλλων νέων, και με οδήγησε εκτός Ελλάδας. Ευτυχώς όμως τα τελευταία χρόνια, ως σύμβουλος του ΕΣΚ για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ στενά για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Όπως συμφωνούν πλέον και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η τάση χρειάζεται να μπει ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας. Χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό αλλά και ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Χρειάζονται άμεσα κίνητρα επαναπατρισμού για τους νέους ανθρώπους. Χρειάζεται όμως και ένα εύρυθμο και ευνομούμενο κράτος που να είναι αρωγός στις προσπάθειές τους για μια καλύτερη ζωή.

Ποια θα είναι η προτεραιότητά σας εφόσον εκλεγείτε ευρωβουλευτής;

Προτεραιότητά μου θα είναι όχι μόνο η συνέχιση της σκληρής δουλειάς στα θέματα ανισοτήτων και βιώσιμης ανάπτυξης όπου και εργάζομαι ήδη, αλλά και όλα τα κρίσιμα για την Ελλάδα ζητήματα που θα συζητηθούν στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, όπως είναι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η μεταναστευτική πολιτική. Η νέα ΚΑΠ, για παράδειγμα, θα πρέπει να προωθήσει την αειφόρα γεωργία και την χρήση νέων τεχνολογιών, προκειμένου να μειώσουμε το κόστος παραγωγής για τον αγρότη αλλά και να ενισχύσουμε τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Στο μεταναστευτικό θα πρέπει να δώσουμε σκληρές μάχες για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, που έχει εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας.

Πώς είδατε το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, κυρίως σε επίπεδο αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων στην χώρα μας, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου;

Δυστυχώς, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας υιοθέτησαν καιροσκοπικές στρατηγικές και αρνήθηκαν να αναδείξουν το πραγματικό διακύβευμα το οποίο είναι το ποια Ευρώπη οραματιζόμαστε αλλά και ποια Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε. Και οι δύο έβαλαν το κομματικό συμφέρον πάνω απο το εθνικό, το οποίο επιβάλλει θέσεις και εκπροσώπηση των συμφερόντων της χώρας στην Ε.Ε. Ενδεχομένως κανείς απο τους δύο δεν μπορεί να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή πολιτική του οικογένεια. Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να υπερασπιστεί τις ανθελληνικές πολιτικές στο μεταναστευτικό των αδελφών πολιτικών κομμάτων που στεγάζουν αρχηγούς κρατών όπως ο Ορμπάν στην Ουγγαρία και ο Κουτρτς στην Αυστρία. Ο δε Πρωθυπουργός θα πρέπει να υπερασπιστεί μια ευρωπαϊκή αριστερά, που δεν προσφέρει καμία ρεαλιστική λύση για τις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας. Το Κίνημα Αλλαγής και η πρόεδρος του Φώφη Γεννηματά αποτελούν την μοναδική προοδευτική φωνή αυτών των εκλογών που προτάσσει έναν θετικό, ρεαλιστικό και ευρωπαϊκό λόγο.

Θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα είναι κάποιου είδους ‘πρόκριμα’ για τις εθνικές εκλογές και ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος;

Από τη σκοπιά του Κινήματος Αλλαγής, περιοδεύοντας σε ολόκληρη την Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες μπορώ να σας πω ότι διαβλέπω μια κοινωνική και πολιτική δυναμική που μπορεί να μας οδηγήσει σε διψήφιο ποσοστό και στην εκλογή τριών ευρωβουλευτών. Το μήνυμα που λαμβάνουμε, είναι μήνυμα ενότητας, είναι μήνυμα επιστροφής του κόσμου στην πολιτική του οικογένεια και αυτό περιμένουμε να αποτυπωθεί και στο τελικό αποτέλεσμα. Το βράδυ της 26ης Μαΐου ευελπιστούμε να αποτελέσει την αρχή για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην χώρα.

Αλήθεια, πότε βλέπετε εθνικές εκλογές; Πιστεύετε ότι θα πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να μετάσχει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας την επομένη ή θα είναι προτιμότερο να πάμε σε νέες εκλογές και μάλιστα με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να πάει σε εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές προκηρυχτούν. Το μεγάλο δίλημμα όμως θα είναι το ίδιο: Προοδευτική ανατροπή με αλλαγή συσχετισμών ή διχασμός και νέα κρίση. Εμείς έχουμε ήδη καταθέσει στον ελληνικό λαό το σχέδιο Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία. Μιλάμε για εθνική συνεννόηση γύρω από ένα προοδευτικό πρόγραμμα ελληνικής ταυτότητας, που θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη και θα εξασφαλίσει την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Πώς όμως να επιτευχθεί συνεννόηση, όταν έχεις απέναντι σου άτομα με ιδεολογικές εμμονές που δεν αφήνουν την χώρα να απελευθερώσει τις δυνάμεις της; Από την μία η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει εμμονές με νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε ότι αφορα τα εργασιακά και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί την επιχειρηματικότητα "ταξικό εχθρό".

Είναι η τρίτη διερευνητική εντολή προϋπόθεση για τυχόν μετεκλογικές συνεργασίες του Κινήματος Αλλαγής;

Για αυτό το ζήτημα έχει τοποθετηθεί η κ. Γεννηματά. Το Κίνημα Αλλαγής θα μπει σε κυβέρνηση αν πάρουμε διερευνητική εντολή. Έχουμε αυτόνομη πορεία, αυτόνομες πολιτικές και παλεύουμε για το καλό της πατρίδας μας και του λαού μας, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο άσκησης πολιτικών που βελτιώνουν τη ζωή ολόκληρης της κοινωνίας και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων ομάδων της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.