ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ
Σαλάτα καλαμάρι-πεπόνι
Μία εξαιρετική συνταγή για σαλάτα καλαμάρι-πεπόνι.
Υλικά
- 1/2 κιλό καλαμάρια
- 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 1/2 κ.γ. ξύσμα λάιμ
- 1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 1/4 κ.γ. κόκκινο πιπέρι, λιωμένο
- 1 φλ ελαιόλαδο
- 2 φλ φύλλα μαϊντανού, χοντροκομμένα
- 6 φιλέτα αντζούγιας
- 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 2 κ.σ. κάπαρη, στραγγισμένη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, τεμαχισμένο
- 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
- θαλασσινό αλάτι
- μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 2 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
- 115 γρ baby ρόκα
- 3 φλ πεπόνι σε κύβους
- 2 κορμοί σέλινου, λεπτοκομμένοι
- 1 μικρό φρέσκο καυτερό τσίλι, λεπτοκομμένο
Εκτέλεση
Χαράζουμε το σώμα των καλαμαριών κατά μήκος και τα ανοίγουμε σε μια επιφάνεια.
Τα χαράζουμε κατά μήκος και κατά πλάτος και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Βάζουμε μέσα τα πλοκάμια, το ξύσμα λεμονιού, λάιμ και πορτοκαλιού, 1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι και 1/4 φλ ελαιόλαδο και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Στο μεταξύ, ρίχνουμε το μαϊντανό, τις αντζούγιες, το σκόρδο, την κάπαρη και το κρεμμύδι στον κάδο ενός μπλέντερ και χτυπάμε.
Προσθέτουμε 1/2 φλ ελαιόλαδο και ξαναχτυπάμε μέχρι να έχουμε πουρέ χοντροκομμένο.
Προσθέτουμε το ξίδι και το υπόλοιπο 1/4 κ.γ. κόκκινο πιπέρι και αλατοπιπερώνουμε.
Ζεσταίνουμε ένα σχαροτήγανο.
Αλατίζουμε τα καλαμάρια.
Ψήνουμε σε υψηλή φωτιά, γυρνώντας τα μια φορά, για 5 λεπτά.
Μεταφέρουμε όλα τα σώματα των καλαμαριών σε μια επιφάνεια και κόβουμε λεπτές φέτες.
Μεταφέρουμε σε ένα μέτριο μπολ και περιχύνουμε με μισή από τη σάλτσα που είχαμε στο ψυγείο.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το υπόλοιπο 1/4 φλ ελαιόλαδο με τον χυμό λεμονιού και αλατίζουμε.
Προσθέτουμε τη ρόκα, το πεπόνι, το σέλινο και την πιπεριά και ανακατεύουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε το καλαμάρι και ανακατεύουμε ξανά.
Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε μια πιατέλα και συνοδεύουμε με την υπόλοιπη σάλτσα στο πλάι.
Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr