ΚΟΣΜΟΣ

Δ. ΑΜΝΗΣΤΙΑ: ΕΧΘΡΙΚΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ

Σύμφωνα με έκθεσή της που αφορά κυρίως τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ελβετία, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει διακρίσεις εις βάρος μουσουλμάνων, αλλά και την πολιτική εκμετάλλευση των προκαταλήψεων.  

Η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων εναντίον των μουσουλμάνων, που τροφοδοτούν τις διακρίσεις, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της απασχόλησης.

«Αντί να απαντήσουν σε αυτές τις προκαταλήψεις, τα πολιτικά κόμματα τις ενθαρρύνουν αναζητώντας ψήφους... μουσουλμάνες αντιμετωπίζουν άρνηση θέσεων εργασίας και νεαρές εμποδίζονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του σχολείου, απλώς και μόνο διότι φορούν παραδοσιακά ενδύματα όπως η ισλαμική μαντίλα. Άνδρες μπορεί να απολυθούν διότι έχουν γένια που συνδέονται με το ισλάμ», λέει ο Μάρκο Περολίνι της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, επιτρέπεται στους εργοδότες, κατά παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να εφαρμόζουν διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων με το πρόσχημα ότι «τα θρησκευτικά και πολιτισμικά σύμβολα θα ενοχλήσουν τους πελάτες ή τους συναδέλφους», σημειώνει στην έκθεσή της η οργάνωση. «Η απαγόρευση ειδών ένδυσης δεν είναι η σωστή προσέγγιση», αναφέρεται στην έκθεση, που απευθύνεται όπως φαίνεται στη Γαλλία που απαγόρευσε εδώ και έναν χρόνο το μουσουλμανικό ένδυμα νικάμπ στους δημόσιους χώρους.

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το θέμα φαίνεται αναποτελεσματική.., διότι διαπιστώνουμε υψηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των μουσουλμάνων, κυρίως μεταξύ των μουσουλμάνων ξένης καταγωγής», αναφέρει ο Μάρκο Περολίνι .

«Η εφαρμογή γενικής απαγόρευσης κινδυνεύει να αποτελέσει εμπόδιο στην πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση και παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης», σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η διεθνής οργάνωση καταγγέλλει επίσης την περιορισμένη πρόσβαση των μουσουλμάνων σε χώρους προσευχής στην Ελβετία όπου οι πολίτες ψήφισαν το 2009 κατά της κατασκευής νέων μιναρέδων, καθώς και στην Καταλονία, όπου πολλοί αναγκάζονται να προσεύχονται στο ύπαιθρο εξαιτίας της έλλειψης χώρων προσευχής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.