ΚΟΣΜΟΣ

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΡΙΖΟΝΑΣ

Η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα τις «απάνθρωπες» και «σκληρές» συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων στην πολιτεία της Αριζόνας οι οποίες παραβιάζουν τους διεθνείς κανονισμούς.

Σε έκθεσή της η διεθνής οργάνωση αναφέρει ότι 2.900 άνθρωποι κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπου η πλειονότητα «βρίσκεται σε απομόνωση, μέσα σε κελιά χωρίς παράθυρα για 22 με 24 ώρες καθημερινά». Οι περισσότεροι δεν απασχολούνται με κάποια δουλειά και δεν συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα ή προγράμματα αποκατάστασης, ενώ συχνά βγαίνουν από τα κελιά τους μόνο τρεις φορές την εβδομάδα για δύο ώρες και τότε τους επιτρέπεται να γυμναστούν ή να κάνουν μπάνιο.

Η υπερβολική απομόνωση πλήττει τον κρατούμενο τόσο οργανικά όσο και πνευματικά, λέει η οργάνωση. «Πολλοί κρατούμενοι περνούν χρόνια κάτω από τέτοιες συνθήκες», προσθέτει η έκθεση. Περισσότερα από 12 παιδιά, ηλικίας από 14 ως 17 ετών, πιστεύεται ότι κρατούνται στην απομόνωση, είπε η Αμνηστία.

Η Άντζελα Ράιτ, ερευνήτρια που συμμετείχε στη συγγραφή της έκθεσης, χαρακτήρισε τις πρακτικές αυτές «απάνθρωπες». Τα πάντα, από τα κελιά μέχρι την έλλειψη συνθηκών υγιεινής και τις ευκαιρίες αποκατάστασης φαίνεται ότι είναι ειδικά σχεδιασμένα για να αποκτηνώνουν τους κρατούμενους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Αξιωματούχοι της Αριζόνας αρνήθηκαν στην Διεθνή Αμνηστία την πρόσβαση στην μονάδα ειδικής διοίκησης του συγκροτήματος φυλακών Έιμαν, στην Φλωρεντία της Αριζόνας, η οποία διαθέτει τις περισσότερες εγκαταστάσεις απομόνωσης, ανακοίνωσε η οργάνωση. Η οργάνωση βάσισε την έκθεσή της σε επιστολές κρατουμένων και σε πληροφορίες από συνηγόρους κρατουμένων, νυν και πρώην υπαλλήλους καθώς και τον γραπτό κανονισμό του σωφρονιστικού συστήματος της Αριζόνας.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι η Αριζόνα παραβιάζει το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο έχουν επικυρώσει οι ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.