ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Οι ήσυχες μέρες του Αυγούστου προσφέρονται για μια έστω νοητή βουτιά στο περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Το 1900 ένα Συμιακό πλοίο αράζει στα Αντικύθηρα λόγω θαλασσοταραχής. Την επομένη, Μεγάλη Τρίτη ήταν, η θάλασσα ηρεμεί κι ένας σφουγγαράς επιχειρεί μια βουτιά στα γαλανά νερά. Επιστρέφει στην επιφάνεια ξαφνιασμένος και φωνάζει με ενθουσιασμό. Αυτή είναι πάνω κάτω η σύντομη ιστορία της ανακάλυψης ενός από τα σπουδαιότερα αρχαία ναυάγια. Εκείνου των Αντικυθήρων.

Ο αρχαιολογικός θησαυρός που ανελκύστηκε σε δύο φάσεις –την περίοδο 1900-1 από τους σφουγγαράδες και το Βασιλικό Ναυτικό και το 1976 με τη βοήθεια του θρυλικού πλοίου «Καλυψώ» του Ζακ Ιβ Κουστώ- εκτίθεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Εκθέματα που υπήρχαν για χρόνια στις προθήκες του μουσείου «αμπαλάρονται» σε ένα ευρηματικό concept –«Το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός» είναι ο τίτλος- δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να αποκτήσει μια σφαιρική αντίληψη της σημασίας και της σπουδαιότητας του ναυαγίου που χρονολογείται στο 60-50π.Χ.

Ανάμεσα στις ψηφίδες της έκθεσης δε θα μπορούσε παρά να βρίσκεται και ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής, η θέση του οποίου στην εξέλιξη της τεχνολογίας συγκρίνεται με την επίδραση του Παρθενώνα στην πορεία της αρχιτεκτονικής. Ένα και κάτι αιώνα μετά την ανακάλυψή του αποκαλύπτει τα μυστικά του στο κοινό.

INFO: Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ώρες λειτουργίας Τρίτη έως Κυριακή 09.00-16.00 & Δευτέρα 13.30-20.00, www.namuseum.gr

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.