ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΑΘΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ- ΤΡΟΪΚΑ

Πρόοδος μεν..δεν τα βρήκαν δε: Μετά και την συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, για την οποία ενημερώθηκαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης, το "χάσμα" των 4 δισ. ευρώ παραμένει.

Ο Γιάννης Στουρνάρας θέλει να έχει κλείσει το πακέτο έως την Κυριακή, αλλά τα "αγκάθια" που έχουν προκύψει καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις. Οι πιστωτές μας επιμένουν να μην κάνουν αποδεκτές περικοπές λειτουργικών δαπανών 750 εκατ. ευρώ και μεγάλο κομμάτι περικοπών στην Υγεία και την Άμυνα.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι πάνω στο τραπέζι, ενώ για το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, συζητούνται όλα τα ενδεχόμενα για τον τρόπο με τον οποίο θα απομακρυνθούν 150.000 υπάλληλοι έως το 2015 (όπως για παράδειγμα η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, η συγκυβέρνηση ομως λέει ένα ξεκάθαρο όχι στην πιθανότητα απευθείας απολύσεων.

Η κυβέρνηση θέλει οριστικοποίηση των μέτρων μέχρι το αργότερο την Τετάρτη. Την ίδια ημέρα ή την Πέμπτη αναμένεται η νέα  σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών θα γίνονται κάθε ημέρα, έως ότου τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις».

Η Τρόικα θα έχει τις προσεχείς ημέρες συναντήσεις και με τους άλλους υπουργούς που εμπλέκονται στο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ.

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

Αντιμέτωπη με τις ούτως ή άλλως δύσκολες αποφάσεις για το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς όπως διαμηνύεται από κυβερνητικές πηγές το πακέτο μέτρων πρέπει να κλείσει «σήμερα – αύριο». Γιάννης Στουρνάρας και Γιάννης Βρούτσης είχαν το πρωί συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για τις τελικές λεπτομέρειες των μέτρων.

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν πλέον ως δεδομένη την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση κατά ένα ή δύο έτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου το ποσό που «εξοικονομείται» ανέρχεται σε 700 εκ ευρώ αν το όριο ανέλθει από τα 65 έτη στα 66 και στο διπλάσιο ποσό αν το όριο ηλικίας αυξηθεί στα 67 έτη. Η επιλογή αύξησης των ορίων ηλικίας μοιάζει να προκρίνεται από το Μαξίμου και το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αποφευχθούν βαθύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, πάντως, ο προβληματισμός παραμένει.

Υπό την έννοια αυτή, η συνάντηση που είχε το απόγευμα το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους της τρόικας θεωρείτο ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς αναμενόταν να οριοθετηθούν οι τελικές εναλλακτικές επί των οποίων ο Αντ. Σαμαράς και οι κ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα κληθούν να αποφασίσουν, κατά τη διάρκεια μίας νέας σύσκεψης των τριών το απόγευμα της Τετάρτης ή την Πέμπτη.

Αποχωρώντας από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, ο Πολ Τόμσεν αρκέστηκε να πει στους δημοσιογράφους πως «θα σας ενημερώσουμε στο τέλος για όλα».

 

Διαβάστε ακόμη:

 «ΚΛΕΙΔΩΣΕ» Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 67 – ΠΟΙΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.