ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχέδια ενόψει της έλευσης της τρόικας

Παροχές... προεκλογικού χαρακτήρα

«Κονταίνει» η Κυβέρνηση το ύψος του πακέτου μέτρων που πρέπει να οριστικοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι και κλείνει το μάτι προς τους αγρότες εξοικονομώντας χρήματα από το επίδομα πετρελαίου. Ανοίγει ακόμη παράθυρο για φοροελαφρύνσεις!

Παροχές... προεκλογικού χαρακτήρα

του Βαγγέλη Δουράκη

Με αφορμή το πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε πως αν συνεχιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να ικανοποιήσουν αιτήματα όπως των αγροτών, με τη δόση των δανείων του Μαρτίου.

Αποκάλυψε μάλιστα πως στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί και λειτουργεί ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση «αναποτελεσματικών φόρων», όπως ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση ή και άλλα, που θα περιλαμβάνονται στο πόρισμα που θα παραδοθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Τρόικα. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να βρεθούν πόροι 80 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση των αγροτών, από το περίσσευμα των ποσών που είχαν προϋπολογιστεί για το επίδομα πετρελαίου.

Τον Ιανουάριο φαίνεται πάντως πως παρά την κάμψη των εσόδων κατά 241 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων, ο προϋπολογισμός άρχισε να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα.

Βάσει των στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2013 που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, προκύπτει:

- πρωτογενές πλεόνασμα 398 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 33 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο. Ο προϋπολογισθείς στόχος μάλιστα ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ.

- το συνολικό ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν επίσης θετικό. Το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 159 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 490 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο. Ο στόχος ήταν για έλλειμμα 873 εκατ. ευρώ.

- οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,3 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,1 δισ. ευρώ τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα (5,3 δισ. ευρώ).

- οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 19% έναντι του περυσινού Ιανουαρίου (και έναντι μηνιαίου στόχου για μείωση κατά 4,8%). Διαμορφώνονται έτσι στα 3,9 δισ. ευρώ τον εφετινό Ιανουάριο, έναντι 4,8 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (και στόχου για 4,6 δισ. ευρώ εφέτος).

- τα καθαρά έσοδα προ επιστροφής φόρων είναι μειωμένα κατά 241 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για εφέτος (ή κατά 5,2% τον Ιανουάριο), κυρίως λόγω της υστέρησης των έμμεσων φόρων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «πράγματι, στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή και εντατικοποίηση της προσπάθειας».

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «επιδίωξη είναι να πετύχουμε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Αν η επιδίωξη αυτή επιτευχθεί, τότε θα είμαστε σε θέση, με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας, να ενεργοποιήσουμε τη ρήτρα θετικής απόκλισης. Δηλαδή να εξοικονομήσουμε δημόσιους πόρους, ώστε να βελτιώσουμε πολιτικές και μέτρα που αποδείχθηκαν οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα».

Ωστόσο σημείωσε ότι «περιθώριο για χαλάρωση δεν υπάρχει. Η πολιτική προώθησης και διασφάλισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, σε όλο το εύρος της Γενικής Κυβέρνησης, πρέπει να συνεχιστεί».

Για τα μέτρα του 2015-2016 η ουσιαστική Επικαιροποίηση του ΜΠΔΣ θα γίνει τον Μάιο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν μιλάμε για μέτρα 4δισ. ευρώ αλλά 2,7 δισ. ευρώ, καθώς όπως αναφέρουν πως χρειάζονται παρεμβάσεις 1% του ΑΕΠ για το ΄15 και 0,7% ΑΕΠ για ΄16. Άρα σωρρευτικά 1,7%. Κάτι βεβαίως που κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τα όσα αναφέρουν οι δανειστές. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές υπάρχουν διαφορετικές μακροοικονομικές παραδοχές.

Το μεσοπρόθεσμο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Δευτέρα (18/2). Κατόπιν το Euroworking Group (και όχι το Eurogroup) θα εγκρίνει την αποδέσμευση για την Δόση του Φεβρουαρίου.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.