ΥΓΕΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Οι μισοί ασθενείς για εντατική σε λίστα αναμονής

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 540 κλίνες ΜΕΘ στις οποίες θα μπορούσαν να νοσηλευτούν περίπου 4.500 ασθενείς ετησίως, όμως οι 154 είναι κλειστές.

Οι μισοί ασθενείς για εντατική σε λίστα αναμονής

Αυτό σημαίνει, ότι 3 στους 10 ασθενείς ΔΕΝ έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν, υποστηρίζει ο ιατρικός Σύλλογος, και διασωληνωμένοι πεθαίνουν σε ένα απλό κρεβάτι θαλάμου, όταν με την κατάλληλη υποστήριξη της ΜΕΘ, θα μπορούσαν να ζήσουν…

Ο λόγος των ανενεργών κλινών είναι η έλλειψη γιατρών, ενώ σύμφωνα με τον ΙΣΑ  1 στους 3 εξειδικευμένους γιατρούς της Αθήνας είναι άνεργος.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ότι, σε ετήσια βάση, διπλασιάζεται ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της έλλειψης κρεβατιών.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, δείχνουν ότι έχει μειωθεί πολύ η δυνατότητα λήψης οργάνων επί εγκεφαλικών θανάτων, διότι έχουν ελαττωθεί πάρα πολύ οι θέσεις στις ΜΕΘ που διασφαλίζουν την αρτιότητα στη νοσηλεία για τη διατήρηση των οργάνων που δυνητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά τον εγκεφαλικό θάνατο.

Και λίγες και συγχωνευμένες

Και ενώ οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες και αυτές οι ελάχιστες που υπάρχουν συρρικνώνονται από τις συγχωνεύσεις και κλείνουν η μία μετά την άλλη σε όλη την Ελλάδα.

Στο νοσοκομείο Ρόδου, που είχε 8 κλίνες ΜΕΘ, με το νέο οργανόγραμμα των συρρικνώσεων, λόγω έλλειψης γιατρών και λόγω οριζόντιων περικοπών, τώρα υπάρχουν  μόνο 5 για να εξυπηρετήσουν από το Καστελλόριζο, τη Σύμη, τη Χάλκη, τη Νίσυρο, την Κάσο, την Κάρπαθο, όλο το σύμπλεγμα των μικρών νησιών των Δωδεκανήσων, αλλά και των μεγάλων νησιών, στα οποία οι κλίνες των ΜΕΘ εξαλείφονται καθημερινά.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έπρεπε το 10% των νοσοκομειακών κλινών να είναι κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.. και είναι μόλις 2,2%.

Όπως σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, ανέλαβε πρωτοβουλία και τόνισε την αναγκαιότητα της επίλυσης του προβλήματος αυτού και της δημιουργίας κλινών ΜΕΘ. Αυτό που μένει είναι να γίνει πράξη η εντολή αυτή του Πρωθυπουργού από τους υφισταμένους του.

Επισημαίνει ακόμα ότι είναι απαραίτητο, να αποτυπωθούν οι ανάγκες υγείας σε κάθε περιοχή, να αξιοποιηθούν κατάλληλα οι διαθέσιμες δομές και υποδομές του συστήματος υγείας και να δοθούν κίνητρα στους νέους εξειδικευμένους γιατρούς να στελεχώσουν τις ΜΕΘ.

Ποιος να θελήσει να πάει απλήρωτος και άυπνος στη γραμμή της ζωής και του θανάτου, όταν η ωριαία αποζημίωση του εντατικολόγου είναι η μισή της αποζημίωσης μιας καθαρίστριας στο δημόσιο;...

Πρώτιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας πρέπει να είναι ένας Εθνικός Αναπροσδιορισμός της λειτουργίας του συστήματος υγείας στην Ελλάδα και η άμεση λήψη σειράς μέτρων που θα αποδίδουν σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας, τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούται, όπως ορίζει το Σύνταγμα και η Ελληνική Δημοκρατία, ώστε να διατηρηθεί στη ζωή και να μην πεθάνει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.