ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευμα της Guardian

«Ο λαός δείχνει στους πολιτικούς πώς να πολεμήσουν την Χρυσή Αυγή»

Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και μελών της Χρυσής Αυγής στο Σύνταγμα, η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι Έλληνες εξωτερικεύουν όλο και πιο απροκάλυπτα την αποστροφή  τους σε  φασίστες που εμφανίστηκαν στην πολιτική σκηνή της χώρας τους.

«Ο λαός δείχνει στους πολιτικούς πώς να πολεμήσουν την Χρυσή Αυγή»

Σύμφωνα με την Guardian οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής προσφάτως μεταπήδησαν από τον «Ελληνικό παγανισμό» σε μια δηλωμένη αγάπη προς τον Χριστιανισμό. Έτσι, το Πάσχα αποτέλεσε για αυτούς μια ευκαιρία για προπαγάνδα. Έτσι, αναφέρει το δημοσίευμα, μετά την προσπάθεια της φασιστικής οργάνωσης να διανείμει φαγητό μόνο στους Έλληνες, μέλη της κρατούσα σηκωμένες τις μπάρες των διοδίων, «μια συμβολική κίνηση αντίστασης ενάντια στα μέτρα λιτότητα – ώστε οι οδηγοί να μπορούν να περάσουν δωρεάν».

«Τέτοια τεχνάσματα αποτελούν κοινή πρακτική ενός κόμματος που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συλλογική οργή που έφερε η κοινωνική κρίση, αλλά και τα κύματα ρατσισμού που αυτή έχει πυροδοτήσει» επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Για να καταλήξει ότι τα όσα συνέβησαν στην πλατεία Συντάγματος δεν αποκάλυψαν μόνο το αληθινό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής, ήτοι φτηνά λαϊκίστικα κόλπα, συνοδευόμενα από βίαιες απειλές, αλλά και την αυξανόμενη αντίσταση του κόσμου απέναντι σε αυτά.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης λόγος για ένα γενικότερο κλίμα ατιμωρησίας απέναντι στη Χρυσή Αυγή καθώς και στην πρόσφατη έκθεση του συμβουλίου της Ευρώπης που κατέληγε πως η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε αποδεδειγμένα να απαγορευτεί υπό τους υπάρχοντες νόμους.

Η αρθρογράφος βέβαια, αναφέρεται και στην «απροθυμία» της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει τα πράγματα. Όπως χαρακτηριστικά γράφει, τον Φεβρουάριο 85 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του μεγαλύτερου κόμματος της συγκυβέρνησης, υπέγραψαν μια κίνηση, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες μη «ελληνικού γένους», θα έπρεπε να απαγορευτούν από την εισαγωγή τους στην Ελληνική Αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις.

«Παρ' όλα αυτά», καταλήγει το δημοσίευμα, «η Χρυσή Αυγή απέχει αρκετά από το να βρεθεί σε θέση ισχύος. Η ακτιβιστική βάση της παραμένει μικρή».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.