ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο φως και το έγγραφο «αυτοκριτική»

Πρόσθετα μέτρα και ύφεση το 2014 προβλέπει το ΔΝΤ

Για πρόσθετα μέτρα …νέο δάνειο και άλλη μια χρονιά ύφεσης το 2014, μιλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που λίγες ώρες πριν την άφιξη των επικεφαλής ελεγκτών της τρόικα, βάζει «φρένο» στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για μείωση του ΦΠΑ.

Πρόσθετα μέτρα και ύφεση το 2014 προβλέπει το ΔΝΤ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Απολύσεις στο Δημόσιο (γίνεται αναφορά στην δέσμευση για άμεση απομάκρυνση 2.000 υπαλλήλων) και δυσλειτουργία φοροεισπρακτικού μηχανισμού παραμένουν τα βασικά «αγκάθια» για την Ουάσιγκτον που βλέπει την φοροδιαφυγή να εντοπίζεται σε κλάδους όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι: Στην έκθεση που άνοιξε το δρόμο για την έγκριση της δόσης των 1,8 δισ. την περασμένη Παρασκευή και που δόθηκε τη δημοσιότητα, το Ταμείο εκτιμά ακόμη ότι η ευελιξία στην αγορά εργασίας και η διαδικασία απελευθέρωσης επαγγελμάτων πρέπει να εντατικοποιηθεί, όπως και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ναι μεν ξεκίνησε αλλά δεν τρέχει με τους ρυθμούς που επιβάλλεται.

Αν και επισημαίνει  ότι με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014 και ότι το θέμα του δημοσιονομικού κενού στη διετία 2015-2016 θα συζητηθεί όταν επιστρέψουν οι επικεφαλής ελεγκτές, σε άλλο σημείο θεωρεί ότι μπορεί το θέμα να πάρει και διαφορετική τροπή.

Δεν αποκλείει λοιπόν αν η Κυβέρνηση δεν ελέγξει τις απώλειες των εσόδων, από το  β’ εξάμηνο του 2014 να αρχίζει να ανοίγει κενό που μπορεί να φτάσει τα 6,5 δισ. και έτσι αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα να ζητηθούν νέα μέτρα την επόμενη χρονιά… συνοδεία νέας χρηματοδότησης.

Όπως αναφέρει τα χρήματα από το υφιστάμενο μνημόνιο φθάνουν μέχρι και το α’  εξάμηνο του 2014 και  αν δεν καλυφθούν οι απώλειες των εσόδων (9% του ΑΕΠ ετησίως) και δεν προχωρήσουν οι περικοπές και οι απολύσεις στο δημόσιο, τότε θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για του χρόνου.

Επιπλέον, το ΔΝΤ, προβλέπει συνέχιση της ύφεσης και το 2014 σε επίπεδα του -1,4% (η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 0,6%), με εμφάνιση ασθενικής ανάπτυξης από το 2015 και μετά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «καίει» το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση –και άλλα σχετικά αιτήματα- δηλώνοντας ουσιαστικά πως ακόμη δεν έχει πιστοποιηθεί η ικανότητα της Αθήνας για σταθερή ροή εισπράξεων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση «Οι (σ.σ: ελληνικές) αρχές μας επεσήμαναν την δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2012 και των  αρχών  του 2013, κάτι το οποίο πίστευαν ότι θα μπορούσε να ανοίξει χώρο περιοριστούν κάποια από τα μέτρα προσαρμογής, όπως ο φόρος ακίνητης περιουσίας, εισφορές αλληλεγγύης, τον ΦΠΑ στα εστιατόρια, καθώς και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η αποστολή (σ.σ: τρόικα) προειδοποίησε ότι τα στοιχεία για τις επιδόσεις του προϋπολογισμού ήταν πολύ ελλιπή για να πειστούμε πως υπάρχουν τέτοια περιθώρια, και μια χαλάρωση θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα».

Άλλωστε, το ΔΝΤ λαμβάνει σαφή θέση κατά της μείωσης των φόρων και απαιτεί την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Ειδικότερα ζητάει την κατάργηση: του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους, των φοροαπαλλαγών για ανάπηρους και συνταξιούχους και των εκπτώσεων που δικαιούνται οι επιχειρήσεις.

Στην έκθεση αποδίδονται, ωστόσο και τα εύσημα στην Αθήνα για την επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία το 2012 και στις αρχές του 2013 ξεπέρασε τους στόχους, μιλά για πρόοδο στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ εκτιμά ότι είναι εντός τροχιάς το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Πάντως είναι μια έκθεση στην οποία μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως υπάρχουν σημεία στα οποία «φάσκει και αντιφάσκει».

Ανάμεσα στα έγγραφα που δημοσιοποίησε η Ουάσιγκτον ήταν και εκείνο που είδε το φως της δημοσιότητας από την Wall Street Journal, μέσα από το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχεται σοβαρά λάθη και κενά που υπήρξαν στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας, για την οποία αναφέρει ότι συνέβαλλε στο να κερδίσει χρόνο η ευρωζώνη για να θωρακίσει τους υπόλοιπους ευρωπαίους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.