ΕΛΛΑΔΑ

Αντίδραση της ΠΟΣΠΕΡΤ για τα περί λεηλασίας

Ζωντανά στο matrix24.gr το «πειρατικό» πρόγραμμα της ΕΡΤ

Είκοσι επτά ημέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση βρίσκονται ακόμη στις θέσεις τους και εκπέμπουν τηλεοπτικό πρόγραμμα μέσω του διαδικτύου σε 24ωρη βάση. Αντίδραση της ΠΟΣΠΕΡΤ για τα περί λεηλασίας.

Ζωντανά στο matrix24.gr το «πειρατικό» πρόγραμμα της ΕΡΤ

Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιόφωνο σταμάτησαν ξαφνικά να εκπέμπουν το βράδυ της Τρίτης 11 του Ιουνίου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης και η ΕΡΤ ως νομικό πρόσωπο περιήλθε στη δικαιοδοσία του υπουργείου Οικονομικών. Στο Ραδιομέγαρο έχουν διακοπεί οι τηλεφωνικές γραμμές και η πρόσβαση στο internet (από τον πάροχο ΟΤΕ, έπειτα από εντολή της κυβέρνησης). Ωστόσο, η διαδικτυακή μετάδοση γίνεται μέσω ενός βαν της EBU που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο της ΕΡΤ. Εκεί οι εργαζόμενοι στέλνουν εικόνα και ήχο σε δορυφόρο που έχει παραχωρήσει η EBU ώστε να τη λαμβάνουν τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Εξακολουθούν να μην αναμεταδίδονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, BBC, DW, TV5 και ΡΙΚ, τα οποία έβγαιναν στον αέρα μέσω της ΕΡΤ.

Αντίδραση της ΠΟΣΠΕΡΤ για τα περί λεηλασίας

Την έντονη αντίδραση της ΠΟΣΠΕΡΤ και των δημοσιογράφων της ΕΡΤ προκάλεσαν τα περί λεηλασίας υλικού από το αρχείο της ΕΡΤ.

Όπως επισημαίνουν σε σχετική τους ανακοίνωση,

1. Από τις 11 Ιουνίου και μέχρι σήμερα, δεν έχει φύγει από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο καθόλου αρχειακό υλικό προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Το προσωπικό του Μουσείου – Αρχείου, ανεξαρτήτως ειδικότητας ή θέσης, διασφαλίζει την ακεραιότητα του αρχειακού πλούτου της ΕΡΤ, με τη νυχθημερόν παρουσία του στους χώρους φύλαξης του υλικού στο Ραδιομέγαρο. Οι κάμερες ασφαλείας, εξάλλου, μπορούν να πιστοποιήσουν τα παραπάνω και να διαψεύσουν οιονδήποτε κακόβουλο ισχυρισμό περί του αντιθέτου.

2. Το αρχειακό υλικό κυριότητας ΕΡΤ, υπόκειται σε συγγενικά δικαιώματα, κατοχυρωμένα από την κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και διασφαλισμένα πλήρως από τις εσωτερικές διαδικασίες της ΕΡΤ Α.Ε. Συνεπώς, η άνευ αδείας χρήση τους από οποιονδήποτε οπτικοακουστικό φορέα πλην της ΕΡΤ Α.Ε. πλήττει το έννομο συμφέρον όσων νέμονται τα συγγενικά δικαιώματα του υλικού και επισύρει τις σχετικές νομικές ρήτρες και ποινές.

3. Προειδοποιούμε ότι οι εργαζόμενοι ξέρουν τον δρόμο προς τον εισαγγελέα και το έχουν αποδείξει…

Άρχισε η συζήτηση για τη ΝΕΡΙΤ

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ ξεκίνησε στην Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Η Επιτροπή κατά πλειοψηφία ενέκρινε τους φορείς που θα ακροαστεί. Πρόκειται για τους: ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ, Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου ΜΜΕ, ΠΟΘΑ, καθώς και τον καθηγητή Ν. Αλεβιζάτο που είναι ο βασικός συντάκτης του νομοσχεδίου.

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ

Κατατέθηκε την Πέμπτη 4 Ιουλίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του νέου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ, η οποία καταργήθηκε με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η νέα ανώνυμη εταιρεία για την νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση φέρει το όνομα ΝΕΡΙΤ ΑΕ «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ίντερνετ και Τηλεόραση» με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, είναι δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα και εποπτεύεται από το κράτος. Η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, είναι ανεξάρτητη από το κράτος, άλλους φορείς δημόσιας εξουσίας, φορείς που ελέγχονται από αυτούς και πολιτικά κόμματα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.