ΚΟΣΜΟΣ

Θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τουλάχιστον 9 μήνες

Πρώτη συμφωνία Ισραηλινών-Παλαιστινίων

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν απόψε ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τους για τουλάχιστον 9 μήνες, λίγες ώρες προτού ξεκινήσουν οι απευθείας συνομιλίες τους στην Ουάσινγκτον.

Πρώτη συμφωνία Ισραηλινών-Παλαιστινίων

«Πρόκειται για την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, σε ένα χρονοδιάγραμμα διάρκειας τουλάχιστον εννέα μηνών», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι.

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταλήξουμε σε συμφωνία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όμως για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται για μια καταληκτική ημερομηνία αλλά για μια συμφωνία για τη συνέχιση της συνεργασίας», τόνισε.

Η Ουάσινγκτον κάλεσε νωρίτερα σήμερα τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν «καλή τη πίστη» ώστε να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μετά από τρία χρόνια διακοπής, προειδοποιώντας όμως ότι η πορεία θα είναι δύσκολη.

«Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο βήμα, μολονότι μπροστά μας υπάρχουν σκληρή δουλειά και σκληρές επιλογές», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αισιοδοξώ ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι θα προσεγγίσουν αυτές τις συνομιλίες καλή τη πίστη, με αδιάλειπτη προσοχή και με αποφασιστικότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να τους στηρίξουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, με στόχο να επιτευχθεί (η δημιουργία) δύο κρατών, που θα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια το ένα δίπλα στο άλλο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΗΠΑ: Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ ανέλαβε ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών 29/07/2013 18:54 ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς-Γαλλ. Πρακτ.-Γερμ. Πρακτ. Ουάσινγκτον, ΗΠΑ 273 Greek

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ ειδικός απεσταλμένος

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι ανακοίνωσε σήμερα ότι διόρισε τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ στη θέση του ειδικού απεσταλμένου για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που αναμένεται να ξαναρχίσουν απόψε –επίσημα από αύριο Τρίτη– στην Ουάσινγκτον.

Ο Κέρι είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Μάρτιν Ίντικ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, θα έχει ως βασικό καθήκον να επιβλέπει την επανάληψη των συνομιλιών, την οποία χαρακτήρισε «δύσκολη διαδικασία» δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν διακοπεί εδώ και τρία χρόνια.

«Δεν είναι μυστικό ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία. Αν ήταν εύκολη, θα είχε συμβεί πριν από πολύ καιρό», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. «Δεν είναι μυστικό, επομένως, ότι οι διαπραγματευτές και οι ηγέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολλές δύσκολες επιλογές, καθώς αναζητούμε λογικούς συμβιβασμούς σε δύσκολα, περίπλοκα, συναισθηματικά και συμβολικά ζητήματα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο Ίντικ είπε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως η ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων είναι εφικτή και χαρακτήρισε πρόκληση τις διαπραγματεύσεις.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.