ΚΟΣΜΟΣ

Προς μονομερή δράση από τις ΗΠΑ στη Συρία

Και το καρπούζι και το μαχαίρι στα χέρια του Ομπάμα

Εφόσον το βρετανικό Κοινοβούλιο «πάγωσε» έπειτα από ψηφοφορία την ανάμειξη της χώρας σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται όλο και πιο κοντά σε μία απόφαση για την ανάληψη μονομερούς δράσης, κατά του καθεστώτος Άσαντ. Θα αργήσει η γνωμάτευση του ΟΗΕ για τα χημικά.

Και το καρπούζι και το μαχαίρι στα χέρια του Ομπάμα

Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα «θα καθορισθεί από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έπειτα από τη διαμόρφωση των νέων δεδομένων στο Λονδίνο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την βρετανική κυβέρνηση, έναν από στενότερους συμμάχους και φίλους», αλλά «οι αποφάσεις του προέδρου Ομπάμα θα καθορισθούν από τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος θεωρεί ότι διακυβεύονται σημαντικά συμφέροντα των ΗΠΑ και ότι οι χώρες που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες για τα χημικά όπλα πρέπει να είναι υπόλογες», αναφέρεται στη δήλωση της εκπρόσωπου του Λευκού Οίκου Κέιτλιν Χέιντεν αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι «οι διαβουλεύσεις με τους συμμάχους για τη Συρία είναι εξαιρετικά σημαντικές, λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας σύμφωνα με το δικό μας χρονοδιάγραμμα», ενώ σήμερα από τη Μανίλα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η προσέγγιση της Ουάσινγκτον εξακολουθεί να είναι «η επιδίωξη της συγκρότησης ενός διεθνούς συνασπισμού που θα δράσει από κοινού. Κάθε χώρα δικαιούται να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις».

Το σενάριο του «χειρουργικού στιλ» επίθεσης

Το στρατιωτικό σενάριο που παρουσιάζεται από τον αμερικανικό και διεθνή Τύπο τις τελευταίες ημέρες αναφέρεται σε μία περιορισμένης κλίμακας επίθεση, στόχος της οποίας θα είναι, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, «η αποτροπή της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από τη Δαμασκό και η μείωση των δυνατοτήτων της στη χρήση τέτοιων όπλων μαζικής καταστροφής».

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει δηλώσει πως προτίθεται να ζητήσει την έγκριση του Κονγκρέσου για μία τέτοια επιχείρηση. Ωστόσο, ρεπουμπλικανοί, μέλη του Κονγκρέσου, ζητούν εξηγήσεις και λεπτομέρειες για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση. Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν εδώ και μία εβδομάδα στοιχεία και πληροφορίες για την χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης χθες το βράδυ, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε στο Κονγκρέσο ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έγινε χρήση χημικών όπλων και ότι αυτή έγινε σκοπίμως από το συριακό καθεστώς», δήλωσε ο Ελιοτ Ενγκελ, δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα αποσπάσματα έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Ασυμφωνία στο Συμβούλιο ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο ως προς το συριακό ζήτημα. Τα πέντε μόνιμα μέλη συναντήθηκαν για 45 λεπτά χθες , έπειτα από αίτημα της Μόσχας, χωρίς να υπάρξει καμία πρόοδος.

Στη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ επανέλαβε σήμερα ότι η Ρωσία θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Χθες η Γαλλία, σύμμαχος της Ουάσινγτον παραδέχθηκε ότι η σχεδίαση στρατιωτικής απάντησης είναι «περίπλοκη». Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσαν ότι περιμένουν το πόρισμα του ΟΗΕ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Γερμανία σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, σε συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ολάντ: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Υπενθυμίζοντας ότι η χρήση χημικών και βιολογικών όπλων απαγορεύεται από το Πρωτόκολλο της Γενεύης (1925), ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε ότι πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Εάν η χρήση χημικών όπλων στη Συρία μείνει ατιμώρητη, υπάρχει ο κίνδυνος μίας κλιμάκωσης που θα έκανε αποδεκτή τη χρήση των όπλων αυτών. «Δεν τάσσομαι υπέρ μίας διεθνούς επέμβασης με στόχο την 'απελευθέρωση' της Συρίας ή την ανατροπή του δικτάτορα ... Σήμερα ξεπεράστηκε ένα όριο στη φρίκη. Και θα είναι η ανάληψη δράσης και όχι η απάθεια αυτό που θα επιβάλει μία πολιτική λύση... Η Γαλλία επιδιώκει να δοθεί μία απάντηση αναλογική και σκληρή στο καθεστώς της Δαμασκού, η οποία θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα», προσθέτει αποκλείοντας το ενδεχόμενο να λάβει μία απόφαση πριν να έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία που θα τη νομιμοποιούν.

Η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ αναμένεται να κάνει ένα προφορικό απολογισμό των ερευνών της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν μετά την αναχώρησή της αύριο από τη Δαμασκό. Στην συνέχεια, τα δείγματα που έχουν συγκεντρωθεί θα σταλούν σε εργαστήρια της Ευρώπης και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αποστολής Φαρχάν Χακ, οι αναλύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.