ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κοππά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πολλές μικρές Λαμπεντούζες έχουν συμβεί στο Αιγαίο

«Την τελευταία εικοσαετία πολλές μικρές Λαμπεντούζες έχουν συμβεί στα νερά του Αιγαίου και έχουν χαθεί πολλές ανθρώπινες ζωές χωρίς να το μάθει κανείς», τόνισε η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά στο πλαίσιο της συζήτησης για την τραγωδία της Λαμπεντούζα που πραγματοποιήθηκε στο Ε.Κ. και υπογράμμισε ότι απαιτείται μια διαφορετική συνολική ρεαλιστική πολιτική στο εν λόγω ζήτημα.

Πολλές μικρές Λαμπεντούζες έχουν συμβεί στο Αιγαίο

Στην παρέμβαση της η Μαριλένα Κοππά μεταξύ άλλων τόνισε:

«Όλη η Ευρώπη θρηνεί τα αδικοχαμένα θύματα στη Λαμπεντούζα. Και το πένθος δεν είναι μόνο ιταλικό, είναι πανευρωπαϊκό.

Θέλω απλά να θυμίσω ότι η τραγωδία αυτή δεν είναι η πρώτη. Την τελευταία εικοσαετία πολλοί αθώοι άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και στα νερά του Αιγαίου, χωρίς να το μάθει κάνεις , χωρίς να γίνουν πρωτοσέλιδα.

Είναι γεγονός ότι όσοι παρακολουθούν τα γεγονότα ξέρουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν τα ελληνικά σύνορα για να εισελθόν στην Ένωση έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπήρχαν στιγμές που έφταναν και τα 500 άτομα την ημέρα που επιχειρούσαν να φτάσουν στην Ελλάδα. Σήμερα δεν είμαστε εκεί.

Όμως το πρόβλημα υπάρχει και αφορά όλη την Ευρώπη και κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί μόνο του. Η συμπαράσταση δεν αρκεί. Απαιτείται ενεργή αλληλεγγύη: προς τις χώρες προέλευσης των μεταναστών αλλά και προς τις χώρες πύλες που δεν μπορούν μονές τους να διαχειριστούν τον μεγάλο όγκο των μεταναστών. Η φύλαξη των συνόρων είναι σημαντική αλλά είναι μόνο μια πτυχή. Απαιτείται μια διαφορετική συνολική πολιτική, ρεαλιστική που μπορεί να προσφέρει μια ανθρωπινή αντιμετώπιση στο τεράστιο αυτό ζήτημα.

Χρειάζεται να σεβόμαστε την απελπισία όλων αυτών των ανθρώπων που τα ακραία γεγονότα στη χώρα τους, τους κάνουν να αναζητούν νέα πατρίδα».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.