ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη της χώρας

Το ΔΝΤ απειλεί την Πορτογαλία

Απροκάλυπτα το ΔΝΤ παρεμβαίνει εκ νέου στα εσωτερικά ζητήματα μίας ευρωπαϊκής χώρας.

Το ΔΝΤ απειλεί την Πορτογαλία

Προειδοποίησε ότι, μία νέα απόρριψη των μέτρων λιτότητας που προωθεί η πορτογαλική κυβέρνηση από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας θα έθετε σε κίνδυνο την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης.

«Εάν σημαντικά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα κριθούν εκ νέου αντισυνταγματικά, η κυβέρνηση θα κληθεί να προσπαθήσει να αναδιαμορφώσει το σχέδιο προϋπολογισμού της για να επιτύχει το στόχο για το έλλειμμα"»—ο οποίος είναι να μειωθεί στο 4% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της Πορτογαλίας το 2014—, όπως επισήμανε το Ταμείο σε έκθεσή του.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Πορτογαλία Σουμπιρ Λαλ εκτιμά ότι, «η πιθανή απόρριψη των μέτρων από την πορτογαλική δικαιοσύνη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις» αλλά και να «προκαλέσει νέα πολιτική αστάθεια».

Το συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας είχε ακυρώσει νωρίτερα φέτος μέτρα λιτότητας που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση. Τον Απρίλιο, είχε κρίνει αντισυνταγματική μία δέσμη μέτρων για την εξοικονόμηση περίπου 1,3 δισεκ. ευρώ, που προέβλεπε ιδίως περικοπές στις συντάξεις του δημοσίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.