ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει στις «κόκκινες γραμμές»

Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου με Σόιμπλε και Όλι Ρεν

Με το αβαντάζ δύο σημαντικών τηλεφωνημάτων, πηγαίνει σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου με Σόιμπλε και Όλι Ρεν

Όπως ενημέρωσε ο ίδιος χθες το βράδυ σε σύσκεψη που είχε με στενούς συνεργάτες του, δέχθηκε τηλεφωνήματα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Όλι Ρεν, με τη συζήτηση με τους δύο να εξαντλείται στη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κανείς εκ των δύο δεν έθιξε κανένα άλλο θέμα, πράγμα που ερμηνεύθηκε στην Χαριλάου Τρικούπη ως να μην τους απασχολούν στην πραγματικότητα θέματα όπως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ή οι ομαδικές απολύσεις. Έτσι, εδραιώθηκε ακόμα περισσότερο η πεποίθησή τους ότι καλά κάνουν ως κόμμα και επιμένουν στις ʽκόκκινεςʼ γραμμές που έχουν θέσει στη διαπραγμάτευση.

Συγκεκριμένα, οι πέντε βασικές, όσο και προσωπικές δεσμεύσεις που έχει λάβει, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και έχει συμφωνήσει ο πρωθυπουργός, είναι:

-          Όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα

-          Ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές

-          Προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού έναντι πλειστηριασμών

-          Έναρξη σταδιακής αποκατάστασης αδικιών μέσω της αξιοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος

-          Προστασία ευπαδών ομάδων.

Ως στόχος άλλωστε του ΠΑΣΟΚ περιγράφεται η οριστική και με ασφάλεια έξοδος της χώρας από την κρίση, πράγμα όμως που για να γίνει, επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι απαιτεί σταθερή κυβέρνηση και σταθερή πλειοψηφία στη Βουλή, στέλνοντας έτσι τα κατάλληλα μηνύματα και στους βουλευτές τους. Ο κ.Βενιζέλος, δε, ως υπουργός Εξωτερικών, φέρεται να έχει μεταφέρει ακριβώς τις ίδιες θέσεις, στους διεθνείς παράγοντες με τους οποίους μίλησε τις τελευταίες ημέρες, ενώ θεωρεί κρίσιμο τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ μετά την εξέλιξη κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία με τη συμμετοχή του SPD, με το οποίο και διατηρεί ενεργούς όλους τους διαύλους από τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών και όχι μόνο.

Τα δύο άλλα θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή σύσκεψη, είχαν να κάνουν αφενός με τον ΕΟΠΥΥ, αφετέρου με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποβρυχίων. Όσον αφορά στην Υγεία, το ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει να διοργανώσει ημερίδα, όπου και θα παρουσιάσει ολόκληρη την πρότασή του για την μετεξέλιξη του ΕΟΠΥΥ. Στην υπόθεση της εξεταστικής, που πιθανότατα θα συζητηθεί μεταξύ 10-12 Δεκεμβρίου στη Βουλή, επιμένει να «περιμένει» εκεί τον Αλέξη Τσίπρα. Στο μεταξύ, πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητη η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την περασμένη Πέμπτη, όταν υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να αποσύρουν άμεσα την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, αν η κυβέρνηση φέρει λύση για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την παραλαβή των υποβρυχίων και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας. «Άλλη μια υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το βάρος των σκληρών ερωτημάτων που έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον σε μονομαχία ήθους, τονίζοντας του ότι η συκοφαντία είναι άτιμη πράξη κατά το ποινικό δίκαιο. Ο κ. Τσίπρας, αντιλαμβάνεται ίσως πόσο εκτεθειμένος είναι και προσπαθεί για άλλη μια φορά να ξεφύγει από το κάδρο της υπεράσπισης σκοτεινών συμφερόντων εις βάρος του δημοσίου και των εργαζομένων», λένε με νόημα στην Χαριλάου Τρικούπη...

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Βενιζέλος: «Δεν ζητάμε χάρες» | Matrix24.GR | Αποκλειστικές ειδήσεις, παραπολιτικά. 02/12/2013

    […] το βράδυ της Κυριακής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Όλι […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.