ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο

ΕΚΤ: Άμεση κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών

Η ΕΚΤ ζητά το αργότερο μέχρι τον προσεχή Ιούνιο να συγκεντρωθούν όλα τα απαιτούμενα κεφάλαια – Σε μεγαλύτερη πίεση η Εθνική που σχεδιάζει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

ΕΚΤ: Άμεση κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών

Την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σύμφωνα με τα αποτελέσματα του stess test της Τράπεζας της Ελλάδος ζητά η ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ εμφανίζεται κάθετα αδύνατη στο ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στις εγχώριες τράπεζες για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια ζητώντας όλες οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η ελληνική πλευρά ζητούσε περισσότερο χρόνο για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και μάλιστα στις συζητήσεις με την τρόικα είχε ζητηθεί ο χρόνος ανακεφαλαιοποιήσης να παραταθεί έτσι ώστε να συμπέσει με την περίοδο που θα δοθεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες μετά το stress test της ΕΚΤ. Τα αποτελέσματα της άσκησης της ΕΚΤ θα ανακοινωθούν τον προσεχή Νοέμβριο, έτσι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια στους πρώτους μήνες του 2015.

Ωστόσο η ΕΚΤ φαίνεται να απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επιμένει ότι οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες άμεσα και το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Πάντως τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι θα δοθεί χρόνος μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο.

Η Εθνική στο επίκεντρο

Στην πράξη πάντως το πόσος χρόνος θα δοθεί στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση αφορά κυρίως της Εθνική Τράπεζα δεδομένου ότι οι άλλες τρεις τράπεζες –Πειραιώς, Alpha και Eurobank, έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ο Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς θα αντλήσει 1,75 δις. ευρώ, η Alpha Bank 1,2 δις. ευρώ ενώ η Eurobank 3 δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι η αύξηση της Alpha Bank  είναι πλήρως καλυμμένη από τους αναδόχους.

Έτσι το πόσος χρόνος θα υπάρξει αφορά αποκλειστικά την Εθνική Τράπεζα η οποία μάλιστα σχεδιάζει να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς αύξηση κεφαλαίου. Η διοίκηση της τράπεζας θα καλύψει το απαιτούμενο ποσό με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, θυγατρικών κ.α. και για το σκοπό αυτό όσο περισσότερο χρόνο έχει τόσο το καλύτερο. Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερη χρονική άνεση έχει τράπεζα τόσο καλύτερους όρους θα πετύχει για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων. Αντίθετα αν δεν δοθεί αρκετός χρόνος τότε είναι πιθανό η τράπεζα να βρεθεί υπό πίεση καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει πολλές συναλλαγές (πώληση άνω του 40% της Finansbank, πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής, των αμοιβαίων κεφαλαίων του ομίλου κ.α.) σε πολύ στενά χρονικά όρια γεγονός που μειώνει την διαπραγματευτική δύναμη της τράπεζας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.