ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπό ...πίεση ο Βενιζέλος

Πολλές «γραμμές» στο ΠΑΣΟΚ για το «Μπαλτάκος - γκέιτ»

Yπό ασφυκτική πίεση που δέχεται από σειρά στελεχών του, πηγαίνει σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, άρτι αφιχθείς από Βρυξέλλες, πλην όμως σε μία συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά που πραγματοποιείται στη σκιά της υπόθεσης Μπαλτάκου.

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο γραμματέας του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης σηκώνουν τους τόνους, επιμένοντας πως «δεν φτάνει μόνο η παραίτηση Μπαλτάκου», ενώ μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η αποστροφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου που δεν απέκλεισε τριπλές εκλογές, έστω και αν λίγο μετά το ...μάζεψε.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ νέες αναταράξεις προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, μέσω του γραφείου του.

Πολιτική ευθύνη στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, απέδωσε με συνέντευξή του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ελιά» Νίκος Ανδρουλάκης, επιμένοντας πως «το θέμα δεν κλείνει με την παραίτηση Μπαλτάκου», κάτι που πάντως υποστηρίζουν και άλλα κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ.Ανδρουλάκης μάλιστα εκτίμησε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να διεξάγει έρευνα για το επίμαχο βίντεο, προκειμένου να αντιληφθούν όλοι τι έχει συμβεί πριν ληφθούν οι τελικές πολιτικές τους αποφάσεις, επιμένοντας πάντως και εκείνος και το ΠΑΣΟΚ πως «η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι αυτή που πήρε τις αποφάσεις ότι η Χρυσή Αυγή είναι μία εγκληματική ναζιστική οργάνωση», προς απάντησην σε όσους μιλούν για ...δικαίωση Σαμαρά.

Ο εκνευρισμός στην Χαριλάου Τρικούπη είναι έκδηλος, και κατά πολλούς εκδηλώθηκε στην αποστροφή του λόγου του Αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, που υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει με όσα γίνονται σήμερα ότι δεν θα πάμε σε τριπλές εκλογές, σενάριο πάντως που θεωρείται καταστροφικό για το ΠΑΣΟΚ, δεδομένων των συσχετισμών αλλά και του κακού timing, καθώς στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν να μιλούν για πρώτα δείγματα αλλαγής σελίδας στην χώρα. Ίσως αυτό να έπαιξε κάποιο ρόλο στην προσπάθεια αμέσως μετά του κ.Γρηγοράκου, να ...μαζέψει τα όσα είπε, κάνοντας λόγο για παρεξήγηση. «Το θέμα των εκλογών είναι το πρωθυπουργού και του Ευάγγελου Βενιζέλου», είπε, προσθέτοντας και αυτός ότι «η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει όλους τους κάβους» και πως «δεν τίθεται θέμα εκλογών». Ο ίδιος άλλωστε, σε συνέντευξή του υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ πως ο πρωθυπουργός αδικήθηκε από το λάθος του Τάκη Μπαλτάκου, καταλογίζοντας -στον αντίποδα με τον κ.Ανδρουλάκη- στον τελευταία ατομική ευθύνη.

Απαντώντας δε, σε όσους μιλούν για ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, ο κ.Μπαλτάκος, επανέλαβε τα περί συγκεκριμένων και υπαρκτών ιδεολογικών διαφορών των δύο κομμάτων, που «επιμένουν στην αυτονομία τους», όπως είπε.

Εκδημοκρατισμό και καθάρισμα της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού από κάθε ακροδεξιό θύλακα, προκειμένου να μην πέσει η κυβέρνηση έθεσε από την πλευρά της η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, ζητώντας να απομακρυνθούν τα 'σταγονίδια'. «Αν θέλει η κυβέρνηση να κάνει ακροδεξιά στροφή, εμείς δεν θα ακολουθήσουμε», είπε, μη διαβλέποντας καμία διάθεση της ΝΔ προς το κέντρο αυτή τη στιγμή και τασσόμενη υπέρ της ενίσχυσης του προοδευτικού πόλου -για την οποία μίλησε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος- με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ. «Μακάρι να έρθει η ΔΗΜΑΡ μέσα, για να μας δείξει ο πρωθυπουργός ότι πρέπει να ενισχυθεί ο προοδευτικός πόλος (...) Ήταν κακό που έφυγε η ΔΗΜΑΡ, θα την καλωσορίσω αν γυρίσει», είπε, αγνοώντας τη βασική θέση της ΔΗΜΑΡ περί δικαίωσής της με την υπόθεση Μπαλτάκου για την απόφασή της να αποχωρήσει από την κυβέρνηση μιλώντας για ακροδεξιά στοιχεία στο εσωτερικό της που δεν θα επέτρεπαν να πάνε τα πράγματα προς οποιαδήποτε προοδευτική κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να θέσει θέμα εκλογών, αν η ΝΔ δεν ξεκαθαρίσει τη θέση της σε θέματα συνεργασιών με την Χρυσή Αυγή (καθώς πιθανώς θέλει να διευρύνει τα ποσοστά της ενσωματώνοντας ακροδεξιά στοιχεία από όπου και αν προέρχονται), υποστήριξε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια ευρωβουλευτής της Ελιάς, Κατερίνα Μπατζελή, διευκρινίζοντας πάντως ότι η ίδια δεν πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές.

Απαντώντας πάντως σε όσους ασκούν κριτική στον πρώην πρωθυπουργό με αφορμή την τελευταία παρέμβασή του, η ίδια υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να λέει την άποψή του, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα και αφήνοντας αιχμές για όσους θέλουν να τον κλείσουν σε ...αποστειρωμένο σωλήνα. «Γιατί λέτε ότι δεν στηρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου; Επειδή βγαίνει και λέει την άποψή του; Εγώ είμαι κατά εκείνων που θέλουν να τον κλείσουν σε έναν αποστειρωμένο σωλήνα», είπε σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο συνιστά πάρα πολύ μεγάλο λάθος εκ μέρους τους. Όσο για την επιστολή του κ.Παπανδρέου (σ.σ. έτσι αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του γραφείου του για το θέμα του κ.Μπαλτάκου), την χαρακτήρισε εξαιρετική. «Έλεος, έχουμε τον κ.Μπαλτάκο, μία υπόγεια διεύρυνση της ΝΔ και θα συζητήσουμε για την επιστολή -που είναι εξαιρετική επιστολή- του κ.Παπανδρέου;», αναρωτήθηκε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.