Β‘ ΓΥΡΟΣ/ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014

Η επόμενη μέρα στο Μαξίμου

Ανασχηματισμός ενόψει

Τι σχεδιάζει ο Αντώνης Σαμαράς. Με το βλέμμα στο χρέος η κυβέρνηση.

Σε πολιτικές πρωτοβουλίες αναγκάζει τον Αντώνη Σαμαρά και τον κυβερνητικό του εταίρο Ευάγγελο Βενιζέλο το χθεσινό αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία έχασε αλλά η κυβέρνηση δεν κατέρρευσε, τουλάχιστον απότομα.

Ο κ. Σαμαράς έχει στη διάθεσή του κάποιον πολιτικό χρόνο, από τη διαχείριση του οποίου θα κριθούν οι πολιτικές εξελίξεις, αν και στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν μία επανάληψη του 2009. Τότε ο κ. Καραμανλής έχασε στις ευρωεκλογές από το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε μόνον και μόνον για να οδηγηθεί σε εκλογές τον Οκτώβριο, τις οποίες και έχασε. Και τότε επίκειτο Προεδρική Εκλογή και τότε ήταν ο Γ. Παπανδρέου που δήλωνε, όπως τώρα ο κ. Τσίπρας, ότι δεν θα συναινέσει σε εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Οι πρωτοβουλίες του κ. Σαμαρά αναμένεται να αναπτυχθούν σε 3 άξονες:

Στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης. Αναμένεται να προστεθούν οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης στο ΠΑΣΟΚ ενώ η νίκη του Νίκου Σταυρογιάννη στο Δήμο Λαμιέων θα «επιστρέψει» μία ακόμα έδρα στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στη ΝΔ από την οποία είχε διαγραφεί ο βουλευτής πριν προσχωρήσει στη Νέα ΜΕΡΑ.

Ζήτημα χρόνου θα είναι και ο ανασχηματισμός, στον οποίο αναμένεται να συμμετέχει και ο κ. Λοβέρδος ενώ ερώτημα αποτελεί η παραμονή του Γιάννη Στουρνάρα. Ο υπουργός Οικονομικών συγκεντρώνει τη μήνιν πολλών στελεχών και το πλέον πιθανό είναι να αποχωρήσει, πιθανά με κατεύθυνση την Τράπεζα Ελλάδος.

Ο διάδοχος Στουρνάρα θα είναι αυτός που θα αναλάβει την τελική διαπραγμάτευση και για τη ρύθμιση του χρέους. Το ζητούμενο είναι εάν η κυβέρνηση θα μπορεί να ολοκληρώσει τη συμφωνία, τόσο λόγω των εσωτερικών πιέσεων όσο και της λογικής «αυτοσυγκράτησης» των ξένων.

Θα ζητήσουν οι εταίροι συμφωνία και του Αλέξη Τσίπρα στο όποιο σχέδιο, όπως έκαναν το 2011 με τον Αντώνη Σαμαρά; Ουδείς μπορεί να το προβλέψει με ασφάλεια. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν πώς το ζήτημα του χρέους μπορεί να αποτελέσει το διακύβευμα για την προσεχή, εθνική κάλπη και, πιθανά, σε χρόνο «κοντά» σε αυτόν που ο Κώστας Καραμανλής, επίσης, οδήγησε τη χώρα σε εκλογές.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.