ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ...

O πρωθυπουργός το διαψεύδει. Ο υπουργός Οικονομικών το διαψεύδει. Το ΔΝΤ διά στόματος Λαγκάρντ, η Κομισιόν μέσω Γιούνκερ και η ΕΚΤ διά του Ντράγκι, όλοι διαψεύδουν ότι η Ελλάδα πρόκειται να βγει από το ευρώ. Κι όμως, όλοι ή σχεδόν όλοι-δημοσιολογούντες, αναλυτές και πολιτικοί, εγχώριοι και της αλλοδαπής-, επιμένουν ότι η Ελλάδα κάθε μέρα που περνά έρχεται ολοένα και πιο κοντά στο πιστωτικό γεγονός, τη χρεωκοπία και την αναπόφευκτη έξοδο από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. "Είναι πράγματι αξιοπερίεργο, άμα και ενοχλητικό, αυτό που συμβαίνει μ’ αυτή τη χορωδία της καταστροφής. Οι ίδιοι άνθρωποι με άλλη παρτιτούρα, εξίσου μονότονη και κακόηχη", μας λέει κορυφαίος υπουργός της κυβερνήσεως. Και συμπληρώνει: "Όχι, δεν πρόκειται να χρεωκοπήσουμε ούτε θα βγούμε από το ευρώ. Τον Ιούλιο θα υπάρξει συνολική συμφωνία, περιλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα της χώρας".

Ο συνομιλητής μας, αναγνωρίζει τις δυσκολίες με τα ταμειακά διαθέσιμα και τη ρευστότητα, τις χαρακτηρίζει όμως "πρόσκαιρες" και εμφανίζεται αισιόδοξος για την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων του κράτους, τόσο έναντι των μισθωτών και συνταξιούχων του δημοσίου όσο και του ΔΝΤ, τον Απρίλιο και το Μάϊο. Όσο κι αν δεν θέλει να το ομολογήσει εν τούτοις, επειδή είναι έξυπνος και σοβαρός άνθρωπος, κατανοεί ότι η εξυπηρέτηση των αναγκών του δημοσίου επιτυγχάνεται επειδή η κυβέρνηση αφενός έχει σταματήσει να πληρώνει τους προμηθευτές του δημοσίου και αφετέρου επειδή έχει βάλει χέρι στα αποθεματικά των ταμείων, αλλά και επειδή περιορίζει, καθυστερεί ή και δεν εκπληρώνει τις, εκ του προϋπολογισμού απορρέουσες, υποχρεώσεις του κράτους έναντι φορέων και επιχειρήσεων δημοσίου χαρακτήρα. Όπως κατανοεί ότι δεν πείθει όταν υποστηρίζει ότι "αυτά γίνονται επειδή βρισκόμαστε σε έκτακτες συνθήκες, σ' έναν ιδιότυπο πόλεμο".

Πάντως, η άποψη του συνομιλητή μας φαίνεται πως, ασχέτως επιμέρους προσεγγίσεων ή και διαφωνιών τακτικής, είναι κυρίαρχη στην κυβέρνηση και οπωσδήποτε εκτός από το οικονομικό επιτελείο εκφράζει αυθεντικά και τη γνώμη του πρωθυπουργού για τα γιγνόμενα και τα μελλούμενα, ο οποίος, να σημειώσουμε, θεωρεί ότι τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τη Μεγάλη Τετάρτη στη Μόσχα, θα ενισχύσουν τη θέση της χώρας στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους-δανειστές της. Και τούτο επειδή, όπως λέει σε συνομιλητές του, θα καταδειχθεί έτι περαιτέρω η γεωπολιτική σημασία και ο σταθεροποιητικός της ρόλος της Ελλάδος στην ταραγμένη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Βέβαια, σε αντίθεση με άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, ο πρωθυπουργός κρατάει μικρό καλάθι όσον αφορά τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης της χώρας (από Ρωσία, Κίνα κ.α.) και περισσότερο ελπίζει στη σύναψη κάποιων διακρατικών συμφωνιών στους τομείς της γεωργίας και του τουρισμού και λιγότερο της ενέργειας αφού στον τομέα αυτό υπάρχουν ευρωπαϊκά αλλά και αμερικανικά εμπόδια.

Και μιας και αναφερθήκαμε στην ΕΕ και τις ΗΠΑ να σημειώσουμε ότι Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, εκτός από τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδος και τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία από ενδεχόμενη έξοδό της από το ευρώ, έχουν και έναν επιπρόσθετο λόγο να μην θέλουν να υπάρξει, τώρα, πρόβλημα με την Ελλάδα. Και ο λόγος είναι οι εκλογές της 7ης Μαΐου στη Βρετανία. Εκτιμούν πως μια αναταραχή στην ευρωζώνη θα ενισχύσει υπερβολικά το εθνικιστικό κόμμα του Φάρατζ, κάτι που θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή συνοχή, αλλά και τις αμερικανοβρετανικές σχέσεις. Αυτός, όπως εκτιμάται, είναι ίσως και ο σοβαρότερος λόγος που έχει οδηγήσει τους εταίρους-δανειστές μας, και πρωτίστως το δίδυμο Μέρκελ-Σόϊμπλε, να επιδεικνύουν -με την προτροπή βεβαίως και του Ολάντ που φοβάται ενίσχυση της Λεπέν στη Γαλλία από μια επιτυχία του Φάρατζ- πρωτοφανή, για τα δικά τους θεσμικά στάνταρτς, ανοχή έναντι της Αθήνας και της "δύστροπης" κυβέρνησης Τσίπρα. Όλα αυτά είναι σε γνώση της κυβερνήσεως και γι' αυτό προσπαθεί να διερεύνει όσο μπορεί "τα όρια ανοχής του συστήματος", κερδίζοντας το χρόνο και το χώρο που χρειάζεται για να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές. Το άριστο για την κυβέρνηση, όπως μας λένε υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, θα ήταν το πρόγραμμα-γέφυρα μεταξύ του προηγούμενου μνημονίου και της νέας συμφωνίας που θα κληθεί να υπογράψει η Ελλάδα, να καθυστερήσει μέχρι τον Αύγουστο ώστε να είναι πιο κοντά οι εκλογές στην Ισπανία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως μια εκλογική νίκη των Podemos μπορεί να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στην Ευρώπη.

Το δυστύχημα για τον Αλ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του είναι ότι οι αλλαγές στην Ευρώπη μάλλον δεν δρομολογούνται στην κατεύθυνση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί. Στη Γαλλία επανακάμπτει ο Σαρκοζί, στην Ισπανία το Podemos μάλλον θα είναι τρίτο κόμμα και πιθανότατα θα σχηματισθεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (οι Σοσιαλιστές με τους Συντηρητικούς του Ραχόϊ), κυβέρνηση Σοσιαλιστών -Συντηρητικών πιθανώς θα έχουμε και στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο. Και ως γνωστόν Ισπανοί και Πορτογάλοι θέλουν να κρατούν αποστάσεις από την Ελλάδα καθώς θεωρούν ότι τα Προγράμματα Διάσωσης των χωρών τους αποδίδουν. Αντί για άνεμο προοδευτικής αλλαγής που θα άλλαζε, όπως πίστευε ο ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα στην Ευρώπη και θα έθετε τέρμα στην πολιτική της λιτότητας, πλέον το πιθανότερο είναι να έχουμε επικράτηση των συστημικών ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Το δεύτερο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Τσίπρα είναι ότι δεν δείχνουν να κατανοούν πως όσο καθυστερεί να υπογραφεί η συμφωνία και η χώρα βρίσκεται μετέωρη τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Αγορά δεν υφίσταται. Οι λιανικές πωλήσεις πέφτουν. Χρήμα δεν κυκλοφορεί. Οι επιχειρήσεις έχουν διαλυθεί. Οι εξαγωγές μειώνονται. Οι τράπεζες απλώς διεκπεραιώνουν συναλλαγές. Η ανασφάλεια για το αύριο κορυφώνεται. Τα δημόσια έσοδα πέφτουν. Τα ταμειακά διαθέσιμα στέρεψαν. "Η χώρα, αν αναγκαστεί να επιλέξει, θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις" λένε ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί. Άραγες -μας λέει πρώην υπουργός Οικονομικών που συνεχίζει να απολαμβάνει τη συμπάθεια της κοινωνίας- έχουν σκεφθεί ότι όσο διαλύεται η οικονομία δεν πληρώνονται ή πληρώνονται έναντι ή με γλίσχρους μισθούς οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που είναι και οι περισσότεροι; Δεν κατανοούν ότι η διάλυση της οικονομίας στερεί από το κράτος πολύ περισσότερα φορολογικά έσοδα από αυτά που ελπίζουν να μαζέψουν, αν μαζέψουν, από τις περίφημες λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάϊν, εμβασμάτων κ.α.;
Δεν καταλαβαίνουν ότι αν υπάρξει συμφωνία, όπως θέλουν, τον Ιούλιο τα μέτρα που θα χρειαστεί τότε να πάρουν θα είναι πολύ μεγαλύτερου κόστους λόγω της συντελούμενης, αυτούς τους μήνες, καταβαράθρωσης της οικονομίας; Δεν καταλαβαίνουν πως η κατάσταση νεκροφάνειας της οικονομίας και το μαρτύριο της σταγόνας που υφίσταται η χώρα ωφελεί, τελικά, τους δανειστές ή εκείνους τους κύκλους που θέλουν να τιμωρηθεί για παραδειγματισμό η χώρα και να αποτύχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν συνειδητοποιούν πως η τακτική της αναβολής που ακολουθούν βλάπτει την ίδια την κυβέρνηση; Τα ως άνω ερωτηματικά τα συμμερίζεται και μέλος του οικονομικού επιτελείου της κυβερνήσεως, ο οποίος διαπιστώνει ότι "η χώρα βρίσκεται στον αναπνευστήρα και εναπόκειται στους δανειστές μας αν και πότε θα αποφασίσουν να μας αποσυνδέσουν. Πιστεύω όμως πως δεν θα το κάνουν και πάντως όχι πριν ολοκληρωθεί η τετράμηνη παράταση που μας έδωσαν την 20η Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε ελπίζω πως θα είμαστε και μεις έτοιμοι και θα συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας, κάτι που συμφέρει και αυτούς και εμάς".

Ακόμη όμως κι αν υπάρξει, που θα υπάρξει, στάγδην χρηματοδότηση, για να μην σκάσει η χώρα μέχρι τον Ιούνιο, η συμφωνία που θα πρέπει να υπογραφεί είναι πολύ δύσκολο να υπερψηφισθεί και από τους 162 βουλευτές της συμπολίτευσης και να γίνει αποδεκτή από το σύνολο της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν περιέχονται σ' αυτήν, όπερ και το πιθανότερο, οι κόκκινες γραμμές που σε υψηλούς τόνους σήμερα διατυπώνονται. Τι θα γίνει τότε; Εκλογές; Αποκλείεται. Δημοψήφισμα; Μόνον εάν είναι, μέσω αυτού, να αλλάξει η σύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αν δηλαδή τεθεί προς έγκριση μια συμφωνία, με την οποίαν διαφωνούν οι ΑΝ.ΕΛ και η Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Και ποιοί θα είναι οι νέοι εταίροι του Τσίπρα; Το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Βενιζέλο, και οι "καραμανλικοί" της Νέας Δημοκρατίας; Θα αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια εξέλιξη; Δύσκολο, αλλά και δεν μπορεί να αποκλεισθεί, καθώς στο παρασκήνιο φαίνεται πως γίνονται τέτοιες ζυμώσεις. Πάντως και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αρχίζει να κατανοεί πως η μετατροπή της προσωπικής αξιοπρέπειας σε μαζική πολιτική και συλλογική εθνική διεκδίκηση εχει όρια. Ιστορικά, εκτός βεβαίως των περιπτώσεων πολέμου, έχει ταυτιστεί με τον ποπουλισμό και ιδιαίτερα τον Περονισμό και δύσκολα μπορεί να ευδοκιμήσει σήμερα και μάλιστα σ' ένα κράτος-μέλος μιας ευρύτερης κοινότητας συμφερόντων με θεσμισμένους κανόνες λειτουργίας και συμπεριφοράς.

Ο λαός αυτό που χρειάζεται σήμερα -υποστηρίζει παλαιός κοινοβουλευτικός που μάλιστα για αρκετά χρόνια είχε κορυφαία πολιτική και πολιτειακή θέση- είναι ένα συνεγερτικό εθνικό αφήγημα με ιεραρχήσεις και στόχους. Ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Χρειάζεται να ειπωθεί και να γίνει κατανοητό τι έχει γίνει μέχρι τώρα, τι θα γίνει από δω και πέρα, πώς και πότε θα φανεί φως στο τούνελ. Χρειάζεται πολιτική και όχι επικοινωνία. Οι μικροί και γενναίοι που αντιστέκονται στους ισχυρούς και τους κακούς είναι καλό στόρι για τα σινεμά και τα μυθιστορήματα. Η χώρα όμως έχει ανάγκη από χρήματα, δουλειές, επενδύσεις, παραγωγική ανασυγκρότηση, διοικητικό εκσυγχρονισμό, κοινωνική ανόρθωση και όχι πολιτική πολυλογία. Η κυβέρνηση σ' αυτά θα πρέπει να επικεντρωθεί κι αυτά τα προβλήματα να λύσει και όχι να διαπληκτίζονται για το αν εισέβαλαν ή δεν εισέβαλαν οι αντιεξουσιαστές στο Κοινοβούλιο ή αν το στυλ Βαρουφάκη εκνευρίζει ή όχι τον Σόϊμπλε. Απαιτείται μια νέα θεώρηση των πραγμάτων. Ρεαλιστική, υπεύθυνη και -κυρίως- συμβατή με τα δεδομένα της κρίσης. Δεν μπορεί, για να αναφέρουμε μόνον ένα παράδειγμα, να υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 300 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες όταν όλοι γνωρίζουν ότι τα κανάλια ειναι "πεθαμένα" και με τα μισά λεφτά θα μπορούσε κάποιος να αγοράσει όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας και οι ιδιοκτήτες τους θα τον έκαναν και εικόνισμα.

Ο Αλ. Τσίπρας, λόγω της στρατηγικής ήττας που υπέστησαν τα κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης και της απουσίας, ουσιαστικά πολιτικής εναλλακτικής, τουλάχιστον για το προβλεπτό μέλλον, έχει -όπως μας εξομολογείται υπουργός σε κρίσιμο πόστο που όμως δεν θέλει να δημοσιοποιηθεί το όνομά του- την ευκαιρία και τη δυνατότητα, εφόσον επικεντρωθεί στα πραγματικά προβλήματα και λάβει εγκαίρως αποστάσεις από ορισμένους "θερμόαιμους", να παράξει έργο και να μείνει στην Ιστορία. Όσο καθυστερεί θα χάνει. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός του. Τον Ιούλιο, αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει, θα κληθεί, έναντι νέου δανείου 40 δις ευρώ, να υπογράψει μια συμφωνία για μια κατεστραμμένη χώρα και τότε δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να την υπογράψει ή θα σηκώσει τα χέρια ψηλά.

13 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ο Θείος 11:31 07/04/2015

    Λές καί η εξαναγκαστική,ή θεληματική ή η «από δήθεν δυστήχημα καί άθελη» εξοδος από τό Ευρώ συνεπάγεται καί τήν γεωγραφική μετατόπηση τής Ελλάδας στήν ακρη του Ειρηνκού Ωκαιανού και τήν Σούδα κοντά στόν νότιο Πόλο για νά ξαφνιάζουν τά αμερεικάνικα βομβαρδιστικά τούσ Πηγκουήνους.Αμερική καί Ελλάδα ειτε μέσα ειτε έξω από τό Ευρώ στόν ιδιο τόπο θά ειναι. καί τόν μόνο πού ενδιαφέρει η Γεωγραφική Θέση τής Ελλάδας είναι η Αμερική. Ό πολιτικός τώρα προσανατολισμός τής Ελλαδας ξερουμε ότι μόνο μέ εμφύλιο πόλεμο αλλάζει αλλά κι’ αυτός μόνο ένα τριήμερο θά αντέξει γιατί θά κατευόυν οι Γερμανικές Λεοπάρδες καί τά Γαλλικά Μιράζια νά φέρουν τήν «Ειρήνη».
    Μιά Θεληματικά Τακτή καί «σταδιακή άν γίνεται» Εξοδος πιθανόν μέ ένα δεύτερο νόμισμα, θά βοηθήσουν τήν Ελλάδα νά σταθεί στά πόδια της, χωρίς τόν φόβο καί τήν αβεβαιότητα τού αν θά αποδεσμευτεουν χρήματα τής τάξεως τού ενοσ πεντακοσιστού η εξακοσιοστού σέ σχέση μέ τά όσα χρωστά η Ελλάδα.
    Τώρα τό αν μού πείς πολλοί είναι οί νόποιοι καί ξένοι Δημοσιογράφοι πού εκμεταλλεύονται αυτή τήν αβεβαιότητα καί κάμνουν χιλιάδες καθημερινά γι’ αυτό καί ποροσπαθούν νά τήν διατηρούν θά σέ πιστέψω *»μεγάλη ή κατηγορία αλλά εσύ εξαιρείσαι άν καί σάν διευθηντής τού Επενδυτή πού ήσουν καταλαβαίνεις από τέτοια».

    Αν καί επειδή δέν θέλουν νά επιρεαστούν οί εκλογές στήν Αγγλετέρα καί τίς σχέσεις της μέ τόν οποιονδήποτε, θέλουν νά κρατήσουν τήν Ελλάδα στήν εντατική γιά ένα ακόμη Μήνα η αν έρχεται καί τίποτα άλλο μετά μέχρι τόν Ιούλιο καί μετά νά τήν Θάψουν δέν τιμά ούτε τούς γιατρούς ούτε καί τούς συγκενείς πού τό δέχοντε καί περιμένουν.
    Θά δικαιολογούμεν τήν παραμονή τής Ελλάδα στό Ευρώ επειδή πιθανώς θά υπάρχουν εκλογές η αναταραχές κάπου στήν περιοχή; Δέν γίνεται δέν επιτρέπεται νά εξαρτάται τό ΠΌΤΕ θά αρχίσει η Ελλάδα νά γίνεται κράτος από τό άν συμφέρει η δέν συμφέρει τούς άλλους νά τήν πετάξουν έξω.
    Ακούω Ραχόι καί Ποδέμος καί μούρχεται νά ξεράσω (ζητώ μπαρδόν από τούς εθαίσθητους). Κανένας εξογενής παράγων δέν πρέπει νά ενδιαφέρει εφ’ όσον όλοι οί Ελληνες παραδέχοντε οτι ζουν σέ Μπανανία τό παραδέχονταν καί τό φωνάζαν από τό βήμα τής Βουλής ολοι άρχισε από τόν Λαφαζάνη πήγαινε στόν Στρατούλη καί τόν αλλον πού τουιττάρει καί κατάληξε στόν κύριο προθυπουργό.

  2. Panagiotis 7:44 07/04/2015

    Συμφωνώ με όσα αναφέρονται στο άρθρο και θέλω να συμπληρώσω τα εξής:
    H ζημιά που έχει υποστεί η πραγματική οικονομία το διάστημα αυτό που υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται η κυβέρνηση είναι τεράστιο και δεν θα μπορέσει να την καλύψει καμιά ΄΄καλύτερη΄΄ συμφωνία που ενδεχομένως να επιτευχθεί.

  3. Τρισα 23:56 06/04/2015

    Καταπτυστο αρθρο! Γλοιωδη εώς γελοία τα σχόλια! Τόσα χρονια σκλαβωμενοι από τους πράσινο γαλάζιους μαφιόζους και σια, και φταίει ο Τσιπρας και ο Συριζα! Πρωτη φορά έχουμε κυβέρνηση ελληνικη αλλα τόσα χρονια που κοπρίζουν στα μυαλά σας Παγκαλοι, βενιζελοι, Σαμαραδες πως να σκεφτητε!

  4. Γιώργος 15:52 06/04/2015

    Τα σχόλια είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με το αρθρο. Αυτά που γράφει ο Φελνικος ειναι σοβαρά και τεκμηριωμένα ενώ τα σχόλια ειναι βλακωδη. Έτσι όμως δεν γίνεται διάλογος.

  5. Πάνος Μ. 13:56 06/04/2015

    ‘’ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ-ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ.

    Βούτσης και καμένος εντελώς …υπουργοί !!!
    Ντροπή μας !!!!

    Κυβέρνηση πολιτικής απάτης και κατάντιας.

    Ποιος είναι ο Τσίπρας με το Σύριζά του και τις συνιστώσες του καθολικού 3,5%, πριν την ΑΝΑΤΡΟΠΗ και προδοσία του πρωθυπουργού του 44%, Γιώργου Παπανδρέου,
    που αποφάσισε να εκδημοκρατικοποιήσει το φασισμό του ακροδεξιού Πάνου ,
    και ποιος είναι ο Πάνος της συκοφαντίας, της ψευτιάς, της φοροδιαφυγής, της πολιτικής ΜΠΟΥΡΔΑΣ και ανοησίας?
    Σήμερα, ένας »αριστερός χουντογεννημένος και ένας αγράμματος φοροφυγάς ακροδεξιός σε μια άτυπη(?), άγνωστη για μας συμφωνία, με μια ακροδεξιά εγκληματική δολοφονική Ναζιστοφασιστική οργάνωση των πρώην συναγωνιστών του Αντώνη τη Χρυσή αυγή, σας ζήτησαν να τους ψηφίσετε για να ..σας σώσουν !!!

    Και εσείς τους ψηφίσατε !

    ΡεΕΕΕ! Τι χάλια, τι ξεπεσμός, τι κατάντια !

    • ΤΡΥΦΩΝ 14:56 06/04/2015

      Γράφεις πάνω, γράφεις κάτω, μάλλον μπατίρης είσαι γιατί αυτοί που τα έχουν Σαμαράδες Βενιζέλοι, Μητσοτακαίοι και σία δεν κάθονται να γράφουν, αφήνουν τους μ…ες σαν του λόγου σου να γράφουν και οι άλλοι να τους γράφουν. Για σκέψου πόσοι γελάνε μαζί σου κακομοίρη!!!

  6. ΒΝ 13:32 06/04/2015

    ΕΤΣΙ ΑΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

    Κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ
    Το παραδέχτηκε με … άνεση ο Στρατούλης: Κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν πλήρωσε το χαράτσι
    Για λόγους συμβολικούς και πολιτικούς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πληρώνει…
    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης σημείωσε ότι για συμβολικούς και πολιτικούς λόγους όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν πληρώσει το χαράτσι.
    Όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας στην ‘Κοινωνία ώρα Mega’, στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι.
    Ο κ. Στρατούλης ανέφερε περιστατικό στο οποίο η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε πολίτες που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι. Τότε, ο βουλευτής της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος τον ρώτησε εάν έχει κοπεί το ρεύμα στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει τονίσει πως δεν πλήρωσε το χαράτσι.

    «Όχι δεν το πλήρωσε και δεν του έκοψαν. Προφανώς του το πήγαν στην εφορία. Όπως και σε μένα και σε πολλά άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές που δεν πληρώσαμε το χαράτσι» απάντησε ο κ. Στρατούλης.

  7. ΝΒ 12:13 06/04/2015

    ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ…

    Τι πλαστική εγχείρηση ιδεολογικής πλαστοπροσωπίας είναι αυτή???

    Τι μάσκα φαρισαϊσμού και πολιτικής ανηθικότητας είναι αυτή?

    Τι πρόωρο εκτός τόπου και χρόνου παραπολιτικό ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ είναι αυτό?

    Η δίψα των κακομαθημένων και ανίσκιωτων ‘’εραστών’’ της εξουσίας τους τρέλανε. Έτσι δεν μπορούμε ,λογικά, να εξηγήσουμε, οποιαδήποτε απόπειρα –σκέψη, για μια πολιτική συνεργασία δύο ανθρώπων, που εκτός του χρήματος που έχουν από τους ‘’μπαμπάδες τους’’, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ μα κανένα άλλο σημείο που να επιτρέπει, ή που να δίνει την παραμικρή υποψία δυνατότητας μιας ευρύτερης κομματικής συνεργασίας, ή τουλάχιστον μιας προσπάθειας για ‘’άμβλυνση των διαφορών’’, εκτός ΑΝ(;), έχουν εμποτιστεί και γαλουχηθεί από την προδοσία του βρώμικου 89.

    Πως τόλμησε ο πολιτικά ‘’άκαπνος’’ νεανίας Άλεξις , να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον ακροδεξιό μπούφο της αεικίνητης μπουρδολογίας και να μιλήσουν …σοβαρά ?

    Τι θα μπορούσε να συμβεί και κάτω από ποιους οιωνούς, ο Τσίπρας θα μπορούσε να συνεννοηθεί με τον διεθνή πολιτικό μπουρδολόγο και να συμφωνήσουν?

    Σε ποια κοινά σημεία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι δύο ‘’ανειδίκευτοι εργάτες’’ της πολιτικής, ώστε όταν ο ένας ζητά λάσπη , ο άλλος να μην του πηγαίνει ..τούβλα ?

    Τι ΠΡΟΣΒΟΛΗ στην ελεύθερη βούληση της λαϊκής έκφρασης? !!!!

    Τι ΑΘΛΙΟΣ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ? !!!!

    Πόσο πιο ‘’χαμηλά’’
    θα οδηγήσουμε την πατρίδα μας και τα παιδιά μας, με τις γεμάτες ιδιοτέλεια, μίσος και λάθη αποφάσεις μας? Είχαμε τη λύση για κυβέρνηση συνεργασίας ,έτοιμη στα χέρια μας και πέσαμε θύματα στην παγίδα του Αντώνη, του Αλέξη και λοιπών διανοητικά αναπήρων πολιτικών ακροδεξιών θεατρίνων και πορτοφολάδων.

    ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο τους επίορκους εφιαλτοαποστάτες, για να ‘’φέρουμε’’ το δίδυμο των ανέργων, μαζί με τη κλίκα και τη συμμορία των ακροδεξιών υπονομευτών?

    Ο Πάνος θέλει ΜΟΝΟΝ εξουσία
    και ..Ικαρίες , ΕΛΙΝΤΕΣ, DAIHATSU kai … S(?)IA και ‘’ΕΘΝΙΚΑ ΠΕΘΕΡΙΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ’’ για να μας ‘’δουλεύει’’ δημοσίως και να μας απειλεί και με αγωγές ο πηλοπλάστης της συκοφαντίας και της διαβολής.

    Αυτό το έγχρωμο φασιστικό εξάμβλωμα ‘‘καλυμμένο’’ από διάτρητο κοινοβουλευτικό μανδύα της βίας και της νοθείας, θα ηγηθεί της σωτηρίας της πατρίδας.

    Αυτή η κλίκα της αμαρτίας
    σαν συμμορία του διαβόλου πρόδωσαν και ανέτρεψαν την νόμιμη ηγεσία του 43%, για να κυβερνήσουν, οι πολιτικοί απατεώνες, οι ιδεολογικά αιμομείκτες, οι πνευματικά ανάπηροι συκοφάντες, οι ψεύτες και οι οικογενειακά και κοινωνίκα αδίστακτοι ληστές και φοροφυγάδες?

    Και υπάρχουν ανάλογης ποιότητας ψηφοφόροι που θα τους υποστηρίζουν?
    Κι ύστερα παρεξηγούμε τους πολίτες ΟΛΟΥ του κόσμου που μας κατατάσσουν , σχεδόν στο τέλος στη λίστα της παγκόσμιας ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ?

    ΤΟ ΚΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ ΔΕΝ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ !!!!

  8. ΝΒ 11:35 06/04/2015

    ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ Η ΚΛΙΚΑ ΤΩΝ ΜΠΑΡΟΖΩΝ…ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ

    Υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει, υπάρχει κανείς που αμφισβητεί τα γεγονότα ότι, οι χειρότερες μέρες που ζούμε σήμερα, μετά το 1950 οφείλονται στη διεφθαρμένη αντίληψη και συνείδηση ορισμένων κατ΄επίφαση αυτοαποκαλούμενων Ελλήνων πολιτικών?

    *Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί το γεγονός ότι από το 2004 μέχρι το 2009 , η κυβέρνηση και η κλίκα Καραμανλή ΔΙΕΛΥΣΑΝ την Ελλάδα και κατέστρεψαν τα όνειρα και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς νέων ανθρώπων που βλέπουν και ζούν σήμερα, τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια τους ?

    *Υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει το σάπιο και διεφθαρμένο παρελθόν και ανήθικο υπόβαθρο του πολιτικάντη νεοεφιάλτη Αντώνη Σαμαρά?

    *Υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει ότι η προδοσία, η ανατροπή της κυβέρνησης του Πασοκ, ήταν αποτέλεσμα της προετοιμασμένης ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ‘’κλίκας Βενιζέλου» και των ‘’αφανών’’ αλλά γνωστών σε όλους νταβατζήδων του ντόπιου και ξένου πολιτικού κατεστημένου?

    *Υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει την ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ πολιτική και τρόπο κατάληψης της εξουσίας απο τον ΣΥΡΙΖΑ και το ακροδεξιό καμένο ΧΑΦΙΕΔΟΤΣΟΥΡΜΟ, που διέλυσαν τα πάντα και κατέκαψαν την Ελλάδα και την έννοια του κράτους και των θεσμών?

    *Σήμερα λογικά, θα πρέπει να σκεπτόμαστε πόσο καλλίτερα θα είμαστε όλοι και πόσες ελπίδες εργασίας θα είχαν τα παιδιά μας , αν η προδοσία των ντόπιων και των ξένων …Μπαρόζων, δεν έβαζε φρένο στα πρώτα επιτυχή αποτελέσματα ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ αναγνώρισης και βαθμού αποτελεσματικότητας?

    *ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ την νόμιμη κυβέρνηση του 43%, ΠΡΟΔΩΣΑΝ τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ανέτρεψαν το οικονομικό πρόγραμμα σωτηρίας και ΕΠΕΒΑΛΑΝ εγκληματικά φορολογικά μέτρα, ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ την Ελλάδα και μας οδηγούν στη γενοκτονία και στη εξαθλίωση !

    ΣΧΟΛΙΟ: Λένε πολλοί κακόβουλοι, ότι ο Παπανδρέου μας οδήγησε στο μνημόνιο και μας κατέστρεψε, εκτελώντας εντολές και σχεδιαγράμματα.
    Αν όντως ήταν έτσι, γιατί τον άλλαξαν, τον πρόδωσαν, τον συκοφάντησαν και έφεραν τους ’’άλλους’’ που μας οδηγούν στη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ??

    *Ποιο ήταν το προσωπικό κέρδος της προσπάθειας Παπανδρέου να αγωνιστεί ώστε να μη χρεοκοπήσουμε και να μη πτωχεύσουμε?

    *Που ήταν όλοι , όταν μόνος του ‘’όργωνε’’ τη γη να μας σώσει?

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σήμερα δικαιώνεται ΠΛΗΡΩΣ τόσο για τον αγώνα του ,όσο και για τις επιλογές του..
    ΠΟΙΟΣ (?) άραγε πολιτικός θα του ζητήσει ΠΡΩΤΟΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ

    • ΤΡΥΦΩΝ 14:59 06/04/2015

      Γελοιότερα πράμματα, αλήθεια δεν έχω ξαναακούσει, έσκασα στα γέλια!!!

  9. mk 11:20 06/04/2015

    «Οι μικροί και γενναίοι που αντιστέκονται στους ισχυρούς και τους κακούς είναι καλό στόρι για τα σινεμά και τα μυθιστορήματα.» Mάλλον δεν έχετε διαβάσει Ιστορία. Μικρή και γενναία Ελλάδα εναντίον Περσών, Μικρή και γενναία Ελλάδα εναντίον Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Μικρή και γενναία Ελλάδα εναντίον Ιταλών. Καλά, σχολείο που πήγατε; Εις την αλλοδαπήν;

  10. ΠΑΝΟΣ Μ. 11:12 06/04/2015

    ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ !…

    ΘΥΜΑΣΑΙ ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ ΤΟΝ..ΤΙΤΑΝΙΚΟ???….ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ !!!!!

    Ποιος «Τιτανικός»;
    Ένα σαπιοκάραβο ήταν (και παραμένει) η ελληνική οικονομία. «Έμπασε νερά», κινδύνευσε (και κινδυνεύει) με καταβύθιση όχι από τη σύγκρουση με το παγόβουνο της κρίσης αλλά μόνο και μόνο από τα απόνερά του.

    Από τότε μέχρι και πρότινος το παντελώς ανίκανο πολιτικό πλήρωμα επιμένει πως δεν φταίει το σαπιοκάραβο αλλά το… παγόβουνο. Οι ξένοι, το Μνημόνιο και οι διαχειριστές του.

    *Όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα βγήκαν πάλι από τα ντουλάπια οι σκελετοί του εσωτερικού και εξωτερικού εχθρού. Όχι χωρίς υστεροβουλία και ιδιοτελείς σκοπιμότητες.

    *Όταν, άκων, ο Γ. Παπανδρέου υποχρεώθηκε στην υπογραφή του Μνημονίου υπό την εφιαλτική απειλή της χρεοκοπίας -άλλες είναι οι ευθύνες του- το σύνολο των κομμάτων είδε σε αυτή την επιλογή όχι την ευκαιρία του (ετεροχρονισμένου) εκσυγχρονισμού του κράτους αλλά την ευκαιρία της Μεγάλης Αρπαχτής .

    *Τα κόμματα μετεξελίχθηκαν αίφνης σε εκκλησίες του ελέους για να «γιάνουν» τον πόνο τους παντοειδείς κατατρεγμένοι.

    *Άλλοι στην Παναγιά την Παρηγορήτρα της Ν.Δ., άλλοι στη Γλυκοφιλούσα του ΣΥΡΙΖΑ, αργότερα στην Ελεούσα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και την Πατριδοκαπηλούσα της Χρυσής Αυγής.

    *Το «αντιμνημονιακό » μέτωπο έγινε η κολυμπήθρα του Σιλωάμ που έδινε άφεση αμαρτιών σε «ενεργητικούς» και «παθητικούς» αρχιτέκτονες του αδηφάγου κράτους, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για δεκαετίες ολόκληρες ως εργαλείο προς άγραν κομματικής πελατείας.

    Και ας υπήρξε «τιμωρός» του κόσμου της εργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

    • Sakis 17:32 06/04/2015

      Αδικα ήλπιζε ό Τρίφων οτι εκείνο ηταν τό τελευταίο γαύγισμα τό τελευταίο ποδογλύφημα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.