ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει…»

Κυβέρνηση με όλες τις υπεύθυνες ευρωπαϊκές δυνάμεις θέλει ο Βενιζέλος

«Στρατηγικό εγκλωβισμό» της κυβέρνησης διαπιστώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που προτείνει τώρα νέα κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση για διγλωσσία στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ερμηνεύει από την μία πλευρά την παράταση της δανειακής σύμβασης σε παράταση του μνημονίου και μάλιστα χωρίς την εξουσιοδότηση της Βουλής και την συνάντηση Λαγκάρντ- Βαρουφάκη σε «ταπείνωση»του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και επισημαίνει από την άλλη ότι στο εσωτερικό η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα υποχωρήσει και αυτό που θα πληρώσει πρώτα θα είναι μισθοί και συντάξεις. «Πάντα πληρώνουμε πρώτα μισθούς και συντάξεις,αλλά αν φτάσουμε στο δίλημμα ή μισθοί ή δόσεις και χρεοκοπήσουμε, δεν θα έχουμε ούτε για μισθούς και συντάξεις», δήλωσε στον ΒΗΜΑ FM.

Όσο για τον στρατηγικό εγκλωβισμό, έγκειται κατά την κρατούσα άποψη στην Χαριλάου Τρικούπη στο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλήσει καθαρά στο εσωτερικό, καθώς από τη μία δεν έχει εντολή να πάει σε ρήξη και από την άλλη δεν έχει τον απαραίτητο εσωτερικό συσχετισμό στην ομάδα της στη Βουλή για να κάνει ολοκληρωμένη και υπεύθυνη ‘στροφή’.

«Διολισθαίνει με την σκέψη ότι οι εταίροι μας δεν θα μας αφήσουν να πάμε σε διεθνές πιστωτικό γεγονός και να βγούμε από το ευρώ», σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιμένοντας πως ναι μεν κανείς δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας που θα διαταράσσει την Ευρωζώνη, αλλά και πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μίας Ελλάδας χωρίς λεφτά, χωρίς ανάπτυξη, χωρίς τράπεζες, χωρίς καταθέσεις, χωρίς επενδύσεις, χωρίς απασχόληση, που θα αποτελεί ουσιαστικά μία «μαύρη τρύπα μέσα στην Ευρωζώνη, η οποία δεν θα έχει προοπτική εξόδου».

Όσο για τα περί δημοψηφίσματος, από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον απορρίπτονται ως ανέφικτα. «Δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει. Γιατί το δημοψήφισμα είναι οι Κάννες. Δημοψήφισμα όπως κι αν το πεις θα εκληφθεί ως δημοψήφισμα περί ευρώ», λέει, προεξοφλώντας πως θα καταστραφούμε ως χώρα άμα τη προκηρύξει του. Όσο για τα σενάρια εκλογών, προφανώς και μπορούν να γίνουν πράξη, όπως επισημαίνει ότι οι εκλογές σημαίνουν αλήθεια, εξηγώντας πως σε αυτή την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επιλέξει είτε την πολιτική ρήξη και το Κούγκι, είτε την πολιτική του συμβιβασμού, που σημαίνει και την επίλυση των ζητημάτων εσωτερικού συσχετισμού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Προεξοφλώντας, δε, την έλευση τρίτου μνημονίου, ως αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά για άλλη μία φορά να γίνει μία κυβέρνηση με όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που είναι υπεύθυνες και να υιοθετηθεί η εθνική στρατηγική. Καλεί, μάλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίσει αν αποτελεί φιλοευρωπαϊκή δύναμη…

Την ίδια ώρα, και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη στην Μόσχα για επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κ.α., στο ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν με νόημα οτι τόσο οι προσπάθειες περιορισμού των επιπτώσεων από την εφαρμογή της ρήτρας “take or pay», όσο και πραγματική μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου κατά 15% έγινε επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, αποδίδοντας την σημερινή πτώση των τιμών στην κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.