ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ακούει κανείς;

Ακούει κανείς; Εδώ και χρόνια με σιγουριά μπορούμε να πούμε πως κανείς δεν ακούει.. Ειδικά τα χρόνια του Μνημονίου. Η εκάστοτε Κυβέρνηση δείχνει να εφαρμόζει κατά γράμμα όσα τελικά τις συστήνουν οι δανειστές, χωρίς να έχει βγάλει μια «ακτινογραφία» τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία –και κατ΄επέκταση κοινωνία- και να επιχειρήσει να προτείνει μια δική της «φόρμουλα» για να βρεθεί τελικά μία διέξοδος από την κρίση.

Στην αγορά εργασίας επικρατεί μια «ζούγκλα»: Ο κάθε εργοδότης ερμηνεύει όπως θέλει το ελαστικό πλαίσιο που έχει υιοθετηθεί και βρίσκεσαι μπροστά σε φαινόμενα κάποιοι να υπογράφουν συμβάσεις για 4ωρα και να εργάζονται 8 και 10 ώρες.. Τα ένσημα να συνιστούν είδος προς εξαφάνιση και ο μισθός αντικαθίσταται από … έναντι ή «περάστε από Δευτέρα»..

Ο εργοδότης πάλι.. Τι να πει και αυτός; Τουλάχιστον όποιος θέλει να κάνει σωστά την δουλειά του και δεν είναι από τα κλασικά «λαμόγια» που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις: Ο μισθός που πρέπει να καταβάλλει επιβαρύνεται και «φουσκώνει» από κάθε λογής κρατήσεις. Οι φόροι τον «γονατίζουν» -όπως και τα νοικοκυριά- και για να ανοίξει μια νέα δουλειά, ένα νέο κατάστημα, θα πρέπει να περάσει από 40 μύρια κύματα.

Η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ο έλεγχος απουσιάζει επιδεικτικά και το κίνητρο ή η διευκόλυνση προς τους επαγγελματίες να «ανοίξουν», να κρατήσουν και να επεκτείνουν μια δουλειά… απλά δεν υπάρχει.

Από την άλλη όλα δείχνουν πως το Δημόσιο παραμένει «ιερή αγελάδα»: Δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση η δημόσια διοίκηση και να κλείσουν οι τρύπες σε κάθε είδους σπατάλη;  Να μην αρχίσουμε να απαριθμούμε περιπτώσεις πάμε στην πλέον πρόσφατη, αυτή ενός προϊσταμένου του ΟΑΕΔ που είχε στήσει κόλπο για να αποσπά χρήματα πλαστογραφώντας ή υποκλέπτοντας τη σφραγίδα της διοίκησης. Μάλιστα, σύμφωνα με το τελικό πόρισμα -έχει σταλεί και στην Εισαγγελία-, για τα έτη 2007 έως και 2014 εντοπίστηκαν παράτυπα εντάλματα πληρωμής συνολικού ύψους 8,5 εκατομμυρίων !!!!

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν διπλά χρηματικά εντάλματα μισθοδοσίας ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, εντολές πληρωμής από αναρμόδια υπηρεσία, απουσία μέρους παραστατικών, παρατυπίες, αλλά κυρίως καταβολή μετρητών από τραπεζικά ιδρύματα προσωπικά στον προϊστάμενο, ο οποίος εμφανιζόταν ως δικαιούχος των εκπαιδευτικών.

Επίσης βρέθηκαν και εντάλματα πληρωμής προερχόμενα από δικαστικές αποφάσεις, για τα οποία δεν βρέθηκαν παραστατικά κατάθεσης των χρημάτων στον λογαριασμό των δικαιούχων, ενώ όπως προέκυψε ήταν υπάλληλοι που είτε είχαν πάρει μετάθεση, είτε είχαν αποβιώσει, είτε είχαν βγει στη σύνταξη.

Για να μην συνεχίσουμε με άλλα «κόλπα» που αφορούν Κοινοτικά κονδύλια ή άλλες πηγές χρηματοδότησης, να πούμε και το άλλο: Πόσα ακίνητα (πέρα από τα πιο γνωστά.. τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις) έχει και «κάάάάθονται» το Κράτος; Για πόσα χρόνια;; Δεν υπάρχουν επενδυτές που θα τους ενδιέφερε να τα εκμεταλλευτούν; Αλλά ως φαίνεται ουδείς θέλει τελικά να υπερβεί ιδεολογικές ή άλλες «αγκυλώσεις» και να βάλει επιτέλους το «μαχαίρι στο κόκαλο» για το καλό αυτό της χώρας.. Για την Ελλάδα ..ρε..

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.