ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Και όμως τόλμησαν! Έκοψαν από το επίδομα ...σάντουιτς!

Ήταν περίπου 1 χρόνο πριν όταν ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος ρωτήθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, εάν το μίγμα πολιτικής που εφαρμόστηκε κατά το πρώτο Μνημόνιο ήταν αυτό που θα μπορούσε να βγάλει την χώρα από την κρίση. Τι είχε απαντήσει πάνω- κάτω; Όχι φυσικά.

Είχε προταθεί στην τότε Κυβέρνηση -τόσο από την πάλαι ποτέ τρόικα, όσο και από την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδος- να δώσει έμφαση στην περικοπή των δαπανών του Δημοσίου, κυρίως βεβαίως όσον αφορά στην σπατάλη και στους «παχυλούς» μισθούς που λάμβαναν συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων και φυσικά… απολύσεις όσων περίσσευαν.

«Σκληρό», αλλά λογικό δεδομένου ότι και υπεράριθμους διέθετε τότε το δημόσιο και υπηρεσίες που δεν έχουν κάποιον λόγο ύπαρξης και δυσλειτουργικό ήταν και χρήματα χάνονταν χωρίς κανείς να ξέρει που πήγαιναν: Αρκεί ίσως να θυμηθεί κανείς πως δεν γνωρίζαμε ούτε τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ούτε που … πήγαινε η μισθοδοσία.

Και χρειάστηκε να γίνει ολόκληρη … απογραφή των υπαλλήλων, ώστε να προσδιοριστεί ποιος ήταν ακριβώς ο αριθμός των ατόμων που υπηρετούσαν το Κράτος και συστήθηκε η Ενιαία Αρχή Πληρωμών για να χορηγούνται –και να ελέγχονται μέσα από αυτή- μισθοί και συντάξεις: Τότε λοιπόν ήταν –όπως περιέγραψε ο πρώην διοικητής- που αυτή η εισήγηση «έφαγε πόρτα» γιατί το Δημόσιο «δεν το αγγίζουμε».. Κάπως έτσι φαίνεται πως βγήκε και η έκφραση «ιερή αγελάδα».

Και όπως είπε ο Γιώργος Προβόπουλος επέλεξαν την οδό των περικοπών σε συντάξεις και μισθούς αλλά και της βαριάς φορολόγησης και όπως είπε χαρακτηριστικά «ψαλίδι και φόροι, φόροι, φόροι, απλά τροφοδοτείς την ύφεση»..
Και κάπως έτσι κύλησε η πενταετία όπου η οποιαδήποτε αναφορά σε ανάπτυξη ήταν σαν να μιλάς για την διάσωση του …αργυροπελεκάνου: Βλέποντας λοιπόν τις προβλέψεις του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού που επιδιώκει την είσπραξη επιπλέον 4 δισ. ευρώ την διετία αποκλειστικά από φόρους (…και αφού έχει προηγηθεί η εδώ και χρόνια εξοντωτική φορολόγηση) με ταυτόχρονο «ψαλίδι» σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές 1,7 δισ., είναι σα να είσαι στο ίδιο έργο θεατής!

Πόσο μάλλον όταν διαπιστώνεις ότι την ίδια ώρα, μισθολογικές και μη μισθολογικές παροχές στο Δημόσιο περικόπτονται μόλις … 21 εκατ. ευρώ!!! Ναι, 21 εκατομμύρια !!! Λιγότερα δηλαδή και από τα 33 εκατ. που κόστιζε το περιβόητο «επίδομα σάντουιτς», δηλαδή τα κουπόνια σίτισης για καφέδες και σάντουιτς που καταναλώνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ!!

Σα να λέμε, ότι από ολόκληρο το Δημόσιο η Αθήνα βρήκε να «κόψει» ποσά που αντιστοιχούν στα σχεδόν 2/3 του …επιδόματος «σάντουιτς»!!

Κάπου είναι κάπου εδώ που σταματάς και λες … «δεν περιγράφω άλλο»!!

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. freeman 10:25 12/10/2015

    ΓΙΑΤΙ οι ΠΑΣΟΚΟΙ Δ.Y πήγαν ΣΥΡΙΖΑ & MΙΣΟΥΝ ΤΟΝ Γαπ ? Α) Ν.3845/2010 Μηδενικές αυξήσεις στο σύνολο του δημόσιου τομέα και για το 2011. Περαιτέρω μείωση των αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά 3%. Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού. Αντικατάστασή τους με το ποσό των 500 ευρώ αντίστοιχα, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που αμείβονται με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 3.000 ευρώ. Περαιτέρω μείωση των επιδομάτων κατά 8% στο σύνολο του δημόσιου τομέα. Απασχόληση στο Δημόσιο ηλικιωμένων ανέργων (55-64 ετών) μέσω γραφείων ενοικίασης προσωπικού που επιχορηγούνται από το κράτος. Β) Ν.3847/2010 Περαιτέρω μείωση του ποσού που αντικατέστησε τον 13ο και τον 14ο μισθού στα 400 ευρώ αντίστοιχα, για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 2.500 ευρώ. Δ) Ν.3871/2010 Μείωση κατά 10% των αποδοχών στις ΔΕΚΟ για όσους αμείβονται με αποδοχές άνω των 1.800 ευρώ μηνιαίως. Επιβολή μετατάξεων στις ΔΕΚΟ χωρίς τη διατήρηση των δικαιωμάτων της προηγούμενης θέσης απασχόλησης. Περιορισμός κατά 15% στις προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου στο Δημόσιο, σε σχέση με το 2010. Μείωση κατά 10% των αποδοχών των εργαζομένων στον όμιλο της ΑΤΕ όσων υπερβαίνουν τα 1.800 ευρώ μηνιαίως. ΣΤ) Ν.3979/2011 Ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας στο Δημόσιο ορίζεται στις 40 ώρες και μάλιστα χωρίς αντίστοιχη αύξηση του μισθού. Αυτό σημαίνει αύξηση του απλήρωτου χρόνου εργασίας από 2,5 μέχρι και 10 ώρες τη βδομάδα σε ορισμένες ειδικότητες. Ζ) Ν.3986/2011 Ορίζεται ότι μέχρι το 2015 θα προσλαμβάνεται στο Δημόσιο μόλις ένας εργαζόμενος για κάθε πέντε που αποχωρούν. Να σημειωθεί πως παρά τις αποχωρήσεις δεν έγιναν ούτε αυτές οι λίγες προσλήψεις . Περιορισμός των προσλήψεων με σύμβαση ορισμένου χρόνου και έργου στο Δημόσιο κατά 50% για το 2011 και κατά 10% για την περίοδο 2012-15. Η) Ν.4024/2011 Ενταξη στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας των εργαζομένων που απασχολούνται στο Δημόσιο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Μετά το τέλος της εφεδρείας απολύονται χωρίς αποζημίωση. Εισαγωγή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο από 1 Νοέμβρη 2011. Οδήγησε στην τεράστια μείωση των μισθών (σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε το 50%). Συνδέει το μισθό με το βαθμό, ο οποίος δίνεται αφού ο υπάλληλος αξιολογηθεί. Σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης παραμένει στον ίδιο βαθμό και στερείται την αύξηση. Προ Μνημονίου, το 2009, ΔΕΝ ανανέωσε (βλ:απέλυσε) 70.000 σταζιερ-συμβασιούχους που με ΦΡΟΝΤΙΔΑ (συνεχείς ανανελωσεις-ρουσφέτια )του νυν ΠτΔ Πάκη, ως Υπ. Εσωτερικών επί Καραμανλή , έτειναν για Αορίστου!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.