ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΞΑΦΝΙΚΗ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ...

Συμπληρώθηκαν δύο μήνες αφότου η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα ανέλαβε τα καθήκοντά της και τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς γι' αυτήν. Η δεδηλωμένη μειώθηκε κατά δύο βουλευτές, η κοινωνική δυσαρέσκεια αυξάνεται και πλέον εκφράζονται ζωηρές επιφυλάξεις για το αν θα ψηφιστούν τα επόμενα προαπαιτούμενα και ιδίως τα μέτρα για το ασφαλιστικό και τους αγρότες. Οι συνεχείς παλινωδίες στο θέμα των ισοδυνάμων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ο χειρισμός της υπόθεσης Πανούση, η δυσμενής κατάληξη της διαπραγμάτευσης για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και η επαναφορά της συζήτησης σχετικά με την πολιτική σταθερότητα και την κυβερνητική μακροημέρευση αναμφίβολα έχουν αμαυρώσει την εικόνα της κυβερνήσεως. Ταυτοχρόνως ανέδειξαν και ένα πρόβλημα που η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε, αντίθετα εθεωρείτο από τα δυνατά της χαρτιά, αυτό της επικοινωνίας.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση δεν έχει φωνή. Αν εξαιρέσει κάποιος τον "πόλεμο κατά της διαπλοκής" με αφορμή το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες η περίφημη επικοινωνιακή πυροβολαρχία του Μαξίμου έχει σιγήσει. Σίγουρα το γεγονός αυτό σχετίζεται με τη δυσκολία της κυβερνήσεως να δικαιολογήσει τη μνημονιακή της στροφή και την υιοθέτηση μέτρων που μέχρι πρότινος απέρριπτε. Αποτελεί δε εύκολη απάντηση το ρίξιμο του αναθέματος στην κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη. Σίγουρα η εξ Άρτης βουλευτής δεν διαθέτει το ταλέντο του Πάνου Σκουρλέτη και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, όμως το πρόβλημα δεν εκπηγάζει και δεν περιορίζεται μόνον σ' αυτήν. Η επικοινωνιακή καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τις αιτίες που αναφέρονται στη μετάλλαξή του σε μνημονιακό κόμμα, μπορεί να εξηγηθεί και από το γεγονός ότι πλειάδα στελεχών, που μέχρι πρότινος είχαν την ευθύνη της επικοινωνίας, πλέον είτε έχουν άλλες αρμοδιότητες είτε παροπλίστηκαν είτε έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και τους πρώτους οκτώ μήνες της διακυβέρνησης τη μάχη της τηλεόρασης και συνακόλουθα των καφενείων την κέρδιζε πρωτίστως λόγω της μαχητικότητας στελεχών όπως ο Λαφαζάνης, ο Μητρόπουλος, ο Στρατούλης, ο Λαπαβίτσας, η Ραχήλ Μακρή, ο Λεωτσάκος κ.α., που πλέον βρίσκονται εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Τη μάχη της Βουλής την κέρδιζε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Βούτση και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Φίλη. Τώρα η Ζωή είναι εκτός, ο Βούτσης έγινε Πρόεδρος της Βουλής οπότε δεν μπορεί να υπερασπίζεται μονίμως και με πάθος, όπως έκανε προηγουμένως, την κυβερνητική πολιτική, ενώ η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, μετά τη μετακόμιση Φίλη στο υπουργείο Παιδείας, είναι ισχνή έως και άγνωστη ακόμη και στα στελέχη και τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και ο Βαρουφάκης, ασχέτως των όσων -και εν πολλοίς δικαιολογημένα-του καταλογίζονται, είχε, με την εκκεντρικότητα της συμπεριφοράς και του λόγου του, σημαντικό μερίδιο στην επικοινωνιακή κατίσχυση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα έναντι των άλλων κομμάτων. Επιπροσθέτως, πρόσωπα όπως ο Κατρούγκαλος "κάηκαν" λόγω του ότι αναγκάζονται να νομοθετούν ενάντια σε όσα δημοσίως υποστήριζαν, ενώ άλλα όπως ο "συμπαθής παππούς" Αλέκος Φλαμπουράρης παροπλίστηκαν λόγω της συμμετοχής του σε τεχνική εταιρεία και του προβληματικού πόθεν έσχες που κατέθεσε.

Σε κάθε περίπτωση ο επικοινωνιακός δυϊσμός έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ ζωντάνια αφού ο κάθε πολίτης, ανάλογα με τις προσδοκίες και τα πιστεύω του, μπορούσε να διαλέξει. Η απουσία εναλλακτικής συμπαρασύρουν το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου προς τα κάτω, ενώ είναι λογικό η μονοδρομική πολιτική, όπως συνέβη και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις να απαξιώνεται. Και το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αφού ειδικά με τα μέτρα για τους αγρότες και τους συνταξιούχους χάνεται, μετά την τηλεόραση και τη Βουλή, η μάχη και στα καφενεία όπου είθισται να συχνάζουν οι άνθρωποι της υπαίθρου και οι απόμαχοι της ζωής. Αυτό είναι λογικό να βραχυκυκλώνει πολιτικά και επικοινωνιακά και τους βουλευτές κυρίως της επαρχίας αφού στις δύο αυτές κοινωνικές κατηγορίες πολιτών και στους χώρους συνεύρεσής τους στήριζαν σε μεγάλο βαθμό τη δύναμή τους. Τούτων δοθέντων μπορούμε βασίμως να υποστηρίξουμε πως ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ "δεν έχει ήχο" επειδή συρρικνώνεται η κοινωνική του βάση και δεν είναι ευκρινές σε ποιά στρώματα ή ταξεις στηρίζεται. Την επιχειρηματική τάξη δεν την έχει, τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω κυρίως της υπερφορολόγησης, τους χάνει το ίδιο και τους αγρότες, ενώ η μνημονιακή μετάλλαξη τον καθιστά ήκιστα ελκυστικό και στη νεολαία όπου η υπεροχή του ήταν αδιαμφισβήτητη. Οι μόνοι που απομένουν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι άνεργοι. Όταν όλη η επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στην έννοια και την ανάγκη "παραγωγικής ανασυγκρότησης" είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι αυτή μπορεί να γίνει με τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ όσο η ύφεση βαθαίνει και νέες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται είναι λογικό να δυσπιστούν έναντί του και οι άνεργοι. Με απλά λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν έχει ήχο" επειδή "δεν έχει υλικό" που θα 'λεγε και ο Σαββόπουλος. Η επικοινωνία του εμποδίζεται από τα κυβερνητικά του πεπραγμένα. Και επειδή η πολιτική, λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της τρόϊκας, είναι δύσκολο ν' αλλάξει θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την επικοινωνία του και να την καταστήσει συμβατή με την πολιτική που εφαρμόζει και όχι με τις εξαγγελίες και τις διακηρυκτικές επιθυμίες του. Εάν δεν θέλει να συντριβεί επικοινωνιακά θα πρέπει γρήγορα να περάσει από το "εφικτό" στο "αναγκαίο".

Ένας άλλος, επίσης σημαντικός λόγος της επικοινωνιακής δυσλεξίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρα και η στροφή των Μέσων Ενημέρωσης έναντι της κυβερνήσεως. Πλέον η ανοχή έναντι της πολιτικής του είναι μικρή. Όχι μόνον επειδή κυβερνά ήδη δέκα μήνες ούτε επειδή τα μέτρα που λαμβάνει είναι αντίθετα με τις διακηρύξεις του και παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές του, αλλά και γιατί η ζημία που υφίστανται οι εκδοτικές εταιρείες, όπως άλλωστε και το σύνολο των επιχειρήσεων στη χώρα, είναι μεγάλη. Και φυσικά επειδή ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες ερμηνεύεται, από τους ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών, ως προσπάθεια να αντικατασταθούν τα παλαιά τζάκια με νέα και να ελεγχθεί η πληροφόρηση. Στην κυβέρνηση δεν θεωρούν τυχαίο ότι ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργου υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τα ΜΜΕ Νίκος Παππάς και κεντρικός παίχτης στα θέματα επικοινωνίας, ενώ μέχρι πρότινος ήταν εκτός κριτικής ακόμη και στο απυρόβλητο, τώρα, και μετά το νόμο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, επιχειρείται, όπως λένε, να στοχοποιηθεί.

Σημαντικός επίσης λόγος για την επικοινωνιακή αφλογιστία του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η διάχυτη πλέον εντύπωση ότι το Φεβρουάριο - Μάρτιο θα έχουμε ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος με συμμετοχή σε αυτό είτε της Ένωσης Κεντρώων είτε του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως του Ποταμιού. Ως είναι φυσικό μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στις ψήφους του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη δεν μπορεί να εςωτερικεύεται στη συνείδηση των πολιτών ως ισχυρή ούτε το μήνυμα που εκπέμπει είναι αυτό της σταθερότητας και της πολιτικής ηγεμονίας. Αντίθετα αποδυναμώνει έως και ευτελίζει το επιχείρημα περί κυβέρνησης της Αριστεράς με δεδομένη και τη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα των δεξιόστροφων ΑΝΕΛ. Ακόμη και η πιθανολογούμενη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι επικοινωνιακά δρα εις βάρος της κυβερνήσεως αφού αυτή η κεντροαριστερή συμβίωση, εφόσον υπάρξει, εκλαμβάνεται ως αναγκαστική και προκειμένου να μην οδηγηθεί ο τόπος σε νέες εκλογές και όχι επειδή κατέστη αδήριτη η ανάγκη να ανασυσταθεί η Προοδευτική Παράταξη με όρους κυβερνητικής εξουσίας. Σε περίπτωση που η κεντροαριστερή κυβερνητική συμβίωση αποτελούσε την επισφράγιση μιας νέας πορείας για τα πολιτικά πράγματα και το δημόσιο βίο της χώρας όντως αυτή θα μπορούσε να εκπέμψει ένα ισχυρό, και επικοινωνιακά, μήνυμα που θα βελτίωνε και θα ενδυνάμωσε την κυβερνητική εικόνα. Όσο η εντύπωση που κυριαρχεί, ως προς τα κυβερνητικά μελλούμενα, είναι αυτή της "εξ ανάγκης" και όχι της "εξ επιλογής" συμπράξεων τόσο μεγαλώνει η επικοινωνιακή "τρύπα" του Μαξίμου.

Τέλος, αλλά όχι ήσσονος σημασίας είναι και το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει έναν ενωμένο και πανίσχυρο κομματικό μηχανισμό, εκπαιδευμένο στην εξουσία για να αντέξει τις κυβερνητικές μεταπτώσεις και να αιτιολογήσει με επάρκεια την στροφή στον πραγματισμό. Τα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν για τέσσερεις δεκαετίες με υψηλά ποσοστά και ισχυρή αυτοδυναμία και σε εποχές οικονομικής ευμάρειας. Εν τινι τρόπω σφυρηλάτησαν "δεσμούς αίματος"με την κοινωνία επειδή για περισσότερο από 30 χρόνια και, όντας η χώρα σε ανοδικό οικονομικό κύκλο, προώθησαν συμφέροντα, μοίρασαν χρήματα, έκαναν προσλήψεις, εξυπηρέτησαν συντεχνίες, οικοδόμησαν ένα κομματικό κράτος και η προπαγάνδα τους ήταν σαφώς ευκολότερη σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που καλείται να κάνει διαχείριση σε μια κοινωνία κι ένα κράτος που βρίσκονται σε κρίση και με μια οικονομία σε αποσάρθρωση. Οι σημερινοί ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου, λόγω της κατάστασης στην οποίαν βρίσκεται η χώρα, δεν έχουν τη δυνατότητα να μοιράσουν χρήμα, να δώσουν δουλειές, να κάνουν μαζικές προσλήψεις. Επί των ημερών τους δεν δημιουργούνται επιχειρήσεις, αντίθετα κλείνουν. Δεν παράγεται πλούτος, αντίθετα το ΑΕΠ συρρικνώνεται. Δεν έχουν το χρόνο να συγκροτήσουν έναν κομματικό μηχανισμό που να ταυτιστεί με το κράτος και επομένως να διεκπαιρεώσει, χωρίς αντιστάσεις, την κυβερνητική προπαγάνδα. Η επικοινωνία μπορεί, σύμφωνα με τον Αλτουσέρ, τον οποίον είχε επικαλεστεί στο παρελθόν ο Τσίπρας, να ανήκει στο εποικοδόμημα όμως είναι οι υλικές σχέσεις αυτές που θα καθορίσουν εν τέλει την κυβερνητική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτές, δυστυχώς για την κυβέρνηση, δεν είναι, τουλάχιστον προσώρας, καλές όσο κι αν βελτιωθούν οι επικοινωνιακές επιδόσεις της ακόμη και με αλλαγές στο επικοινωνιακό της επιτελείο. Κάτι το οποίο θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να κάνει το Μαξίμου, αφού τα ως άνω δεν είναι σκέψεις μόνον του γράφοντος, αλλά και προβληματισμός συνεργατών του πρωθυπουργού.

Ευτυχώς βέβαια για τον ΣΥΡΙΖΑ που υπάρχει και η Νέα Δημοκρατία. Με τα ρεζιλίκια της (ματαίωσης) εκλογής αρχηγού της και όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει στρέψει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας,αλλά και δίνει άνεση χρόνου στον Τσίπρα για να περάσει τα μέτρα και να βελτιώσει τις επικοινωνιακές επιδόσεις της κυβερνήσεως του...

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΝΜαν. 23:29 27/11/2015

    «Το άλλο με τον Αλέξη, το ξέρεις;»
    ===========================

    [[Η κυβέρνηση δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα
    ======================================

    Ο Αλ. Τσίπρας πρίν από τις υπογραφές ‘’θανάτου’’ και γενοκτονίας της Ελλάδας, στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπογράφουμε την ευθανασία της χώρας
    Εμμένει στην πολιτική διαπραγμάτευση η Ελλάδα ως ισότιμος εταίρος και όχι με τελεσίγραφα, ενώ πρέπει να γίνει σαφές ότι η νέα κυβέρνηση δεν υπογράφει την πράξη ευθανασίας της χώρας: το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικής Γραμματείας.

    Η Ελλάδα διαπραγματεύεται ως ισότιμος εταίρος και όχι με τελεσίγραφα ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός
    Και με τα λόγια του Αλ. Τσίπρα «τη λύση στο αδιέξοδο του Eurogroup δεν θα τη δώσουν οι τεχνοκράτες, θα την δώσουν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στο παρελθόν της υποτέλειας, της κατάθλιψης, της μιζέριας, της αναξιοπρέπειας, για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».
    «Η Ελληνική Δημοκρατία δεν απειλεί και δεν απειλείται, δεν θέτει αλλά και δεν αποδέχεται όρους. Δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα, διαπραγματεύεται ως ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη.

    ΣΧΟΛΙΟ. Ευθανασία είπε…?

  2. ΝΜαν. 23:24 27/11/2015

    «Το άλλο με τον Αλέξη, το ξέρεις;»
    =========================== –

    Κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ
    —————————
    Το παραδέχτηκε με … άνεση ο Στρατούλης: Κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν πλήρωσε το χαράτσι (ΕΝΦΙΑ)
    Για λόγους συμβολικούς και πολιτικούς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πληρώνει…
    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης σημείωσε ότι για συμβολικούς και πολιτικούς λόγους όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν πληρώσει το χαράτσι.
    Όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας στην ‘Κοινωνία ώρα Mega’, στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι.
    Ο κ. Στρατούλης ανέφερε περιστατικό στο οποίο η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε πολίτες που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι. Τότε, ο βουλευτής της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος τον ρώτησε εάν έχει κοπεί το ρεύμα στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει τονίσει πως δεν πλήρωσε το χαράτσι.

    «Όχι δεν το πλήρωσε και δεν του έκοψαν. Προφανώς του το πήγαν στην εφορία. Όπως και σε μένα και σε πολλά άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές που δεν πληρώσαμε το χαράτσι» απάντησε ο κ. Στρατούλης.

  3. ΝΜαν. 23:21 27/11/2015

    «Το άλλο με τον Αλέξη, το ξέρεις;»
    ===========================

    Τι έλεγε ο Τσίπρας το 2011, όταν ο Παπανδρέου του ζητούσε συναίνεση!
    —————————————————————————————————–
    Έχουν περάσει περισσότερα από 4 χρόνια, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζητούσε την ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και του ΣΥΡΙΖΑ και του επικεφαλής του Αλέξη Τσίπρα.

    Ωστόσο, τα πράγματα εκτυλίχθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας, που «πετροβολούσε» το 2011 κάθε έννοια συναίνεσης και σύμπραξης μπροστά στα δύσκολα, αλλά αναγκαία τότε μέτρα, να ζητάει σήμερα συναίνεση και ενώ έχουν γίνει εκλογές μόλις 2 μήνες πριν, τις οποίες προκάλεσε ο ίδιος με την παραίτησή του, για ένα Μνημόνιο, που διαπραγματεύτηκε μόνος του και έφερε ο ίδιος χάρη στην ερασιτεχνική και ανούσια διαπραγμάτευση 7 μηνών, που κατέληξε με το «βατερλώ» της 12ης Ιουλίου και αφού είχε προηγηθεί ένα διχαστικό και άνευ ουσίας δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου.

    Ας θυμηθούμε όμως τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας στις 24 Μαΐου του 2011, όταν τον κάλεσε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να του ζητήσει τη στήριξή του μπροστά στα δύσκολα, που έρχονται, αφού εάν έπεφτε τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τότε τα πράγματα θα έπαιρναν πολύ επικίνδυνη τροπή, όπως και έγινε τελικά… Τώρα όμως, εν έτει 2015, ζητάει τη συναίνεση από τις πολιτικές δυνάμεις, που ο ίδιος δεν έδινε ως αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια…!

    Αναλυτικά η δήλωσή του κ. Τσίπρα, μετά το πέρας της συνάντησης:
    «Δεν ήρθα για να συζητήσω με τον κ. Παπανδρέου τη λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας. Ήρθα για να του πω ότι δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού. Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του με τις επιλογές του ενάμισι χρόνο τώρα έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή καταστροφή. Δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί την αποτυχία, επιμένει σ’ αυτή την εγκληματική πολιτική, ψάχνει για συνένοχους και όχι για συναίνεση. Δεν μπορούμε να τη δώσουμε.

    Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Παπανδρέου είναι να φύγει. Αν μας ζητούν να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη, τότε το λόγο έχει ο ελληνικός λαός. Αυτός ο λαός χρειάζεται να ζει με αξιοπρέπεια. Και πιστεύουμε ότι οι νέοι άνθρωποι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της νεολαίας και στην Ισπανία και αλλού και θα διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Αν αυτό που μας ζητάνε είναι να ξεπουλήσουμε μέχρι και την Ακρόπολη, τότε αρμόδιοι για να απαντήσουν είναι οι Έλληνες κι όχι ο κ. Παπανδρέου»

  4. ΝΜαν. 23:13 27/11/2015

    «Το άλλο με τον Αλέξη, το ξέρεις;»
    ===========================

    Τι έλεγε ο Τσίπρας το 2011, όταν ο Παπανδρέου του ζητούσε συναίνεση!

    Έχουν περάσει περισσότερα από 4 χρόνια, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζητούσε την ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και του ΣΥΡΙΖΑ και του επικεφαλής του Αλέξη Τσίπρα.

    Ωστόσο, τα πράγματα εκτυλίχθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας, που «πετροβολούσε» το 2011 κάθε έννοια συναίνεσης και σύμπραξης μπροστά στα δύσκολα, αλλά αναγκαία τότε μέτρα, να ζητάει σήμερα συναίνεση και ενώ έχουν γίνει εκλογές μόλις 2 μήνες πριν, τις οποίες προκάλεσε ο ίδιος με την παραίτησή του, για ένα Μνημόνιο, που διαπραγματεύτηκε μόνος του και έφερε ο ίδιος χάρη στην ερασιτεχνική και ανούσια διαπραγμάτευση 7 μηνών, που κατέληξε με το «βατερλώ» της 12ης Ιουλίου και αφού είχε προηγηθεί ένα διχαστικό και άνευ ουσίας δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου.

    Ας θυμηθούμε όμως τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας στις 24 Μαΐου του 2011, όταν τον κάλεσε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να του ζητήσει τη στήριξή του μπροστά στα δύσκολα, που έρχονται, αφού εάν έπεφτε τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τότε τα πράγματα θα έπαιρναν πολύ επικίνδυνη τροπή, όπως και έγινε τελικά… Τώρα όμως, εν έτει 2015, ζητάει τη συναίνεση από τις πολιτικές δυνάμεις, που ο ίδιος δεν έδινε ως αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια…!

    Αναλυτικά η δήλωσή του κ. Τσίπρα, μετά το πέρας της συνάντησης:
    «Δεν ήρθα για να συζητήσω με τον κ. Παπανδρέου τη λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας. Ήρθα για να του πω ότι δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού. Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του με τις επιλογές του ενάμισι χρόνο τώρα έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή καταστροφή. Δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί την αποτυχία, επιμένει σ’ αυτή την εγκληματική πολιτική, ψάχνει για συνένοχους και όχι για συναίνεση. Δεν μπορούμε να τη δώσουμε.

    Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Παπανδρέου είναι να φύγει. Αν μας ζητούν να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη, τότε το λόγο έχει ο ελληνικός λαός. Αυτός ο λαός χρειάζεται να ζει με αξιοπρέπεια. Και πιστεύουμε ότι οι νέοι άνθρωποι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της νεολαίας και στην Ισπανία και αλλού και θα διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Αν αυτό που μας ζητάνε είναι να ξεπουλήσουμε μέχρι και την Ακρόπολη, τότε αρμόδιοι για να απαντήσουν είναι οι Έλληνες κι όχι ο κ. Παπανδρέου»

  5. N Bράχος 19:48 25/11/2015

    Γ. Παπανδρέου: Θα εμμείνουμε για κοινές μετοχές

    Στη θέση αυτή (για επανεκεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές) «θα εμμείνουμε» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά των τραπεζιτών και των διαφόρων συμφερόντων συμπλήρωσε: «Βλέπετε τον πόλεμο που κάνουν κάποιοι για να κρατηθούν στις θέσεις τους».

    Σε άλλο σημείο, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην «ευνομία και αυτονομία της πολιτικής από τα πάσης φύσεως συμφέροντα. Προσωπικές διαφορές δεν έχω με κανέναν. Αλλά δεν σκύβω το κεφάλι σε κανέναν. Εγώ μαριονέτα δεν υπήρξα ποτέ. Ό,τι και να γίνει, όσο και να μου κοστίσει. Μετάνιωσα που δεν προχώρησα από την αρχή στην αλλαγή του εκλογικού νόμου».

    «Δεν μπορεί όταν ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε θυσίες, οι τραπεζίτες να αρνούνται να κάνουν τις θυσίες που πρέπει για την ανάταξη της οικονομίας», τόνισε ακόμη ο κ. Παπανδρέου.

    • NMan. 19:58 25/11/2015

      Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ “ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ..ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ !!!

      Ήθελαν να πέσει ο Παπανδρέου για να γίνουν ..κόμμα. Ήθελαν να καταστραφεί η Ελλάδα για να γίνουν ‘’εξουσία’’. Ήθελαν να ξανακτίσουν το ‘’τσίγκινο’’ παραπέτασμα της εκδίκησης των κουκουλοφόρων της γονικής καθοδήγησης …
      Άνοιξαν το στόμα τους και δεν ήξεραν τι έλεγαν
      Πως μπορείς να ‘’μαζέψεις’’ τόσες έωλες, ψεύτικες και ανέντιμες υποσχέσεις και ταυτόχρονα να παίξεις βρόμικο διπλό παιχνίδι , που σε λίγο σε ‘’ξεβρακώνει’’?
      Ποιος στην Ευρώπη να σε πιστέψει και ποιος στην Ελλάδα να μη σε ‘’φτύσει’’ για τόσα εγκληματικά παραμύθια που κατέστρεψαν και σκότωσαν τόσες ελπίδες?
      Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος δεν είμαστε διαχειριστές των μνημονίων
      Μιλώντας για τις «κόκκινες γραμμές» στην διαπραγμάτευση, ο Τσίπρας τόνισε ότι «δεν είναι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλης της δημοκρατικής Ευρώπης». «Δεν δίνουμε έναν αγώνα μόνο στο όνομα του ελληνικού λαού, αλλά και στο όνομα όλων των λαών της Ευρώπης», υπογράμμισε για να αναφερθεί κατόπιν στις αξίες του Διαφωτισμού. Σύμφωνα με… τον πρωθυπουργό τον αγώνα για λύση απέναντι στη λιτότητα που διεξάγει η κυβέρνηση, βλέπουν οι και υπόλοιποι λαοί σαν λύση και για τους ίδιους. «Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος, δεν είμαστε διαχειριστές των μνημονίων. Η σωτηρία δεν έρχεται παρατείνοντας το λάθος, όπως μας ζητούν κάποιοι δανειστές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
      «Τους απαντάμε «δεν βιαζόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε»,
      εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη συμφωνία.
      =================================
      Δηλαδή μια συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικα.
      ————————————————————————————————-
      Οτιδήποτε άλλο δεν είναι συμφωνία, είναι παράδοση, ολοκλήρωση της ευθανασίας της…
      ———————————————————————————————-
      Και τέλος μας ‘’αφησε’’ να καταλάβουμε ότι εννοούσε τα παρακάτω που δεν μας ..είπε :
      ————————————————————————————————

      [[[‘’Δεν μπορεί ο λαός να ζήσει κάτω από ‘’ξένο’’ μνημόνιο και όχι κάτω από το μνημόνιο της πρώτης ‘’αριστερής’’ κυβερνητικής ακροδεξιάς συμμορίας.
      Ναι ! Σας εξαπατήσαμε συνειδητά όπως έκανε και ο Σαμαράς,
      πιστεύοντας ακράδαντα, ότι η βία του κομμουνισμού είναι ..μικρότερη από της βία του φασισμού.
      Ναι ! πιστέψαμε, όπως μας υποσχεθήκανε και αυτοί που μας ‘’έφεραν’’ στην εξουσία από 3% που είμαστε, ότι θα αποδεχτείτε ΠΑΛΙ τη νέα δική μας κωλοτούμπα σαν του Σαμαρά, αφού σαν λαός έχουμε την τάση να πιστεύουμε όλες τις ‘’αριστερές’’ εκφάνσεις που με σιγουριά μας οδήγησαν στην ευκαιρία να έλθουμε στην εξουσία.
      Λαέ..! Κυβερνάμε για σας και μην πονάτε,
      αφού όλα αυτά που θα πάθετε θα προέρχονται από μια ‘’αριστερή’’ κυβέρνηση που ΕΣΕΙΣ επιλέξατε…]]]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.