ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ρέφερ, Τζιαμαρόλι, στην Αθήνα

Ποια είναι η πρόταση της Κυβέρνησης για πλειστηριασμούς

«Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» για να ξεμπλοκάρει η δόση...

Του Βαγγέλη Δουράκη

Με διαδικασίες «ψεκάστε- σκουπίστε- τελειώσατε» και έως την Κυριακή Αθήνα και δανειστές θα επιχειρήσουν να «κλείσουν» τα θέματα – «αγκάθια» που «φρενάρουν» την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ: Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Ράσμους Ρέφερ και Νικολά Τζιαμαρόλι, πάτησαν ελληνικό έδαφος με «ειδική αποστολή».

Το αργότερο έως την Κυριακή θέλει να «τελειώσει» η Κυβέρνηση με τα εκκρεμή ζητήματα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, της εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, των αλλαγών στις 100 δόσεις και της τιμολόγησης των φαρμάκων, προχωρώντας και στην ψήφιση των σχετικών διατάξεων, ώστε να εκταμιευθούν τη Δευτέρα η υποδόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για τους πλειστηριασμούς η τελευταία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι προστατεύει ποσοστό ιδιοκτητών που κυμαίνεται πλέον στο 56% - 65%  καθώς, προβλέπεται προστασία για όσους έχουν κατοικία αντικειμενικής αξίας 175.000 - 180.000 ευρώ, η οποία θα αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί -με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά.

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, το πλαφόν εισοδήματος που θα τεθεί ως μία ακόμη παράμετρος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα υπολογίζεται με βάση το κόστος διαβίωσης και θα πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή. Όπως σημειώνεται, για το συντελεστή υπάρχουν δύο σενάρια: πρώτον, να είναι 1,7 φέτος και να υποχωρήσει στο 1,6 το επόμενο έτος και στο 1,5 στο τρίτο έτος.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με το τρίτο κριτήριο, το ύψος του «ανοίγματος» του δανειολήπτη: Η Αθήνα τοποθετούσε το σύνολο των οφειλών στις 200.000 ευρω ενώ οι δανειστές στο μισό 100.000 – 120.000 ευρω.

Στο τραπέζι είναι πάντως και μια συμβιβαστική πρόταση των Γάλλων, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται να εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα για όλα τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και θα ισχύουν για μία 3ετία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το προτειμόνεμο πλαίσιο της γαλλικής πλευράς, προβλέπει ότι οι κατοικίες που είναι στο «κόκκινο» και έχουν αντικειμενική αξία έως και 280.000 ευρώ θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς εφόσον το οικογενειακό εισόδημα μιας 4μελούς οικογένειας δεν ξεπερνά τις 28.000 με 30.000 ευρώ ετησίως. Εφόσον όμως μέσα στην τριετία η τράπεζα ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας ανακαλύψει ότι ο δανειολήπτης εκμεταλλεύεται το νόμο παρέχοντας ψευδή στοιχεία, το σπίτι του θα βγαίνει πάραυτα σε πλειστηριασμό.

Όμως πέρα από το ζήτημα των πλειστηριασμών, οι πιστωτές αναμένουν την υιοθέτηση σειράς μέτρων για τον τραπεζικό τομέα. Σε αυτά οι πιστωτές ζητούν να συμπεριληφθούν η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και πρόβλεψη για μελλοντική μεταβίβαση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τράπεζες στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να έχει από σήμερα ολιγοήμερες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» των δανειστών για όλα τα παραπάνω θέματα. Θα συζητηθούν επίσης το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων και οι επικείμενες επώδυνες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα φορολογικά, στις οποίες θα βασιστεί ο προϋπολογισμός του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει ως τη Δευτέρα όλα τα εκκρεμή μέτρα.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για την επόμενη δεκαετία, δεν χρειάζεται ονομαστικό «κούρεμα» και ότι η Ελλάδα παραμένει «ειδική περίπτωση».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.