ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ

Ενστάσεις και καταγγελίες στο «παρά πέντε»

Δύο ενστάσεις και μία καταγγελία αποδήμου, δίνει στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, λίγες ώρες πριν από την ανακήρυξη επισήμως της  πλήρους σύνθεσης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ανήμερα της λήξης της διορίας των ενστάσεων.

Ενστάσεις και καταγγελίες στο «παρά πέντε»

Αναλυτικά:

1. Καταγγελία αποδήμου

Αυθαίρετα καταργούν το «ασυμβίβαστο»!

Η ΕΚΑΠ επικαλείται ως άρθρο του καταστατικού, σχετική πρόταση που κατατέθηκε και καταψηφίστηκε από το Συνέδριο.

Αυθαίρετα καταργούν το «ασυμβίβαστο»!

Η ΕΚΑΠ, δηλαδή η κατ’ ευφημισμό Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης, συνεχίζει την πάγια τακτική της να καταστρατηγεί το καταστατικό του Κινήματος. Το βιώσαμε με το προηγούμενο καταστατικό, το οποίο από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι και το Συνέδριο έγινε «λάστιχο» για να εξυπηρετεί εσωκομματικές μικροπολιτικές επιλογές. Η κατάπτυστη αυτή πρακτική δυστυχώς συνεχίζεται 4 μέρες μετά την ψήφιση και του νέου καταστατικού, αφού με απόφασή της η ΕΚΑΠ καταργεί το «ασυμβίβαστο» έχοντας πάλι ως στόχο της να «καλυφτούν» οι «ημέτεροι».

Η ΕΚΑΠ εντελώς αυθαίρετα και ανερυθρίαστα αγνοεί την απόφαση του ανώτερου Οργάνου του Κινήματος, δηλαδή του Συνεδρίου, να αποκλείονται από μέλη της ΚΠΕ όλοι όσοι κατέχουν θέση στην Κυβέρνηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Φυσικά ο λόγος είναι προφανής αφού, καθόλου συμπτωματικά, κάποιοι από τους εκλεγέντες στην ΚΠΕ ανήκουν στους «ημέτερους» και κατέχουν αυτές τις θέσεις.

Μέχρι που σκοπεύει άραγε η ΕΚΑΠ και η κεντρική εξουσία του ΠΑΣΟΚ να φτάσει η κατρακύλα και η απαξίωση των κομματικών θεσμών;

Το συνέδριο – παρωδία δυστυχώς έχει και απόνερα. Μαζί μ’ αυτά θα πορευτούμε για την επόμενη μέρα; Με τα «απόνερα» θα απευθυνθούμε στην κοινωνία, η οποία δικαίως μας γυρνά την πλάτη;

Για ποιο ΠΑΣΟΚ μιλάμε άραγε;

Το πατριωτικό ή το ΠΑΣΟΚ των μηχανισμών;

Το αριστερό ΠΑΣΟΚ ή το ΠΑΣΟΚ που προστατεύει τους λίγους και τις αμοιβές τους από κρατικές θέσεις;

Καλούμε την ΕΚΑΠ και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σεβαστούν την απόφαση του Συνεδρίου.

Νικόλας Μανδρόχαλος

Κίνηση στελεχών ΠΑΣΟΚ στον Ελληνισμό της Διασποράς για την οργανωτική και πολιτική ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ

2. Ένσταση της Θούλης Μιλτιάδη Σιδηροπούλου

Μετείχα ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στο 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και έλαβα σύμφωνα με τα αναρτηθέντα αποτελέσματα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ 165 ψήφους πλην όμως δεν περιλαμβάνομαι στην λίστα των ανακηρυχθέντων μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Επειδή, το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε την θέσπιση του απολύτου ασυμβιβάστου, μεταξύ της θέσης του μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της κατοχής θέσης στην Κυβέρνηση ή στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα,

Επειδή η θέσπιση του απόλυτου ασυμβιβάστου υπερψηφίστηκε πανηγυρικά από το σώμα των Συνέδρων του 9ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ως αντιπρόταση στην εισήγηση της Επιτροπής Καταστατικού που εισηγήθηκε ο Χρήστος Πρωτόπαππας περί ασυμβιβάστου μέχρι του ¼ των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής,

Επειδή, οι αποφάσεις των Συνεδρίων δεν υπόκεινται ούτε σε εκπτώσεις, ούτε σε συστολές και διαστολές,

Επειδή το πνεύμα της συγκεκριμένης περί ασυμβιβάστου απόφασης του 9ου Συντακτικού Συνεδρίου είναι αδιαμφισβήτητα η οριστική και καθολική ρήξη με τον ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΣΜΟ και όχι η απόρριψή του κατά τα ¾ με ταυτόχρονη αποδοχή του κατά το ¼,

Για τους λόγους αυτούς,

Ενίσταμαι διότι :

1.Η από 6 Μαρτίου 2013 επιστολή του Προέδρου της Επιτροπής Πιστοποίησης Καταστατικού (ΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ προς τα ανακηρυχθέντα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής είναι ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΗ αφού αποτελεί ρητή νόθευση των αποφάσεων του 9ου Συντακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ καθώς θεωρεί ότι η ανωτέρω ασυμβίβαστη ιδιότητα αφορά μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής μέχρι το ¼ του συνόλου των μελών του οργάνου, ενώ η αληθής και αδιαφιλονίκητη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνέδρων –όπως εκφράστηκε ενώπιον χιλιάδων συνέδρων στην σχετική ψηφοφορία- και επομένως η απόφαση του Συνεδρίου είναι ότι καθιερώνεται απόλυτο ασυμβίβαστο, ώστε η ασυμβίβαστη ιδιότητα (θέση στο Κράτος ή στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα) να μη συντρέχει στο πρόσωπο κανενός εκ των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

2. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία των ανακηρυχθέντων μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στο πρόσωπο των οποίων τυχόν συντρέχει το ασυμβίβαστο συνιστά αλλοίωση της βούλησης του εκλογικού σώματος των συνέδρων και καθιστά άκυρη την ανακήρυξη κατά το μέτρο αυτό.

3. Δεν ζητήθηκε, προ της ανακηρύξεως, από όλα τα ανακηρυσσόμενα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής υπεύθυνη δήλωση ότι δεν συντρέχει στο πρόσωπό τους το ασυμβίβαστο με θέση Διοίκησης στον Κρατικό μηχανισμό και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα όπως αποφάσισε το 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

4.Στα ανακηρυχθέντα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής συμμετέχουν πρόσωπα τα οποία εμπίπτουν στο παραπάνω ασυμβίβαστο, ως μέλη της Διοίκησης Κρατικών Οργανισμών και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, όπως προβλέπει η αδιάστικτη διατύπωση της σχετικής ρύθμισης του Καταστατικού και συμπεριλαμβάνει όχι μόνον Προέδρους, Διοικητές, Αντιπροέδρους, Υποδιοικητές, Διευθύνοντες Συμβούλους, Γενικούς Διευθυντές αλλά και τα μέλη των Δ.Σ. των παραπάνω Οργανισμών και Φορέων καθώς και Συμβούλους/Μετακλητούς που υπηρετούν σε Κυβερνητικές θέσεις.

Και Ζητώ

1. Όπως, πριν την οριστική ανακήρυξη των εκλεγμένων μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, να γίνει ενδελεχής έλεγχος συνδρομής του ασυμβιβάστου αυτού στα προσωρινά ανακηρυχθέντα μέλη με την προσκομιδή από μέρους τους υπεύθυνης δήλωσης στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν συντρέχει στο πρόσωπό τους η ιδιότητα μέλους Διοίκησης στον Κρατικό μηχανισμό ή στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα σύμφωνα με την Καταστατική διαδικασία που ψηφίστηκε στο Συνέδριο.

2.Ανάρτηση όλων των παραπάνω δηλώσεων στο Διαδίκτυο, ώστε να πληρούνται συνθήκες Διαφάνειας και να εξασφαλίζεται η δυνατότητα ελέγχου τήρησης της διαδικασίας από όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και την κοινή γνώμη.

3.Να γίνει επανακαταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων, ώστε να πιστοποιηθεί με ακρίβεια το εκλογικό αποτέλεσμα για την ανάδειξη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του 9ου Συντακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ._

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Θούλη Μ. Σιδηροπούλου

3. Ένσταση Βαγγέλη Λόη

Ήμουν υποψήφιος για την ΚΠΕ στο 9ο Συνέδριο και κατατάχθηκα (από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και την ΕΚΑΠ) βάσει των σταυρών προτίμησης στη θέση 130 και με τις ποσοστώσεις (Γυναικών και Αποδήμου) βρίσκομαι σε μη εκλόγιμη θέση.

Έχοντας άμεσο έννομο συμφέρον για την εφαρμογή του καταστατικού που θα έχει ως αποτέλεσμα να εκλεγώ στη νέα ΚΠΕ.

ΕΝΙΣΤΑΜΑΙ

Κατά του αποτελέσματος και της λανθασμένης κατάταξής μου για τους εξής βάσιμους λόγους:

1.Η κατάταξή μου αυτή δεν είναι ορθή, ούτε σύμφωνη με το νέο καταστατικό του Κινήματος.

2.Πολλοί από τους εκλεγέντες στη νέα ΚΠΕ παραβιάζουν το άρθρο 16 παρ.4 αφού κατέχουν θέσεις με διορισμό στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και σύμφωνα με την υπερψηφισθείσα στο Συνέδριο πρόταση του σ. Νίκου Ανδρουλάκη δεν μπορούν να είναι μέλη της ΚΠΕ, λόγω ασυμβιβάστου.

3.Πληροφορήθηκα, βέβαια, και από δημοσιεύματα αλλά και από άλλα μέλη της νεοεκλεγείσας ΚΠΕ ότι αποστείλατε μια επιστολή σε όλα τα μέλη της νέας ΚΠΕ, στην οποία ισχυρίζεστε μεταξύ άλλων ότι:

«……Σύμφωνα με το παράγραφο 3 του άρθρου 16 του καταστατικού που εγκρίθηκε στο συνέδριο μας :

«Στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, όσοι κατέχουν κατόπιν διορισμού θέση στην Κυβέρνηση ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ¼ του συνόλου των μελών.».

4.Αυτό,όμως, δεν είναι αληθές. Αντίθετα αποτελεί αλλοίωση της απόφασης του Συνεδρίου.

Το αληθές είναι ότι η καταστατική αυτή ρύθμιση (με εισήγηση Χρ. Πρωτόπαπα) απορρίφθηκε από το Συνέδριο σε μια επεισοδιακή ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε η πρόταση του σ. Νίκου Ανδρουλάκη που έχει ως εξής:

«Στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να εκλεγούν όσοι κατέχουν κατόπιν διορισμού θέση στην Κυβέρνηση ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

5.Υστερα από τα παραπάνω με την ένστασή μου αυτή ζητώ να εκπέσουν από τις εκλόγιμες θέσεις της ΚΠΕ όσοι εμπίπτουν στο παραπάνω ασυμβίβαστο (γνωρίζω ότι είναι πολλοί) και να διορθωθεί ο πίνακας εκλεγομένων μελών της ΚΠΕ, περιλαμβάνοντας όλους όσους έχουν εκλεγεί χωρίς ασυμβίβαστα, μέχρι τον αριθμό 130 (περιλαμβανομένων και των ποσοστώσεων γυναικών και αποδήμων).

Με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου.

Συντροφικά,

Αθήνα 7 Μαρτίου 2013

Ο ενιστάμενος

Βαγγέλης Λόης

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.