ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O ανασχηματισμός στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ

Σήμερα το τετ-α-τετ Βενιζέλου - Παπανδρέου

Συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου θα έχει σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, την ώρα που έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Στο τραπέζι, οι πολιτικές εξελίξεις...

Σήμερα το τετ-α-τετ Βενιζέλου - Παπανδρέου

Συνάντηση κορυφής με ...άκρα μυστικότητα προγραμματίζεται για σήμερα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. Νυν και πρώην πρόεδρος θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά, χωρίς πάντως κανείς να είναι σε θέση να προσδιορίσει την ώρα ή το μέρος, και ενώ στο παρασκήνιο μαίνεται η κόντρα «βενιζελικών» και «παπανδρεϊκών», έστω και σε χαμηλούς ακόμα τόνους, με αφορμή τις διαρροές στον Τύπο για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικά σε αυτές τις διαρροές, αναφέρθηκε χθες σε σύσκεψη με συνεργάτες του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας τους να τις ...σταματήσουν, εκτιμώντας προφανώς ότι κάνουν κακό στο κόμμα. Λίγες ώρες αργότερα διέρρευσε και το ραντεβού που ο ίδιος είχε κλείσει για σήμερα με τον Γιώργο Παπανδρέου, συναντώντας τον τυχαία στη Βουλή το βράδυ της Κυριακής και προτείνοντάς του να τα πουν από κοντά. Άγνωστο παραμένει αν στην συνάντηση όπου θα συζητηθούν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα του δώσει συγκεκριμένα στοιχεία επί του πορίσματος των εταιριών που πραγματοποίησαν τον έλεγχο στα οικονομικά του κόμματος, δεδομένου ότι σύμφωνα με την Ιπποκράτους, το πόρισμα δεν έχει ακόμα παραδοθεί. Άλλες πηγές πάντως αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα μπορούσε παρά να έχει πλήρη γνώση του περιεχομένου του, οπότε δεν αποκλείεται να ενημερώσει σχετικά τον προκάτοχό του. Ο ίδιος άλλωστε, έχει δεσμευτεί ότι σύντομα θα ενημερωθεί σχετικά το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος επί του θέματος, αλλά και ότι μετά την κατάθεση του πορίσματος, θα ξεκινήσουν άμεσα οι πρωτοβουλίες υπέρ της διαφάνειας στο κόμμα (με την πρώτη να θεωρείται πως έχει ήδη γίνει και μόνο από την πρωτοβουλία ελέγχου).

Προς το παρόν πάντως, η Ιπποκράτους φαίνεται διατεθειμένη να χαμηλώσει τους τόνους και να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα, καλώντας και τα άλλα κόμματα να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ έχει φέρει η εξέλιξη στην υπόθεση Κικίλια. Με το κόμμα να έχει πάρει σχεδόν «επάνω του» το θέμα της διαφύλαξης της θέσης του την προηγούμενη εβδομάδα (καθώς ο πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ φέρεται να είχε συμβάλει σημαντικά στην διαμόρφωση ακόμα και των προγραμμάτων στα οποία στηρίχθηκε η τελευταία τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία) και στις διαβουλεύσεις με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει μείνει με την εντύπωση ότι η απομάκρυνσή του θα γίνει σε ...εύθετο χρόνο, η χθεσινή εξέλιξη αιφνιδίασε δυσάρεστα την Ιπποκράτους. Δεν είναι τυχαία η άτυπη ενημέρωση του κόμματος, με την οποία γνωστοποιούσε αφενός τη διαφωνία του κάνοντας λόγο για «άκομψη διαδικασία», επισήμαινε αφετέρου ότι «δεν εξυπηρετεί την ενιαία λειτουργία και δεν προωθεί την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης».

Ψηλά στην ατζέντα της Ιπποκράτους τέλος, παραμένει πάντα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επισημαίνουν αφενός την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων, αφετέρου εκείνη να αξιοποιηθούν τα καλύτερα στελέχη σε κυβερνητικές θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, σε επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως θα επιθυμούσε ο ανασχηματισμός να γίνει μετά το πέρας του συνεδρίου της ΝΔ στα τέλη Ιουνίου. Σχολιάζοντας πάντως υψηλόβαθμα στελέχη της Ιπποκράτους την σχετική πληροφορία, άφηναν να εννοηθεί πως ναι μεν ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως το παρόν σχήμα δεν θα λειτουργήσει επαρκώς ως τότε, ειδικά εν αναμονή των αλλαγών σε αυτό, εξού και θα πιέσει προς επίσπευση του ανασχηματισμού το επόμενο διάστημα.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.