ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Δεν είναι αρμοδιότητά της η αξιολόγηση του αντιρατσιστικού

Η ΚΕΝΕ έριξε λάδι στη φωτιά

Πληθώρα παρατηρήσεων περιλαμβάνει το πρακτικό της ΚΕΝΕ για το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη. Στην κορωνίδα αυτών τίθεται η γενική παρατήρηση ότι το «υπάρχον νομικό πλαίσιο με επάρκεια αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου».

Η ΚΕΝΕ έριξε λάδι στη φωτιά

Στην έκθεση γίνεται επίκληση του Ν. 927/1979 «περί κολασμού πράξεων ή ενεργειών αποσκοπουσών εις φυλετικάς διακρίσεις» με την επισήμανση ότι ο νόμος αυτός όπως ισχύει σήμερα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ποινικού κολασμού πράξεων ή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία. Επισημαίνεται επίσης ότι η όποια επέμβαση θα μπορούσε να γίνει με προσθήκες ή τροποποιήσεις γιατί αυτό θα ήταν νομοτεχνικά ορθότερο.

Σημαντική κρίνεται επίσης η επισήμανση-προειδοποίηση της ΚΕΝΕ σχετικά με την ποινικοποίηση της δημόσιας ή προφορικής ή δια του Τύπου ή μέσω διαδικτύου ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκφοράς του ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου, ότι υπάρχουν συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν την ελευθερία της έκφρασης και ότι η κατ' αρχήν απόλυτη απαγόρευση της με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθ' εαυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτή.

Το κείμενο των παρατηρήσεων αριθμεί 10 σελίδες και ξεχωρίζει επίσης η παρατήρηση ότι η ποινικοποίηση της εκφοράς ξενοφοβικού ή ρατσιστικού λόγου με τη συγκεκριμένη αόριστη διατύπωση του νομοσχεδίου βρίσκεται εκτός του προστατευτικού πεδίου της συνταγματικής διάταξης του άρθρου 14. Γιατί αυτό προσβάλλει τον πυρήνα της συνταγματικά κατοχυρωμένης της ελευθερίας της έκφρασης με κίνδυνο να εκτεθούν σε διώξεις και να τιμωρηθούν πρόσωπα που διατυπώνουν έστω και με οξύ ύφος ακόμη και επιστημονικές απόψεις.

Αντιδρά το ΠΑΣΟΚ

Έντον ήταν η αντίδραση της Ιπποκράτους, η οποία σημειώνει πως όποιος «είχε την έμπνευση να επισπευσθεί η διατύπωση και άμεση δημοσιοποίηση του πρακτικού της ΚΕΝΕ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λίγες μόνον ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών», προσφέρει «κακή υπηρεσία» στην Κυβέρνηση και την «αναγκαία συνεννόηση» των κυβερνητικών εταίρων.

Το ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως:

1.Η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής ή ανεξάρτητη αρχή, αλλά βοηθητικό όργανο της Κυβέρνησης.

2.Αρμοδιότητα της ΚΕΝΕ δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, αλλά η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων νόμου.

3. Η κυβερνητική πολιτική, βασική παράμετρος της οποίας είναι η νομοθετική πολιτική, δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές, αλλά από την ίδια την Κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την εμπιστοσύνη της οποίας εξαρτάται η ύπαρξη της Κυβέρνησης.

4. Το πρακτικό υπ’ αριθμόν 1153/17-10-2011 της ΚΕΝΕ, υπό την τότε σύνθεσή της, επεξεργάστηκε το αρχικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προέβη σε νομοτεχνικού χαρακτήρα επισημάνσεις. Η σύγκριση των δύο πρακτικών, του σημερινού και αυτού του 2011, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η ΚΕΝΕ και ποιο είναι το πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.

5. Αντίστοιχου περιεχομένου με το πρακτικό της ΚΕΝΕ του 2011 είναι και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που υποβλήθηκε στις 13-1-2012.

«Τα υπόλοιπα στη συνάντηση των τριών αρχηγών», κατέληξε στην ανακοίνωσή της η Ιπποκράτους.

Συνάντηση Βενιζέλου-Ρουπακιώτη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ευάγγελος Βενιζέλος , συναντήθηκε νωρίς το απόγευμα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, στην Ιπποκράτους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.