ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αίτημα του ΠΑΣΟΚ

Αναβολή στην ψήφιση της διάταξης για τους μετανάστες

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης απέσυρε τη διάταξη με την οποία αφαιρείτο το δικαίωμα ψήφου των νομίμως διαμενόντων στην χώρα μεταναστών στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Νωρίτερα, το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει να διαχωριστεί η διάταξη από το υπόλοιπο νομοσχέδιο.

Αναβολή στην ψήφιση της διάταξης για τους μετανάστες

Η διάταξη είχε ενταχθεί σε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο εισήχθη απόψε στην Ολομέλεια για την «δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο» και καθορίζει τον τρόπο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άρθρο 3 της τροπολογίας, το οποίο αποσύρθηκε, θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα θεσπίζει την σταυροδοσία στις ευρωεκλογές και θα ρυθμίζει τον τρόπο ψήφου των ετεροδημοτών και το οποίο εισάγεται αύριο προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Το θέμα είχε συζητήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και υπέρ του διαχωρισμού και της εξάντλησης όλων των περιθωρίων προκειμένου να υπάρξει μια ευνοϊκότερη ρύθμιση, τάχθηκαν οι βουλευτές του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να υπάρξει μια τελευταία διαβούλευση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και συνταγματολόγους, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαρ. Τρικούπη, θα κάνει αύριο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Το ΠΑΣΟΚ είχε αντιδράσει εξ αρχής, χαρακτηρίζοντας άκρως συντηρητική την εξέλιξη, τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επίσης, σημείωσε πως αν η ΚΕΔΕ παρουσιάσει κάποια άλλη πρόταση και εγγυηθεί ότι δεν θα προσβληθεί το κύρος των εκλογών, τότε είναι έτοιμο να συμφωνήσει με μια ρύθμιση η οποία αφενός θα δίνει το δικαίωμα στους μετανάστες και τους ομογενείς να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και αφετέρου θα διασφαλίζει το κύρος των εκλογών.

Από τη συζήτηση που έγινε στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ διαφάνηκε ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί σχετικά με τους ομογενείς, ενώ παρουσιάζει πολύ μεγάλες δυσκολίες σχετικά με τους αλλοδαπούς.

Το θέμα, πάντως, αφορά περί τα 10.800 άτομα, ενώ στις προηγούμενες εκλογές δικαίωμα συμμετοχής είχαν 12.500.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον ALPHA ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, πρόθεση της Χαρ. Τρικούπη είναι «στη συνταγματική αναθεώρηση να λήξει οριστικά αυτό το θέμα και να υπάρξει διάταξη που να το ξεκαθαρίζει πλήρως». Και πρόσθεσε ότι «θα προχωρήσουμε επίσης τον νόμο για την ιθαγένεια έτσι ώστε να διευρυνθούν τα δικαιώματα αυτών που ζουν στην Ελλάδα πολλά χρόνια και να υπάρχει η δυνατότητα να πάρουν ιθαγένεια».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.