ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιωμένη η εικόνα

Alpha Bank: Αύξηση λειτουργικών κερδών

«Στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής εξυγιάνσεως των καθυστερήσεων και στην ανάπτυξη του Ισολογισμού μας».

Σημαντική ενίσχυση των προ προβλέψεων κερδών πέτυχε η Alpha Bank αποτυπώνοντας την βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο.

Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων (προσαρμοσμένο για τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων, εξόδων συγχωνεύσεως και εκτάκτων εξόδων) ανήλθε σε Ευρώ 249,9 εκατ., έναντι Ευρώ 72,3 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2013. Σε ενοποιημένο επίπεδο ο όμιλος παρουσίασε ζημιές ύψους 94,1 εκατ. επίδοση καλύτερη των εκτιμήσεων της αγοράς.

Τα κυριότερα σημεία των αποτελεσμάτων της τράπεζας έχουν ως εξής:

- Τα Κύρια Λειτουργικά Έσοδα αυξήθηκαν σε Ευρώ 579,5 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2014 (+37,4% ετησίως).

- Το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε Ευρώ 471,3 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2014, ενισχυμένο κατά 43,8% ετησίως, ως αποτέλεσμα της μειώσεως του κόστους καταθέσεων και της χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες.

- Τα Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των εξόδων συγχωνεύσεως και εκτάκτων εξόδων, μειώθηκαν κατά 5,7% ετησίως σε Ευρώ 329,6 εκατ.

- Ο Δείκτης Εξόδων / Εσόδων (προσαρμοσμένος για τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων, εξόδων συγχωνεύσεως και εκτάκτων εξόδων) μειώνεται σε 57% από 83% το α΄ τρίμηνο 2013.

- Οι Προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 395 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2014 έναντι Ευρώ 449 εκατ. το δ΄ τρίμηνο 2013. Οι προβλέψεις ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων μειώθηκαν κατά 32 μονάδες βάσεως σε 253 μονάδες βάσεως. Το συνολικό απόθεμα των προβλέψεων για τον Όμιλο διαμορφώθηκε σε Ευρώ 11,6 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2014 και ενίσχυσε τον δείκτη Καλύψεως των Καθυστερήσεων σε 56% ή κατά 200 μονάδες βάσεως.

- Ζημίες προ Φόρων Ευρώ 107,6 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2014. Οι ζημιές μετά φόρων της τράπεζας ανήλθαν στα 94,1 εκατ. ευρώ.

Περαιτέρω ενίσχυση του Ισολογισμού

- Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ 15,6%, προσαρμοσμένος για την πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

- Η χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) μηδενίσθηκε τον Μάιο 2014. Η συνολική χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες ανήλθε σε Ευρώ 15,7 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2014, μειωμένη κατά Ευρώ 1,5 δισ. και αντιπροσωπεύει το 18% του συνολικού Ενεργητικού.

- Μείωση των υπολοίπων καταθέσεων κατά Ευρώ 0,6 δισ. το α΄ τρίμηνο 2014, κυρίως στην Ελλάδα, σε Ευρώ 41,8 δισ., σε αντιστοιχία με την εξέλιξη των υπολοίπων καταθέσεων του τραπεζικού συστήματος. Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις στην Ελλάδα στο 116%.

- Αύξηση των Καθυστερήσεων κατά Ευρώ 228 εκατ. το α΄ τρίμηνο. Δείκτης Καθυστερήσεων στο 33,3%. Ο δείκτης καλύψεως των καθυστερήσεων ενισχύθηκε κατά 200 μονάδες βάσεως σε 56% το α΄ τρίμηνο, με τις σωρευτικές προβλέψεις να αντιστοιχούν σε 19% του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Η πορεία των θυγατρικών στη ΝΑ Ευρώπη

- Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα λειτουργικά έσοδα κατά το α΄ τρίμηνο του 2014 διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 109,2 εκατ. αυξημένα κατά 10,4% σε ετήσια βάση, καθώς η ανατιμολόγηση στις καταθέσεις συνεχίζεται με απτά αποτελέσματα στο Καθαρό Έσοδο Τόκων.

- Στην Κύπρο, τα υπόλοιπα των δανείων ανήλθαν σε Ευρώ 5,1 δισ. σχεδόν αμετάβλητα σε ετήσια βάση, ενώ οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 2,2 δισ. (-16% σε ετήσια βάση).

- Στη Ρουμανία, τα υπόλοιπα δανείων μειώθηκαν σε Ευρώ 2,9 δισ. (-5,1% σε ετήσια βάση) και οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε Ευρώ 1,4 δισ. (+6,6% σε ετήσια βάση).

- Στη Βουλγαρία, τα δάνεια μειώθηκαν σε Ευρώ 617 εκατ. ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν σημαντικά σε Ευρώ 426 εκατ.(+22,1% σε ετήσια βάση).

- Στη Σερβία, τα υπόλοιπα των δανείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε 760 εκατ. (-1,3% σε ετήσια βάση), ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν σε Ευρώ 450 εκατ. (-23,3% σε ετήσια βάση).

- Στην Αλβανία, τα δάνεια διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 370 εκατ. (-1,0% σε ετήσια βάση) και οι καταθέσεις ανήλθαν σε Ευρώ 484 εκατ. (+6,3% σε ετήσια βάση).

- Στην Π.Γ.Δ.Μ. τα δάνεια διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 68 εκατ. (-2,4% σε ετήσια βάση) και οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε Ευρώ 84 εκατ. (+11,3% σε ετήσια βάση).

Ο Πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος δήλωσε: «Η Alpha Bank ολοκλήρωσε πρώτη την Αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου κατά τον δεύτερο κύκλο της ανακεφαλαιοποιήσεως του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Με την πρωτοβουλία αυτήν ανοίξαμε τον δρόμο για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, ενώ διευρύναμε τη μετοχική μας βάση με διεθνείς επενδυτές υψηλής ποιότητας. Η πλήρης εξαγορά των προνομιούχων μετοχών κυριότητος του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί ορόσημο του επιχειρησιακού μας σχεδίου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τραπέζης».

O Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε: «Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2014 επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της χρηματοοικονομικής μας επιδόσεως. Η αξιοσημείωτη πρόοδος της λειτουργικής συγχωνεύσεως της Εμπορικής Τραπέζης, με την ολοκλήρωση της μεταπτώσεως των συστημάτων καθώς και την ενοποίηση των επιχειρησιακών και λειτουργικών υποδομών, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του λειτουργικού μας κόστους σε ετήσια βάση. Επικεντρωνόμεθα, πλέον, στην τρέχουσα πανευρωπαϊκή διαγνωστική μελέτη της ΕΚΤ, ενώ παράλληλα στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής εξυγιάνσεως των καθυστερήσεων και στην ανάπτυξη του Ισολογισμού μας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.