ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι λέει η κυβέρνηση

Στις αγορές ξαναβγαίνει τον Ιούλιο η Ελλάδα

Στην έκδοση ομολόγου 3ετους ή 7ετους διάρκειας μέχρι τα τέλη Ιουλίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους πιστωτές της χώρας.

Το νέο ομόλογο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την καθυστέρηση εκταμίευσης των δύο υποδόσεων ύψους 2 δισ. ευρώ αναφέρουν ανώτερα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Αλλωστε και η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σ. Βούλτεψη ανέφερε χθες ότι η επόμενη έξοδος της χώρας θα γίνει όποτε χρειαστεί από επιλογή και όχι από ανάγκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιστωτές της χώρας διαμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι εφόσον δεν διαταραχθεί το κλίμα που υπάρχει στις αγορές για την ελληνική οικονομία θα είναι εφικτή η έκδοση του ομολόγου ύψους 2-3 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση πάντως που δεν πραγματοποιηθεί μέχρι και τα μέσα Αυγούστου η νέα ομολογιακή έκδοση, θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει το φθινόπωρο ή το χειμώνα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση τόσο για το δημοσιονομικό κενό της χώρας καθώς και η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για όλα τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα. Προφανώς δεν θα είναι ορθή η απόφαση εν μέσω συζητήσεων και αντεγκλήσεων η Ελλάδα να βγεί στις στις αγορές.

Ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί τη νέα έκδοση 3ετών η 7ετών έγκειται στο:

1. Να εξομαλύνει περισσότερο την καμπύλη των ελληνικών ομολόγων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει 7ετες ή 3ετες ελληνικό ομόλογων στην αγορά, οι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αυτές τις διάρκειες..

2. Να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους με 2 ή 3 δισ ευρώ. Κάτι που ενόψει της συζήτηση για την ανάγκη ή μη νέου πακέτου στήριξης θα δώσει στην κυβέρνηση το πλεονέκτημα να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.